Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?

2 dakika
44,888
Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz? Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Evet, kim bilir, herhangi bir gün başınıza gelebilir, dolayısıyla sizi en kötüsüne hazırlıklı kılmaya karar verdik. Şaka bir yana, bazı korku ve aksiyon filmlerinin sık rastlanan konseptlerinden birisidir "diri diri" gömme... Ancak filmlerdeki "tabut içerisinde hayatta kalma süresi" birbiriyle oldukça tutarsız gibidir. Bazılarının gösterdiği gibi birkaç dakikada ölür müsünüz, yoksa saatlerce hayatta kalabilir misiniz? Sorunun cevabı, bazılarına sorarsanız 10-60 dakika arasında, bazı diğerlerine göreyse 6-36 saat arasında hayatta kalabilirsiniz. Peki ama, hangisi doğru? Hayatta her şeye hazırlıklı olmak lazım... 

Açıkçası tam bir sayıyla cevap vermek çok zor. Ancak net olarak söylenebilecek bir şey var: Pek vaktiniz olmayacak; dolayısıyla acele etseniz iyi edersiniz. Tahminlere göre vücut büyüklüğünüz ne kadar küçükse, o kadar uzun hayatta kalabilirsiniz. Bunun sebebi daha az hacim kaplamanız ve oksijen için daha fazla hacmi serbest bırakmanızdır. Ayrıca daha ufak bir bedeni beslemek için daha az oksijen gerekir ve bu nedenle akciğer kapasitesi de daha düşüktür. Her bir nefeste, daha az oksijen tüketilir. Ancak ortamda soluyabileceğiniz yeterli oksijen kalmadığı anda, sonunuz gelmiş demektir. Eğer bir yüzücü veya maraton koşucusu iseniz, olmayan birine göre birkaç dakika daha uzun yaşayabilirsiniz.

Hayati Hesaplamalar

Varsayalım ortalama bir tabut 2 metre uzunluğa, 70 santimetre genişliğe ve 60 santimetre yüksekliğe sahip olsun. Dolayısıyla toplam hacmi 840.000 santimetre küptür. Yani 840 litre. Tahtanın kalınlığı göz ardı edilirse, tabutun iç hacmi de bu kadardır diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ortalama bir insan vücudu 66 litre hacme sahiptir. Dolayısıyla geriye 774 litre kalır. Bunun, atmosferdeki oran nedeniyle %20 civarı oksijendir: yani 155 litresi.

Eğer panik yapmadığınızı varsayarsak (ki her ne kadar dizginlemesi zor olsa da, o durumda panik yapmak berbat bir tercih olacaktır), ortalama bir insan dakikada 500 mililitre (yarım litre) oksijen tüketir (hava değil, oksijen). Bu hesaba göre 5 saat 10 dakika boyunca oksijen soluyabilirsiniz demektir. Chicago Üniversitesi Kalp ve Acil Bakım Bölümü'nden uzman Prof. Dr. Alan R. Leff şöyle söylüyor:

Diri diri gömülmüş birinin yapabileceği pek fazla şey yoktur. Bir kere içeri girdiniz mi, artık çıkış yoktur. Çünkü tabutlar oldukça sıkı bir şekilde kapatılmaktadır ve toprağın 180 santimetre kadar altına gömülürsünüz.

Tabutu bir şekilde açmayı başarabilseniz bile, üzerinize çöken toprak o kadar fazladır ki, göğsünüz bu basıncı kaldıramaz, dolayısıyla nefes alamazsınız. Bir heyelan ya da çığ sırasında toprak/kar altında kalanların ölme sebeplerinden başlıcası budur. Aslında ağırlık veya toprağın/karın kendisi ölümcül değildir, ancak göğsünüze uyguladığı basınç ölümcüldür. Tıpkı bir çimentonun delikleri doldurması gibi, kar ve toprak da ağzınızdan ve burnunuzdan girerek bütün deliklerinizi doldurmaya başlar. Kısa sürede nefessiz kalır ve ölürsünüz.

Bu tür bir ölümün en pozitif tarafı, ölüm anında bilincinizin yerinde olmayacağıdır. Karbondioksit vücudunuzda hızla birikerek bilincinizin kapanmasına neden olur. Kısa sürede komaya girersiniz. O ana kadar yaşadıklarınız dehşet vericidir; ancak sonrasında hiçbir şey hissetmezsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 87
  • Üzücü! 20
  • İnanılmaz 17
  • Tebrikler! 11
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Grrr... *@$# 4
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:19:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2833

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?. (14 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2833
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 14). Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2833
Ç. M. Bakırcı. “Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2833.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Tabut İçerisinde Canlıyken Toprağa Gömülseniz, Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 14, 2014. https://evrimagaci.org/s/2833.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close