Bilimde, Kendimizin Hatalı Olduğunu Olabildiğince Çabuk Kanıtlamaya Çalışırız!
Bilimde, kendimizin hatalı olduğunu olabildiğince çabuk kanıtlamaya çalışırız. Çünkü ilerlemenin tek yolu budur.
Richard Feynman, bilimin doğasıyla ilgili yine harika bir tespitte bulunmuş. Bilimin mantığı aslında çok basittir (her ne kadar bilim felsefesi karmakarışık olsa da). İnsanı yanılgıya düşüren en temel hata, kendi fikirlerini doğrulama eğilimidir. Bu, insanı hatalı tercihler ve inanışlara iten temel unsurdur. Bunu çözmenin tek yolu, kendini doğrulama ihtiyacını törpüleyerek, onun yerine başka bir şey koymaktır. Mesela... Ne olabilir? Bulduk! Kendini yanlışlamak!
Kimse kendisini yanlışlamak istemez. Kimse, herhangi birinin de kendisini yanlışlamasını istemez. Açıkçası, bilim insanları da bundan nefret ederler. Çünkü aylarınızı, hatta yıllarınızı verdiğiniz çalışmalar, bir diğer çalışma tarafından 1 gecede silinip atılabilir. Bu berbat bir histir, midenizi bulandırır, uykularınızı kaçırır, kendinizden ve her şeyden nefret etmenize neden olur. Ancak bu, normaldir.
Gerçek bir bilim insanı, kendisini ne kadar acıtacak olsa bile gerçeği bilmek ister. Bu sayede gerçek ve iyi bir bilim insanı olabilmiştir. Bu nedenle bu yolu seçmiştir. Bilim insanları çok para falan kazanmaz. Bilimde öyle diğer insanların arzulayacağı lüks otomobiller, güzel "karı-kızlar", yakışıklı "herifler" falan da yoktur. Bilim size sadece gerçeği vaat eder. Ve onu da sadece arayan bulabilir.
İşte bilim insanları, her ne kadar istemeye istemeye de olsa, kendi iddialarını bile çürütmeye çalışanlardır. En azından iyi olanları... Çünkü bilimde ilerleme yalnızca böyle sağlanabilir. Bilimi, diğer tüm bilgi türlerinden pratik ve üstün kılan özellik budur. Bilimi, gerçeğe nihai olarak ulaşabilmemiz konusunda yegane araç kılan da budur.
O nedenle sanıyoruz onu ve onu icra edenleri (yani bilim insanlarını) birazcık daha iyi anlamamız, toplumumuzu bu ikisine birazcık daha teşvik etmemiz ve değerlerini biraz daha iyi bilmemiz gerekiyor.
Birazcık daha...
Bu konuda daha fazla bilgi almak için mutlaka "boş hipotez" hakkındaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 11
- 5
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:53:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3901
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.