Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!

Dünya'nın ilk biyonik kollu kadını için yeni bir hayat artık ulaşılmaz değil!

Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!
2 dakika
1,145
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Claudia Mitchell ilk defa bir eliyle muz soymak zorunda kaldığında, gözyaşlarını tutamadığını aktarıyor. Bu, bir motorsiklet kazasında sol kolunu kaybetmesinden birkaç ay sonrasıydı. Muzu soymak için ayaklarıyla tutmak ve boştaki tek eliyle soymak zorunda kalmıştı. 26 yaşındaki Mitchell, o haftayı şöyle anlatıyor:

Hiç hoş günler değildi. Her ne kadar muz soymak gibi tek kolla yapması zor bir görevi başarmış olsam da, başardığım şey hiç de mutluluk vermiyordu.

Şimdi ise Mitchell istediği tüm hareketleri, diğer tüm insanlar gibi kolayca yapabiliyor. Tek yapması gereken, prostetik olarak yerleştirilmiş robotik kolunu muza doğru uzattığını ve sonrasında da kavradığını hayal etmek. Robotik kolu, beyninden geçenleri algılayıp, isteklerini yerine getiriyor ve Mitchell'e düşen sadece sağ eliyle meyveyi soymak oluyor.

Mitchell'in yapay kolunun takıldığı Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü, sadece Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı'ndan (DARPA) 50 milyon dolara yakın destek alıyor. Bu para, gerçeğe daha yakın, daha güçlü, daha atik, daha esnek biyonik ve robotik kolların icadı için kullanılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Temmuz ayı itibariyle sadece Irak'taki Amerikan askerlerinin 411'i, Afganistan'daki askerlerin 37'si, kollarını veya bacaklarını kaybetmiş vaziyette. Stanford Üniversitesi'nin istatistiklerine göreyse tüm dünyadaki uzuv yitimiyle baş eden insanların sayısı 10 milyonu geçiyor. Bunun 3.5 milyon civarı kol kaybı, geri kalanıysa bacak kaybından oluşuyor. 

Şimdilik biyonik kollar, beyne geri bildirimde bulunarak hisleri yaratamıyor. Mitchell, gelecekte yapay bir elle yeniden hissedebilmeyi çok istediğini söylüyor. Araştırmacılar, geçtiğimiz yaz aylarında bu konuda da ilk adımları attılar. Sol göğsünün etrafındaki sinirleri yeniden biçimlendirerek, eliyle bir yere dokunduğunda beynine giden sinyaller, dokunduğu yapıyı gerçekten de hissetmesini sağlayabilecek.

Araştırmacılar, gelecekteki kolların çok daha gelişmiş ve karmaşık olacağını söylüyor. Fakat şu andaki teknoloji bile, Mitchell için fazlasıyla iyi:

Bu yapay kol sayesinde hayatım değişti. Günlük her türlü işi artık yapabiliyorum: yemek pişirebiliyorum, çamaşır yıkayabiliyorum, kıyafetleri katlayabiliyorum.

Araştırmacılar arasında bulunan, 46 yaşındaki biyomedikal mühendisi ve fizisyen Dr. Todd A. Kuiken, bu kolun 20 yıllık biyonik kol teknolojisinin son ürünü olduğunu söylüyor. O zamandan beridir laboratuvar bu kol projesi için toplamda 3 milyon dolar harcadı. Bunun 2 milyon doları Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından karşılandı.

Sinir sistemimiz, sıradan biyokimyasal tepkimelerle çalıştığı için, mühendislik ürünü olan elektronik devrelerimizle, sinirlerden gelen verileri okuyup, sinirlere bilgi iletmeleri için sinyaller gönderebiliyoruz. Dolayısıyla, tüm karmaşık yapılarına ve 4 milyar yıllık evrimsel sürecin ürünü olmalarına rağmen, sinir sistemi bile basit sayılabilecek bir mantık ile çalışıyor ve kolaylıkla manipüle edilebiliyor. Bilim insanları, bu manipülasyon sayesinde, bozulan her parçamızın yerine yenilerini koyabilecekleri günler için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Newitz. Portraits In Posthumanity: Claudia Mitchell. (5 Mayıs 2010). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2019. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
  • BBC. Woman Is Fitted With 'Bionic' Arm. (15 Eylül 2006). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2019. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 16:37:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/960

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!. (2 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/960
Bakırcı, Ç. M. (2013, February 02). Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/960
Ç. M. Bakırcı. “Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/960.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Kadına, Sadece Beyinle Kontrol Edilen İlk Biyonik Kol Takıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/960.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close