Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!

2 dakika
1,448
Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıçta, araştırmacılar ‘elektrikli bakteri’ denilen Shewanella’da büyüyen uzun tendrillere baktıklarında, bunun yalnızca yüzeyleri hissetmeye ve diğer bakterilerle bağlantı kurmaya yarayan ortak bakteriyel kıllar (tekil: pillus, çoğul: pili) olduğunu düşündüler. Şimdi, bu kılların yapısı hakkındaki bir araştırma, onların aslında elektriği iletebilen nanoteller olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlandı.

Güney Kaliforniya Üniversitesinden Moh El-Naggar bir basın bülteninde şöyle diyor:

Pili düşüncesi en güçlü hipotezdi, ancak biz her zaman ihtiyatlıydık; çünkü oluşumun ve yapının tam olarak anlaşılması çok güçtü. Sonra deneysel zorlukları çözdük ve somut veriler bizi tamamen farklı bir yöne götürdü. Yanıldığım için hiç bu kadar mutlu olmamıştım. Hatta, birçok yönden, bu bakterinin kendisine güç sağlaması için daha akıllıca bir yol olduğu ortaya çıktı.

Nanotellerin nelerden oluştuğunu görmek için, El-Naggar ve meslektaşları ilgili proteinleri sınırlandırmak için genetik ve moleküler biyolojiden teknikler kullandılar. Öncelikle nanotellerin oluşumu sırasında elektron taşınmasına yarayan genlerin ifadesinde bir artışın farkına vardılar ancak pili için olan genlerin ifadesinde böyle bir artış gözlenmedi.

Tüm Reklamları Kapat

Sonra ekip bakteriyi oksijenden yoksun bıraktı. Nanotellerini komutlara göre boylu boyunca uzatmaya zorladılar. Birçok hücre bölümünü ve belirli proteinleri renklendirdiler böylece bakteriler kamera için floresan ışığı yayacaklardı. Bizler gibi, bakteri de enerji için elektronları oksijene veriyor; oksijensiz ortamlarda, elektrikli bakteri elektronları kaya ve minerallere iterek hala enerji molekülü ATP üretebiliyor.

Ekip, nanotellerin bakterinin dış zarının uzantıları olduğunu keşfetti. Bakteriyel kıl proteinlerinden daha ziyade, bu uzantılar elektronları getirip götüren, cytochromes (sitokromlar) denilen özelleşmiş proteinlerden oluşmuştur. El-Naggar Popular Science’da şöyle diyor:

Hücrenin yaptığı şey, bir parça kesintisiz dönüşüm. Dış zarını uzun bir boru şeklinde uzatıyor.

Sitokromlar (Cytochromes) bakteriye çeşitli katı yüzeylere elektrik transfer etmeleri ve kendilerine güç sağlamaları için imkan veriyor. Mikropların mineralleri nasıl oluşturduğunu ve parçaladığını anlamak; araştırmacılara, yakıt hücreleri, bataryalar ve atığı elektriğe dönüştüren sistemler için, onlardan yararlanmalarında yardımcı olabilir. 

Yukarıda, sözü edilen nanotellerin bir videosu var. Bu birkaç saniyelik görüntülemeler, perde arkasında birçok şeyi aynı anda yapmanın sonucuydu: Eş zamanlı olarak birden çok özelliği işaretlemek, kıpırdanan bakteriye odaklanmış bir kamerayı tutmak, yüksek çözünürlük için ışıksal tekniklerle atomik mikroskobu birleştirmek.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Esra Alp'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
  • S. Pirbadian. (2014). Shewanella Oneidensis Mr-1 Nanowires Are Outer Membrane And Periplasmic Extensions Of The Extracellular Electron Transport Components. PNAS, sf: 12883-12888. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:12:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2618

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Fang, et al. Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!. (2 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2618
Fang, J., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 02). Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2618
J. Fang, et al. “Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 02 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2618.
Fang, Janet. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Bakterinin Kılının (Pilus Yapısının), Aslında Bakteriye Güç Sağlayan Bir Nanotel Olduğu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, October 02, 2014. https://evrimagaci.org/s/2618.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close