Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi

3 dakika
9,004
Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi Flickr
Tüm Reklamları Kapat

Kuş yavrularının bakımı zor olduğu için pek çok kuş türünde yavruların bakımı her iki ebeveyn tarafından üstlenilir. Bu sayede hem erkek hem de dişi, genlerinin aktarılma şansını yükseltmiş olur. Bu üreme stratejisi biz insanlara tanıdık gelecektir. İnsan yavrularının da bakımı büyük emek ve enerji ister. Bu yüzden genellikle yavrunun bakım görevini her iki ebeveyn birlikte üstlenir. Kurduğumuz modern dünya ve yarattığımız teknolojilere rağmen hala tek ebeveyn tarafından bir çocuğun tüm ihtiyaçlarının giderilmesi büyük bir külfettir.

Erkek ve dişi, yavrunun bakımını üstlenerek yeni üreme fırsatlarından feragat etmiş, ve özellikle erkek, üreme fırsatlarını kaçırmış olur. Çünkü bir yavruya yaptığı yatırım nispeten düşüktür ve fizyolojik olarak çok kısa sürede çok fazla dişiyi döllemesi mümkündür.

Bir kuş türünün erkeği vardır ki bu üreme fırsatını kaçırmamak adına bir ihanet çemberi oluşturur: Kara sinekkapan kuşunun (Ficedula hypoleuca) erkeği ilk bakışta tek eşli gibi görünür. Bahar geldiğinde erkek iyi bir yuva yeri bulur, bir dişiye kur yapar ve onunla çiftleşir. Dişi, yumurtladığı zaman kuluçkaya yatar ve bir süre kısır kalır. Erkek sinekkapan kuşu ise başka bir yuva yeri bulup başka bir dişiye kur yapar ve onunla da çiftleşir. İkinci dişi de yumurtlamaya başladığında erkek sinekkapan bu sıralarda yumurtaları açılmaya başlamış olan ilk eşinin yanına döner. Erkek enerjisinin büyük kısmını ilk dişiden olan yavruların beslenmesi için harcar. İkinci dişiden olan yavrularıyla ya çok az ilgilenir ya da hiç ilgilenmez. Bu eşitsizlik hayatta kalan yavruların sayısını da etkiler. İlk eşin ortalama 5.4 yavrusu hayatta kalırken ikinci eşin ortalama 3.4 yavrusu hayatta kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir dişinin, zaten başka bir eşi olan erkeği neden kabul ettiği konusunda ise farklı görüşler vardır. Eskiden biyologlar bu durumun dişinin tercihi olduğunu, güçsüz bir erkeğin eşi olmaktansa güçlü bir erkeğin ikinci eşi olmayı kabul ettiğini, hayatta kalan yavru sayısı az olmasına rağmen yaşayan yavrular babasının iyi genlerini alacağından yüksek cinsel çekiciliğe sahip olacağını ve dişinin zararını telafi edeceği fikrini kabul ediyordu. Lakin bu fikrin geçerliliği azaldı. İkinci dişinin hayatta kalan yavruları iyi beslenemediği için ilk dişiden olan yavrulardan ortalama %10 daha küçük olduğu tespit edildi. Dolayısıyla eşeysel seçilimde ikinci dişinin yavrularının şansı daha düşük. Ayrıca ikinci eş ne kadar çabalarsa çabalasın iki ebeveynli yavrularla aynı büyüklükte yavrular yetiştiremediği gibi, harcadığı normal üstü çaba nedeniyle ortalama ömrü de kısalmaktadır. Şimdilerde kabul gören fikir ise ikinci dişinin içinde bulunduğu durumu seçme şansı olmadığı yönünde. Çünkü içinde bulunduğu durumu fark etmiyor bile. Erkekler kurdukları ikinci yuvanın ilk yuvadan uzak olmasını tüm dezavantajlarına rağmen özellikle tercih ediyor ve ikinci dişiyi etkileyene kadar ilk yuvasına çok az ziyarette bulunuyor.

Çiftleşme gerçekleştikten sonra ikinci eş olan dişi, içinde bulunduğu durumu fark etse bile yapabileceği pek bir şey kalmamaktadır: Ya yumurtalarını terk edip yeni bir erkek arayacak -ki yeni eşin de çok eşli olma ihtimali var- ya da yavrularının bakımını üstlenip yumurtalarının yanında kalacak. Yumurtalara yaptığı yatırımdan vazgeçip yeni bir eş bulmaya çalışmaktan ve tabii yeni eşin yuvasına bağlı bir eş olacağını ümit etmektense yumurtaların yanında kalmak daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor.

Çok eşli erkek kara sinekkapan ise bu yarışın kazananı; çünkü tek eşli bir erkeğe göre ortalama 3.4 daha fazla yavrusu oluyor. En büyük kaybeden ise akla ilk gelen seçenek, yani ikinci eş olan kara sinekkapan değil. Normal üstü bir enerji harcaması gerekse de genlerini aktarmayı başarabiliyor. Bu yarışın kaybedeni çok eşli erkekler yüzünden hiç eşleşememiş olan erkekler. Bunlar erkek kara sinekkapan nüfusunun %39'unu oluşturuyor. Eğer kaybeden olarak kalmak istemiyorlarsa bir sonraki çiftleşme döneminde daha iyi bir yuva yeri bulmalı ve çok daha güzel ötmeliler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 2
  • Muhteşem! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Kilpimaa, et al. Do Pied Flycatcher Females Guard Their Monogamous Status?. (18 Mart 2019). Alındığı Tarih: 18 Mart 2019. Alındığı Yer: Science Direct - 1 | Arşiv Bağlantısı
  • R. V. Alatalo, et al. Why Do Pied Flycatcher Females Mate With Already-Mated Males?. (18 Mart 2019). Alındığı Tarih: 18 Mart 2019. Alındığı Yer: Science Direct - 2 | Arşiv Bağlantısı
  • J. Diamond. (1998). Seks Neden Keyiflidir: İnsanın Cinsel Evrimi. ISBN: 975434194X. Yayınevi: Varlik Yayinlari.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:35:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/489

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Çat, et al. Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi. (25 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/489
Çat, S., Özdil, A. Ş. (2018, April 25). Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/489
S. Çat, et al. “Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 25 Apr. 2018, https://evrimagaci.org/s/489.
Çat, Selçuk. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Bir Üreme Stratejisi Olarak "Aldatma": Kara Sinekkapan Kuşu ve Çiftleşme Yöntemi.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, April 25, 2018. https://evrimagaci.org/s/489.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close