Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta)

Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta)
3 dakika
1,343
Tüm Reklamları Kapat
Bilimin mürekkebi, şehidin kanından kutsaldır.

İbn Battuta ("Gezginler gezgini" olarak bilinen Faslı hukukçu, gezgin, alim, coğrafyacı ve bilim insanı)

Şu anda kulağa tuhaf geliyor; ancak bir zamanlar bilimin kalbi İslam/Doğu coğrafyasında atıyordu. Köklerini Antik Yunan'ın çağ ötesi isimlerinden alan İslam alimleri, Evren'in sırlarını aydınlatmak için varlarını yoklarını ortaya koyuyorlardı. Batının bütün bilimi, Antik Yunan'a ve ondan gücünü alan İslam biliminin omuzlarının üzerine inşa edilmiş haldedir. Ancak bilim, çocuk işi değildir. İkinci plana atılmayı, araçlaştırılmayı, göz ardı edilmeyi kabul etmez. Bilimden uzaklaşan toplum, bilimi sırf bir oyuncak veya araç haline getiren toplum, er ya da geç yok olmaya ve zayıflamaya mahkumdur. İslam alimleri birkaç yüzyıl boyunca bu gerçeği çok net bir şekilde anlamışlardı ve bu gerçekle yaşamışlar, bilimi el üstünde tutmuşlardı. İbn Battuta, tuhaf bir şekilde ülkemizde az bilinen, Dünya'da özellikle coğrafya konusundaysa köşebaşı isim olarak bilinen bir gezgin ve bilim insanıdır. Yukarıda gördüğünüz sözü de, bunun en net ve güçlü örneklerinden birisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Söz esasında Celaleddin Suyuti'nin Camiu's Sağir isimli hadis kitabında İslam peygamberi Muhammed'e atfedilmiş olsa da, Suyuti'nin kendisi de dahil olmak üzere birçok İslam uzmanı tarafından hadis "zayıf ihtimalle geçerli bir hadis" olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle söz, sonradan çeşitli kişilerce kullanılmıştır; ancak muhtemelen sözün en fazla yakıştığı isimlerden biri, bilim konusundaki çalışmalarıyla kendini gerçekten ispatlamış olan İbn Battuta'dır. Biz de o sebeple kendisine atfediyoruz ve bu sözü, onu tanıtmak için bir fırsat olarak kullanmak istiyoruz (ki elbette, böyle muhteşem bir sözü kimin söylediği çok da önemli değildir; kim söylediyse alnından öpmek gerekir).

İbn Battuta'yı anlatmakla bitmez; ancak kısaca özetleyecek olursak, Orta Çağ olarak bilinen Batı'da bilimin baskılanıp ayaklar altına alındığı karanlık dönemde, gezegen üzerinde en fazla yol kat eden isim, İbn Battuta'dır. Yaptığı bütün bu geziler sayesinde "İslam Gezgini" unvanına layık görülmüştür. Yolculuğu 1325 yılında, 21 yaşındayken doğum yeri olan Fas'ta başlamıştır ve tam 5000 kilometre yol kat ederek Arap Yarımadası'ndaki Mekke'ye uğrayarak hac farzını yerine getirmiştir. Ömrünün 29 yılını alan yolculuğu boyunca Asya, Avrupa ve Afrika'da sayısız bölgeye gitmiş (bunlar arasında Delhi, Çin, Maldivler, Afrika sahilleri gibi yerler bulunur), haritalar üretmiş, analizler yapmıştır. Toplamda 121.000 kilometre yol kat etmiştir! Bu, Dünyaca ünlü gezgin Marco Polo'nun tüm ömrü boyunca yaptığı seyahatin toplam miktarının 3 katıdır! Gezilerinde yaptığı gözlemleri ve incelemeleri Rıhle (Yolculuk) isimli kitabında toplamıştır. Bu eser, günümüz erken coğrafyasının en kapsamlı ve en öncü kitaplarından biri sayılmaktadır ve halen kıymetli bilgiler edinilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde bizler değerini pek bilmiyor olsak da, Batı değerini bilmiştir ve Ay'da keşfedilen kraterlerden birisine adı verilmiştir. Batı kaynaklarında ismi "tüm zamanların en müthiş gezgini" olarak geçmektedir.

Not: Bu arada, sözü bu şekilde söyleyince yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Evrim Ağacı olarak bizim sözden anladığımız, amacın elbette ki "şehit kanını yermek" olmadığı. Bunun yerine, her ne sebeple olursa olsun savaşmaya, kendi fikrini kılıç zoruyla kabul ettirmeye, kan dökmeye yönelik mücadelelere kıyasla, bilimsel araştırmanın, düşünmenin, sorgulamanın, yani gerçeği arama mücadelesinin yeğ olduğu söylenmek isteniyor. Zira istediğiniz kadar bağırın, çağırın, kan dökün, yalvarın, aksini söyleyin, gerçek bir tanedir ve o gerçeğe yalnızca tarafsız ve özgür bilimsel araştırmalarla ulaşabiliriz. Gerçeğe ulaştıktan sonra da, diğer insanların şahsi kanaatleri zaten herhangi bir öneme sahip olmayacaktır. En azından bizim bu sözden anladığımız, çıkardığımız, üzerine kafa yorduğumuz anlamı bu. Paylaşmak istedik.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • National Geographic Answer Book. (2020). National Geographic Answer Book.
  • HaikuDeck. Ibn Battuta. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: HaikuDeck | Arşiv Bağlantısı
  • Wikiquote. Muhammad. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Wikiquote | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Ibn Battuta. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 07:46:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3275

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta). (14 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3275
Bakırcı, Ç. M. (2015, February 14). Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta). Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3275
Ç. M. Bakırcı. “Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3275.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilimin Mürekkebi... (İbn Battuta).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 14, 2015. https://evrimagaci.org/s/3275.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close