Biri Sizin Hakkınızda Konuşursa Kulaklarınız Çınlar Mı?
İddia
Kulaklarım çınlıyor, acaba kim arkamdan konuşuyor?
2. İddia
Senin dedikodunu yaptık dün bol bol, kulakların çınladı mı?
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Konuşma kaynaklı kulağın çınlayabilmesi için, çok yüksek şiddette sesler gereklidir. Elbette ki hemen yanınızda biri var gücüyle bağırmadığı sürece, sizden uzakta, çok uzaktaki birinin sizin hakkınızda konuşuyor olması, fiziksel olarak kulaklarınızın çınlamasını sağlayamayacaktır, bu olanaksızdır. Kulak çınlamasının dedikodu ya da biri hakkında konuşmak ile hiçbir ilgisi yoktur.
İddianın Kökeni
Halk arasında sıklıkla görülen "kulak çınlaması (tinnitus)" durumunun zaman içinde efsaneleşmesi sonucu yayılmıştır.
Bilgiler
Kulak çınlaması (tinnitus), bir hastalık değil, bir semptomdur (hastalık belirtisi). Semptom olmadığı tek durum, çok yüksek bir ses kaynağının yaydığı titreşimlerin, sesin sona ermesinden sonra bile kulakta titreşime sebep olmasıdır. Zaten bu durum anlıktır/geçicidir ve ses kaynağının yaydığı sesin şiddetine göre, birkaç dakika ila birkaç saat içerisinde geçer (kimi zaman günler sonra, günler öncesine ait bir ses sebebiyle kulağın çınladığının hissedilmesinin psikolojik sebepleri olabilmektedir). Düzenli ve sık sık kulak çınlaması pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bunlar arasında kulak iltihapları, kulakta yabancı cisim bulunması, solunum yolları alerjilerinden kaynaklı sıvı akıntıları olması, kulak kiri birikimi bulunmaktadır Aynı zamanda benzodiazepine bağımlılarının temizlenme sürecinde kulak çınlamaları sıklıkla görülen bir belirtidir. Bunlar göreceli olarak hafif hastalıkların semptomlarıdır. Ayrıca kulak çınlaması kalıcı kulak hasarının başlangıcının belirtisi de olabilir. Bunun haricinde kulak çınlaması, yaşın ilerlemesiyle birlikte de görülmektedir. Özellikle 55-65 yaş arası insanlarda kulak çınlaması sıklıkla görülmektedir. Tüm bunlar haricinde kulak çınlaması başka onlarca ciddi hastalığın belirtileri arasında yer alabilir, dolayısıyla kulak çınlamasının sık görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Muhtemel hastalık belirtilerinin bir listesine buraya tıklayarak ulaşılabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 9
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 10:59:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/765
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.