Bilim İnsanları, Lazerle Beyin Kontrol Etmeyi Başardı!
Araştırmacılar, bu özel alete Sinek Zihnini Değiştiren Alet (FlyMAD) adını verdiler. Bu aletin ne kadar etkili olduğunu göstermek için, lazeri bir sineğin başına tutarak onu bir balmumu topuyla flört edip çiftleşmesi için zorladılar. FlyMAD, sineğin hareketlerini izliyor ve baş kısmına doğrudan kızıl ötesi ışınlar yollayarak çalışıyor.
Deney uygulanmadan önce ise sineklerin beyinlerinde, genetik olarak tasarlanmış, lazerin ısısıyla aktifleşen, sinirsel devreler oluşturuldu. Konsept olarak teknik, şu ana kadar farelerde başarıyla uygulanan optogenetiğe (ışıkla nöron aktifleştirme) benziyor, ancak optogenetiğin sineklerde uygulanabilmesi çok güç. Bunun sebebi ise sineklerin farelere göre çok daha küçük kafa yapısına sahip olmaları, bu da ışığı beyine ileten fiber kabloların baş kısmına yerleştirilmesini oldukça zorlaştırıyor.
Beyindeki sinir devrelerinde ısıyla aktifleşme, TRPA1 adı verilen ısıya duyarlı bir proteinin devrelere yerleştirilmesiyle sağlanıyor. Önceki araştırmalarda, TRPA1 proteini eklenmiş sinirsel devrelere sahip sineklerin çiftleşme davranışları incelenmişti. TRPA1 proteini eklenmiş sinekler sıcak bir kutuya konulduklarında ise sinir hücrelerinin aktif hale gelerek hayvanın çiftleşmeye istekli davranışlar sergilediği kaydedilmişti.
Fakat sıcak kutu deneyinde sürecin yavaş ilerlediğini düşünen Barry Dickson ve onun çalışma arkadaşları Dan Bath, John Stowers, Dorothea Hörmann ve Andrew Straw, FlyMAD ‘i geliştirdiler. FlyMAD’in gönderdiği lazer ışınları, o bölgenin doğrudan ve hızlı bir şekilde ısınmasının sağlayarak proteinin çok hızlı bir şekilde aktifleşmesini sağlıyor ve buna bağlı olarak davranışsal değişim çok çabuk gerçekleşiyor. Nature News’den Sara Reardon tekniğin anlatıldığı videoyu (buradan ulaşabilirsiniz) şöyle açıklıyor:
FlyMAD’in çalışmalarını kanıtlamak adına, normal bir daire kutunun içine TRPA1 proteinli bir sinek konuldu. Protein, lazerin ısısıyla aktifleşti. Daha sonra sinek kutuda bulunan balmumu toplarıyla çiftleşmeye çalıştı ve dönerek, kanatlarını titreterek onlara kur yaptı. Sinek lazer kapatıldıktan 15 dakika sonraya kadar kur yapmaya devam etti. Araştırmacılar, bu devamlılığın, davranışın mekanizmasının geniş ve esnek bir aşamadan geçtiğini gösterdiğine inanıyorlar. TRPA1 proteini başka bir deneyde kas sistemini kontrol eden sinir hücreleri üzerinde de kullanıldı. Çalışmada, bu sinir hücrelerine lazer tutulmaya başlandığında sineklerin geriye doğru yürüdüğü, ışınlar kesildiğinde ise bu hareketin kaybolduğu kaydedildi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: io9 | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:12:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2032
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in io9. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.