Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar!

Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar! IMDB
3 dakika
1,910
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın en büyük teknoloji devlerinden biri IBM tarafından 2013 senesinde şimdiye kadar çekilmiş en küçük ölçekli film, "stop-motion" adı verilen teknikle çekildi. "A Boy and His Atom" (Tr: "Bir Çocuk ve Atomu) adlı bu film, bir çocuğun bir atomla arkadaşlığını ve beraberce eğlenmesini konu edinmektedir. Guinness Rekorlar Kitabı'na da "Dünyanın en küçük stop-motion filmi" olarak ismini yazdıran filmi bu kadar etkileyici kılan şey, filmin sadece ve tamamen atomlardan oluşmasıdır. Aşağıdan, filmi izleyebilirsiniz:

Atom, mikroskobik bir maddedir ve çok küçük olduğu için çıplak gözle veya normal bir ışık mikroskobuyla bile görülemez. IBM'deki bilim insanları, bu filmi oluşturabilmek için iki adet taramalı tünelleme mikroskobu (İng: "scanning-tunneling microscope" veya kısaca "STM") kullandılar. IBM'in 30 yıldan daha uzun bir süre önce bizzat icat ettiği ve yaratıcılarına 1986 yılında Nobel Ödülü kazandıran bu mikroskoplar, yaklaşık iki ton ağırlığındadır ve atomları, gözle görülebilmeleri için, boyutlarının 100 milyon katı kadar büyütür.

Bilim insanları, atomları hareket ettirmek için atomları çeken özel bir tür "süper-sivri iğne" kullandılar. Ucunda tek bir atom olan bu küçük iğne, bakır yüzey boyunca, yüzeyden belli bir mesafe uzakta kalacak şekilde programlandı. Bu yüzden bir atomla karşılaştığında, atomlar arası itim kuvveti dolayısıyla yukarı kayıyordu ve görüntüde bir "çıkıntı" oluşturuyordu. Araştırmacılar, atomları bakır yüzey üzerinde yeni bir konuma itmek veya çekmek için bu iğneyi kullandılar. Atomları hareket ettirirken, 242 ayrı fotoğraf çektiler.

Tüm Reklamları Kapat

Düzeneği gösteren bir fotoğraf.
Düzeneği gösteren bir fotoğraf.

Projenin baş araştırmacı Andres Heinrich, atomların bırakıldıkları yeni konumlarında nasıl sabit durduklarını ise şöyle açıklıyor:

Atomlar itildikleri yerde sabit durur; çünkü alttaki yüzeyde bulunan bakır atomlarıyla kimyasal bağlar oluşturmuş haldedirler. Atomların bu sabitliği sayesinde, filmin her karesindeki atomların dağılımının görüntüsünü elde etmemiz mümkün olmaktadır.
Atomlar bırakıldıkları yerde kaldıkları için, bilim insanları o anların fotoğrafını çekebilmektedirler.
Atomlar bırakıldıkları yerde kaldıkları için, bilim insanları o anların fotoğrafını çekebilmektedirler.

Filmde gördüğünüz bilyeye benzeyen noktaların her biri, aslında karbon monoksit (CO) moleküllerini oluşturan iki atomdan, yani karbon ve oksijenden oluşuyor. Etraflarında görünen dalgacıklar ise, ultra pürüzsüz bakır yüzeyde hapsolmuş, serbestçe yüzen elektronların yüzeyi dalgalandırmasının sonucu olarak oluşmaktadır.

IBM'den 4 bilim insanından oluşan bir ekip, aylar süren planlaması sonucunda, yukarıdaki videodaki görüntüleri elde etmek için yaklaşık 10 gün boyunca, her gün 18'er saat çalıştı. Sonuç olarak, yaklaşık 10.000 atom hareket ettirildi. İnanması oldukça zor; fakat filmdeki "Atom" karakterinin kendisi, sadece 120-130 civarı atomdan oluşuyor.

IBM, eğlence amaçlı çektiği bu filmle aslında, maddeyi atom düzeyinde manipüle edebilme konusundaki artan becerilerinin altını çiziyor. Örneğin IBM, 2012 yılında bilgisayardaki 1 bitlik bilgiyi sadece 12 atom üzerinde depolamayı başarmışlardı ve ondan önce aynı miktarda bilgiyi en az sayıda atom üzerinde tutma rekoru, 1 milyon atomdu! Bu girişimlerin, gelecekteki veri depolama çözümlerine de yardımcı olması bekleniyor; örneğin eğer bu teknoloji geliştirilebilirse, bir cep telefonunun hafızasına birkaç film değil, bugüne kadar çekilmiş bütün filmleri sığdırmak mümkün olabilir! Ayrıca bu araştırmalar, nanopartiküllerin çevrede veya biyolojik sistemlerde nasıl davranacağını anlamamıza yardımcı olacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 19
  • Bilim Budur! 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Pastore. World’s Tiniest Movie Uses Atoms As Actors. (1 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
  • S. Anthony. Ibm Creates World’s Smallest Movie With A Handful Of Precisely Placed Atoms. (1 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • J. Roach. World's Smallest Stop-Motion Film Made With Individual Atoms. (1 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
  • IBM. A Boy And His Atom: The World's Smallest Movie. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: IBM | Arşiv Bağlantısı
  • S. W. Carmichael. (2013). A Boy And His Atom. Microscopy Today, sf: 8-8. doi: 10.1017/S1551929513000618. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Palmer. Atoms Star In World's Smallest Movie From Ibm. (1 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 28 Mart 2021. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 23:39:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10307

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar!. (29 Mart 2021). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10307
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 29). Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar!. Evrim Ağacı. Retrieved May 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10307
Z. Şeniş, et al. “Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10307.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Çocuk ve Atomu (A Boy and His Atom): Dünyanın En Küçük Filminin Başrol Oyuncuları İnsanlar Değil; Atomlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/10307.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close