Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''!

2 dakika
3,014
Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''! Physics
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum hafıza depolama ve bilgi işlem konusunda çığır açabilecek bir çalışmada, Alman bilim insanları evrendeki en hızlı şeyi durdurmayı başardılar: ışığı. Hem de bunu 1 tam dakika boyunca yaptılar.

Kulağa oldukça garip geliyor ve öyle de... Işığı olduğu yerde durdurmak istemenin nedeni (bunu başarmanın saf muazzamlığı bir yana), kuantum bağdaşım özelliklerini (bir diğer deyişle bilgi durumunu) koruyup korumadığını incelemek ve böylece ışık temelli kuantum depolamayı mümkün kılmak. Işık daha uzun süre durdurulabildikçe işlemsel açıdan daha büyük bir başarı elde edilebilmiş oluyor. Bilim insanlarının açıklamalarına göre bu, çok daha uzun mesafelerde çok daha güvenli kuantum iletişimini mümkün kılabilecek.

Işığı hareketsiz kılmanın ne kadar zor olduğunu elbette söylemeye gerek yok. Dondurucuya atarak donmasını sağlayamazsınız. Işık, saniyede 300 milyon metre hızla giden bir elektromanyetik radyasyondur. 1 dakikalık zaman zarfında yaklaşık 18 milyon kilometre yol alabilir. Bir diğer deyişle sadece 1 dakikada Ay'a 20 defa gidip gelebilir. Dolayısıyla elde tutması çok zor, çok "kaygan" bir yapıdır diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ışık yavaşlatılabilir hatta tamamen durdurulabilir. Aslında bundan önce bilim insanları "soğuk atomlar" denen bir yapı kullanarak ışığı 16 saniye boyunca durdurmayı başarmışlardı. Bu deneydeyse Georg Heinze isimli bilim insanı ve ekibi ışık bağdaşımını atomik bağdaşıma çevirmeyi başardı. Bunu yapmak için kristal gibi opak bir ortamı çok dar bir ışık spektrumu için transparan hale getirdiler. Bu işleme elektromanyetik olarak tetiklenen transparanlık adı veriliyor ve kuantum girişim etkisi temelinde çalışıyor. Araştırmacılar bu kristal üzerine bir lazerle ışık gönderdiler ve kristal atomları içerisinde ışık iki ayrı durumun bir bileşkesi halini aldı. Daha sonra ikinci bir lazer ışını kullanılarak ilk ışın söndürüldü ve bunun sonucunda transparanlık sağlandı. İşte bu noktada araştırmacılar bileşke etkisini çökerttiler ve ikinci lazer ışınını kristalin içerisinde hapsetmiş oldular.

Başarılarını ispatlamak için sorunsuz bir şekilde 100 mikrometre uzunluğundaki basit bir fotoğrafın bilgisini ışık içerisinde sakladılar ve dondurulmuş haldeyken bu fotoğrafı okumayı başardılar. Bilgi, görselde görünen 3 şeritten oluşuyordu. Physics Review dergisinde yayımlanan ilişkili bir araştırmada fizikçi Hugues de Riedmatten şöyle söylüyor:

Bu sonuçlar daha önceden atomik gazları kullanarak yapılan denemelerden 1 milyon kat daha başarılı ve uzaysal olarak çok katmanlı olan, yüksek depolanma zamanına sahip olabilecek kuantum bilgi depolama yöntemleriyle ilgili olasılıkları mümkün kılıyor. Bir diğer deyişle kuantum bitlerini bağımsız pikseller olarak depolayabileceğiz.

Gelecekte araştırmacılar başka yöntemler ve maddeler kullanarak depolama süresini daha da arttırmayı umuyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: io9 | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:22:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2299

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Dvorsky, et al. Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''!. (5 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2299
Dvorsky, G., Bakırcı, Ç. M. (2014, May 05). Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2299
G. Dvorsky, et al. “Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 05 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2299.
Dvorsky, George. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları Işığı 1 Dakika Boyunca ''Dondurdular''!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/2299.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close