Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan göründüğü üzere 1,3 milyondan fazla Dünya fotoğrafı topladı ve bunların üçte biri gece çekildi. Uzay ajansı, bu fotoğrafların yörüngede mevcut olan en yüksek çözünürlükte gece çekimi fotoğraflar olduğunu, fakat fotoğrafların tam olarak neyi gösterdiğinin bilinmemesinden dolayı yararının sınırlı olduğunu söylüyor. Bu yardım edebileceğiniz kısım!
Madrid Complutense Üniversitesi uzay istasyonunun gece görüntülerini arşivlemek için Cities at Night adında bir proje yürütüyor. Dark Skies ISS adındaki projenin en kolay kısmı internet kullanıcılarından bu görüntüleri şehir fotoğrafları, yıldızlar ve diğer objelerin fotoğrafları içinde sınıflandırmalarını istiyor. Night Cities ISS isimli bir diğer interaktif girişim ise harita üzerinde ışığın parlak noktalarının konumlarla birleştirmek üzere katılımcıların bölgesel coğrafya bilgilerini kullanmaya teşvik ediyor.
En karmaşık meydan okuma, Lost at Night, sivil bilim insanlarını geniş açılı gece çekimi fotoğraflardaki şehirleri tespit etmeye davet ediyor. Proje hakkında bir NASA makalesinde, Complutense Üniversitesi öğrencisi Alejandro Sanchez şöyle diyor:
Astronotun kamerayı hangi yöne yönelttiğini bilmiyoruz. Sadece fotoğraf çekildiğinde istasyonun nerede olduğu biliniyor. Bazı fotoğrafların parlak şehirler olduğu görünüyor fakat diğerleri küçük kentler. Bu 300.000 parçalık bir yapboz gibi.
Proje, yeni araştırma alanlarının oluşmasını sağlayabilir. Gece saati uydu verileri politik liderlerin yükselme ve çöküş grafiğini oluşturmak için zaten kullanılıyordu. Örneğin, Güney ve Kuzey Kore arasındaki ekonomik uyumsuzluğu gösteren, uzay istasyonunun çektiği yarımada topraklarının fotoğrafından daha iyi olan az miktarda örnekleme bulunuyor.
NASA’nın gece çekimi fotoğraflarındaki konumların kesin tespitini yapmak bilim insanlarının ışık kirliliğinin çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini ve enerji verimliliğini takibe almalarında da kolaylık sağlayabilir.
Peki, neden uzay istasyonunun fotoğrafları çok iyi? Gece vakti görüntülerini yakalayabilen uydular yüksek yörüngelerde uçuyor ve bu da tipik olarak “düşük çözünürlük yörüngeleri”ni oluşturuyor. Buna zıt olarak uzay istasyonu, istasyonunun saatte 17,500 mil hızını karşılayabilen, motorlu tripod bulunduran Avrupa Uzay Ajansı’nın NightPod adında bir aleti ile donatıldı.
NightPod sayesinde astronotlar gezegenimizin daha keskin fotoğraflarını yakalayabilir. Artık bu fotoğrafları haritaya yerleştirmek sana ve sivil bilim insanlarına bağlı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: NBC News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2024 07:56:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2582
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in NBC News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.