Bilimsel Bir İroni: Tütün Bitkisi Kanser İçin Tedavi İçeriyor Olabilir!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
La Trobe Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yabani tütün bitkisinin çiçeğinde bulunan, insan kanser hücrelerini hedef alıp yok eden bir protein ile ilgili bir çalışma yayımladılar. Bu durum derin bir ironi ortaya çıkarmaktadır: tütünün sebep olduğu kanserin tedavisinde kullanılacak ilaçları üretmek için tütün yetiştirilecek.
Mark Hulett, Marc Kvansakul ve Biyokimya bölümünden diğer araştırmacılar, NaD1 denilen bir proteinin yapısını ve fonksiyonunu incelemek için bir dizi farklı teknikler kullandılar. Bu protein, bitkiyi mantar enfeksiyonlarından koruyan bir defensin türüdür. Memeli kanser hücreleri üzerinde de neden işe yaradığı bilinmemekle birlikte, muhtemelen bu hikâyenin geçtiği yer olan hücre zarı benzerliği ile ilgilidir.
NaD1’in maya dâhil olmak üzere farklı mantarlara karşı aksiyonunu test etmenin yanında araştırmacılar, lenfoma, servikal ve prostat kanserinden alındığı bilinen insan hücre dizileri üzerindeki etkisini test ettiler. Beklenen etki, çeşitli yollarla ölçülebilir olan hücre zarındaki bozulmalardı.
ATP (yaygın bir molekül) sızıntısının, NaD1’in lenfoma hücrelerine girdiği dakikalarda gerçekleştiği görüldü. Servikal kanser hücrelerinde, hücre zarlarında tahrip olduğunun göstergesi olan, propidyum iyodid olarak bilinen bir boya maddesinin tutulumunda artış olduğu görülmüştür.
Daha da önemlisi, kanser hücrelerinin NaD1’in varlığında şekil değiştirdiğini gösteren filmlerin yapılması için canlı lazer konfokal tarama mikroskopisi kullanılmıştır. Hücre içindeki düzgün olmayan şekilli şişkinlikler, kabarcık (bleb) olarak bilinir. Bu şişme, genelde hücre ölümü ile sonuçlanan, hücre kenarlarında küçük balonlar şişirilmesi gibidir. Hücre zarı bozulduğunda, hücrenin içeriği serbest kalır ve parçalanma (lysis) denilen süreç gerçekleşir.
NaD1 insan kanser hücresine verildiğinde kabarcıklara ve akabinde parçalanmaya sebep oldu. Başka bir deyişle, şişkinlikler oluştu ve bu proteinin varlığında hücreler patladılar. Tümor hücrelerinin patlaması ile sonuçlanandan daha tatmin edici bir deney yok gibi görünüyor.
Synchrotron, Melbourne’de X ışını kristalografisi da dâhil birtakım farklı teknikler kullanarak, PIP2 diye adlandırılan sadece hedef hücre zarından gelen lipidlere bağlı olduğunda işe yarayan etken maddenin yapısını tanımlamayı başardılar. Son NaD1:PIP2 kompleksi ise eşsiz bir katyonik kabza görünümünde 14 PIP2 kopyasına bağlı 14 NaD1 kopyası içeriyordu. Son kompleks, sıra dışı fibril yapıları ile yay şeklindeydi.
Not: Bu yazıyı çeviren Ali Murteza Çelik'e teşekkür ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Richard Dawkins Foundation | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 17:14:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2523
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Richard Dawkins Foundation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.