Bir Mutualizm Örneği: Çiftçi Balık
Mercan kayalıklarında çok fazla su yosunu bulunmaz (veya en azından bulunmamalıdır). Dolayısıyla mercanların veya kayaların çokça olduğu yerlerde bir otçul olarak yaşamak epey zordur. Çünkü yiyecek bulmak için uzun mesafeleri yüzmeniz gerekir ve bu sırada her mercan kayalığının arkasında yırtıcı bir orfozla karşılaşma olasılığını artırarak hayatınızı daha çok riske atarsınız. Bir balık türü bu sorundan kurtulmak için kendi yiyeceğini kendisi yetiştirir. İşte papaz balığı tam da bu nedenle kayalıklarda yaşadığı alanı diğer balıklara, hatta dalgıçlara karşı bile, canı pahasına savunur. Ve bu alanda yenmeyen su yosunlarını ayıklayarak yenebilen su yosunlarının çok yoğun bir şekilde yetişmesini sağlar.
Papaz balığı bu güç işin üstesinden gelebilmek için bir taraftan yenebilir su yosunu olan alanı diğer otçul balıklardan korurken diğer taraftan da bu alanı dışkısı ve sıvı atıklarıyla gübreleyerek verimli hale getirir. Su yosunu da bu tarımsal düzenlemeden gerçekten yarar sağlıyor gibi görünmektedir. Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre papaz balığının hakimiyet alanı dışında bulunan su yosunlarının yarısı bir saatte yok olmuştur, papaz balığının yaşadığı bölgedekilerin ise %5’inden daha azı tüketilmiştir. Karşılığında papaz balığı da istediğinde yiyebileceği lezzetli bir yemeğe kavuşur.
İşin kötüsü ikisinin de davranışı (yaptıkları) balığın yaşadığı mercan kayalıklarına zarar verir. Papaz balığı bölgeye yerleştikçe mercanları yerinden söker, su yosunu ise geliştikçe mercanlarla yer kavgasına girer ve de suya birtakım kimyasallar salgılar. Bu topluluk içindeki su yosunları ayrıca siyah kuşak hastalığı gibi mercan patojenlerine de yüksek oranda ev sahipliği yaparlar.
Papaz balıkları çiftçilik faaliyetleri sonucu mercanların yerini su yosunlarının almasına neden olarak kendi çıkarları için istemeden mercan kayalıklarına zarar veriyor gibi görünse de çiftçilik onlar için de yayılıp otlamaktan daha çok enerji gerektiren bir hale dönüşebilir. Balıkların aşırı avlanması, kirlilik ve iklim değişikliği de göz önüne alınırsa mercan kayalıklarının tehlike altında olduğu rahatlıkla söylenebilir, bunun sonucunda zaman ilerledikçe papaz balığı ve su yosunu arasındaki ilişkinin değişip değişmeyeceğini izlemek ilginç olacaktır. Belki de papaz balıklarının bir kısmı tırmıklarını bırakıp yeniden göçebe hayatına döner.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:57:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5224
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.