Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!

Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!
2 dakika
10,072
Tüm Reklamları Kapat

Bilim dünyasının zor konuları üniversitelerden dışarıya taşıyor ve günlük hayatta uğrak yerimiz kafeleri bilim kafeleri haline getiriyor. Her daim arkadaşlarımızla gittiğimiz barlar, restoranlar artık yemeğin yanında bilimsel sohbetlerin de gerçekleştiği bir ortama dönüşme yolunda ilerliyor.

Meyve suyunuzu sipariş ederken hiç içindeki maddelerin kimyasal özelliklerini merak ettiniz mi? Peki tostunuzu yerken çenenizin ekmek üzerindeki basıncını ve kaslarınızın kasılması esnasındaki biyolojik çalışma ilkelerini düşündünüz mü? Bilim kafeleri bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını bulmanızda size yardım edebilir. 27 yaşında bir grafik tasarımcısı olan Sean Walsh bilim kafelerinden bahsederken şu sözleri kullanıyor:

Biz sadece öğrenmek ve karşılaştığımız her ne varsa anlamak istiyoruz, bunu yaparken de sosyalleşip iyi vakit geçiriyoruz.

Bilim kafeleri Amerika’da çok sayıda şehre yayılmış durumda ve hala yayılmaya devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumdaki birçok insan belirli bir alanda çalışan bilim insanlarının sohbetlerini dinlemek için bilim kafelerine uğruyorlar. Florida Bilim Akademisi’nin müdürü Edward Haddad bilim kafelerinin Orlanda’da başlatılmasına yardım etmiş ve hala yayılmasını organize ediyor, bilim kafeleriyle ilgili olarak da şunları söylüyor:

Genelde kafelerin müşteri kitlesini üniversite öğrencileri ya da bilime çok meraklı kişiler oluşturuyor. Temel bilimler, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda mezun sayısının artması bilim kafelerini daha etkin hale getiriyor ve bunların sayısının gün geçtikçe artmasını sağlıyor.

Haddad son zamanlarda bilim kafeleriyle ilgili yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Orlando’nun şehir kütüphanesinde yeni bilim kafelerinin açılmasına ve şehir gelişimine yardım edecek. Amerika’da Orlando’da başlayan bilim kafeleri hareketi hızla İngiltere’ye sıçramış durumda. İngiltere’nin ilk bilim kafesi 1998 yılında ‘Cafe Scientifique’ adıyla Leeds şehrinde açıldı. Kafede düzenli olarak güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu resmiyetten uzak ve ilgili herkesin katılabildiği söyleşiler yapılıyor.

Amerika’daki bilim kafeleri sciencecafe.org internet sitesinde genel hatlarıyla düzenleniyor. Bu sitede gündelik hayatın basit konularıyla ilgili bilimsel açıklamalar da ihmal edilmemiş. Haddad bilim kafelerini tüm ülkede yaygınlaştırmak amacıyla birkaç yüz dolarla bu işe kalkıştıklarını anlatıyor. Sciencecafes.org internet sitesinde Amerika’da ve birçok ülkede yer alan bilim kafelerinin yerlerini gösteren bir harita yer alıyor. Amerika’nın haricinde bilim kafelerinin bulunduğu yerler arasında Pakistan’ın İslamabad şehrinden Belçika’nın Antwerp şehrine ya da Havai adalarına kadar çok sayıda şehir bulunuyor.

Bilim kafelerinden bazıları ise özel bir çaba harcanmadan kendiliğinden ortaya çıkıyor. Örneğin, Florida’da 60 kadar emekli Kennedy Uzay Merkezi’nden gelen konuşmacıları dinlemek için düzenli olarak kafeye geliyorlar ve pizza sipariş ediyorlar. Daytona Kumsalında Embry-Riddle Üniversitesi’nden bilim insanları bir kafede oradaki insanlarla sohbet ediyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Haddad kafelerden beklentisi ile ilgili olarak halkı bilimle iç içe geçirmek ve temel bilim alanlarında merakı artırmak olarak açıkladı. Bu sayede belki halkın bilime olan ilgisi sonraki kuşaklara da aktarılabilir. Bilim kafelerinin üniversite seviyesinde ki bilimsel konuları halka ulaştırabildiği bir gerçek. Günden güne yaygınlaşan bilim kafelerinin ülkemizde de yaygınlaşması dileğiyle.

Türkiye'de "Bilim Kafesi" Konsepti Konusundaki Çalışmalarımıza Katkı Sağlayın!

Evrim Ağacı olarak Türkiye'de de bilim kafeleri açmak ve var olan girişimleri tek bir çatı altında toplamak istiyoruz. Eğer bir kafe sahibiyseniz ve mekanınızı "bilim kafesi" olarak geliştirmek isterseniz, [email protected] üzerinden bize ulaşın, ortaklaşa neler yapabileceğimize bakalım!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Umut Verici! 11
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Reuters | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 22:11:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3213

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Taybaş, et al. Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!. (18 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3213
Taybaş, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2015, January 18). Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3213
Ç. Taybaş, et al. “Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3213.
Taybaş, Çağlayan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim Kafeleri Hızla Yayılıyor ve Yepyeni Öğrenme Yollarına Kapı Aralıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 18, 2015. https://evrimagaci.org/s/3213.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close