Bilim İnsanları, Sosyal Etkileşimleri Anlamamızı Sağlayacak Yeni Bir Beyin Ağı Keşfetti!
Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
İtalyan Teknoloji Enstitüsü'nden (IIT) Francesco Papaleo liderliğindeki bir araştırma ekibi, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan ve başkalarının duygularını tanıyabilen bir beyin ağı tespit etti.
Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan bulgular, sosyal işlevlerin bozulduğu şizofreni veya otizm gibi nörogelişimsel durumlar için yeni, daha etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesinin yolunu açıyor.[1]
Başkaları tarafından ifade edilen duyguları tanıma ve bunlara uygun şekilde karşılık verme, hayvanların etkili bir şekilde etkileşime girme yeteneklerini geliştirip hayatta kalma olasılığını arttıran temel bir beceridir. Yine de ne yazık ki bu sürecin altında yatan beyin mekanizmaları büyük ölçüde bir gizemdir.
Papaleo'nun ekibi, son teknoloji teknikler kullanarak, daha önce hiç çalışılmamış olan ve bu sosyo-bilişsel süreçlerde yer alan bir beyin devresi keşfetti. Bu devre, prefrontal korteks ile retrosplenial korteks adı verilen, birbirinden uzak iki beyin bölgesini bağlayan nöron hücrelerinden oluşuyor.
Bu bağlantının insanlardaki işlevi, 1.000'den fazla gönüllü katılımcının yer aldığı bir deneyle test edildi. Her bir katılımcıya ekranda kızgın, mutlu ya da nötr ifadeler içeren yüzlerin izletildi. Test sırasında, araştırmacılar, hangi beyin bölgelerinin aktif olduğunu görmek için manyetik rezonans görüntüleme teknikleriyle beyin aktivitelerini kaydettiler. Sonuçlar, prefrontal korteks ve retrosplenial korteksin beyin devre alanlarının aktivitesi ile duygu tanıma arasında bir korelasyon olduğunu doğruladı. Francesco Papaleo, şöyle anlatıyor:
Bu yeni sonuçlardan heyecan duyuyoruz çünkü başkalarının duygularına tepki vermemizi sağlayan beyin devrelerini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu mekanizmaların nasıl çalıştığını, özellikle de psikiyatrik ve nörogelişimsel bozukluklarda nasıl değiştiğini daha geniş bir şekilde anlamak istiyoruz.
Genetics of Cognition laboratuvarında araştırmacı olan Anna Monai ise şöyle anlatıyor:
Nörogelişimsel durumların tedavisinde kullanılan mevcut ilaçlar seçici değildir ve ayrım yapmaksızın birçok nöron türünü etkilerler. Amacımız, tedavi etkinliğini artırırken yan etkileri azaltmak için belirli beyin devrelerini hedef alan tedavi stratejileri geliştirmek.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 4
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ D. Dautan, et al. (2024). Cortico-Cortical Transfer Of Socially Derived Information Gates Emotion Recognition. Nature Neuroscience, sf: 1-15. doi: 10.1038/s41593-024-01647-x. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 10:04:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17753
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.