Bir Akasya Ağacı, Kendini Fillere Karşı Korumak İçin Karıncalarla İşbirliği Yapıyor!
Acacia (akasya) karakteristik olarak dikenleri olan bir çalı veya ağaç cinsidir (Yunancada "diken" anlamına gelen "akis" sözcüğünden adını almıştır). Bazı Acacia türleri, ağaca birtakım yararlar sağlayan karınca türlerine ev sahipliği yaparlar.
Karınca-Acacia mutualizminin bir örneği Afrika savanlarında gözlenir. Bu savanlarda, filler ağaçsı bitkilere geniş çaplı hasarlar verirler. Ağaçlar bu yıkıcı otçulluğa karşı (ağacın tümü bile tüketilebilir) çok çeşitli savunmalar geliştirmişlerdir. Acacia ağaçları filleri caydırmak için dikenlerin yanı sıra zevkle yenebilirliği azaltmak amacıyla kimyasal caydırıcılar da kullanırlar. Bu savunmalara karşın sıklıkla yetişkin ağaçların ölümüyle sonuçlanan ciddi hasarlara uğrarlar. A. drepanolobium olarak adlandırılan bir Acacia türü karıncaları “muhafız” olarak kullanır. Bu ağaçlar fil otçulluğuna nadiren maruz kalırlar. Filler ağacın dallarını tüketmeye kalkıştıklarında karıncalar filin hortumuna üşüşüp hortumun hassas iç bölgelerini ısırırlar. Bu savunma oldukça etkilidir.
Ağaçlar, bunun karşılığında muhafızlarına olan borçlarını domatia adı verilen, şişkin dikenler şeklindeki yuvalar olarak öderler. Sadece Acacia değil, başka birçok bitki türü karıncalar, keneler ve diğer eklembacaklılara (böcekler ve örümcekler gibi eklemli bacakları olan şeyler) kendilerine sağladıkları hizmetin karşılığında domatia temin eder. A. drepanolobium, domatia’ya ek olarak, yaprak dipleri yakınlarındaki çiçek-dışı nektar bezlerinde üretilen şekerce zengin nektar da sağlar. Bu nektar bazı muhafız-karınca türlerinin ihtiyaç duyduğu tüm yiyeceği karşılar.
Bu ilişkinin Acacia ağaçlarına bedeli çok yüksektir. A. drepanolobium ağacından tüm karıncaların uzaklaştırıldığı bir deneyde, bu ağacın karıncalı ağaçlara göre daha hızlı büyüdüğü görülmüştür. Söz konusu ağaçlar, görünüşte küçük bir şey (filler tarafından bir daha rahatsız edilmemek!) karşılığında bütün karınca kolonisine yiyecek ve barınak sağlarlar. Bedel ağır olsa da ağacın tüm yaşamı süresince sağlanan fayda muazzamdır. Karıncalar olmasa bu ağaçlar otçullar tarafından tamamen tüketilerek gen havuzundan çıkarlar.
Hiç kullanmayacağınız pahalı bir güvenlik ağına yatırım yapmak, ihtiyaç duyduğunuzda güvenlik ağınızın olmamasından iyidir. Otçulluğa maruz kalmanın mahvedici sonuçları, koruma karşılığında ödenen bedelleri iyi bir yatırıma dönüştürür. Bu durum, itfaiye hizmeti için yapılan harcamalara benzetilebilir. Hiçbir zaman bu hizmete ihtiyaç duymayabilirsiniz, ama evinizde bir yangın çıktığında söndürmeye gelen itfaiye ekibini büyük bir memnuniyetle karşılarsınız.
Ağaçlar ve karıncalar arasındaki faydacı ortaklık otçullar ağaç yapraklarını yediği sürece vardır, otçulların yokluğunda ortaklık da bozulur. Otçulların ortam dışında tutulduğu deneylerde ağaçların nektar bezi ve domatia sayılarında düşüş gözlenmiştir. Bu durumda karıncalar yedek yiyecek kaynağı olarak özsu emici asalak böceklere yönelirler ve kendilerine barınak sağlayan kınkanatlı larvalarıyla ağaçların asalaklık düzeyinin artmasını kolaylaştırırlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Feed the Data Monster | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 22:31:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4986
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Feed the Data Monster. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.