Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!

1 dakika
1,640
Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!
Tüm Reklamları Kapat

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan göründüğü üzere 1,3 milyondan fazla Dünya fotoğrafı topladı ve bunların üçte biri gece çekildi. Uzay ajansı, bu fotoğrafların yörüngede mevcut olan en yüksek çözünürlükte gece çekimi fotoğraflar olduğunu, fakat fotoğrafların tam olarak neyi gösterdiğinin bilinmemesinden dolayı yararının sınırlı olduğunu söylüyor. Bu yardım edebileceğiniz kısım!

Madrid Complutense Üniversitesi uzay istasyonunun gece görüntülerini arşivlemek için Cities at Night adında bir proje yürütüyor. Dark Skies ISS adındaki projenin en kolay kısmı internet kullanıcılarından bu görüntüleri şehir fotoğrafları, yıldızlar ve diğer objelerin fotoğrafları içinde sınıflandırmalarını istiyor. Night Cities ISS isimli bir diğer interaktif girişim ise harita üzerinde ışığın parlak noktalarının konumlarla birleştirmek üzere katılımcıların bölgesel coğrafya bilgilerini kullanmaya teşvik ediyor.

En karmaşık meydan okuma, Lost at Night, sivil bilim insanlarını geniş açılı gece çekimi fotoğraflardaki şehirleri tespit etmeye davet ediyor. Proje hakkında bir NASA makalesinde, Complutense Üniversitesi öğrencisi Alejandro Sanchez şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Astronotun kamerayı hangi yöne yönelttiğini bilmiyoruz. Sadece fotoğraf çekildiğinde istasyonun nerede olduğu biliniyor. Bazı fotoğrafların parlak şehirler olduğu görünüyor fakat diğerleri küçük kentler. Bu 300.000 parçalık bir yapboz gibi.

Proje, yeni araştırma alanlarının oluşmasını sağlayabilir. Gece saati uydu verileri politik liderlerin yükselme ve çöküş grafiğini oluşturmak için zaten kullanılıyordu. Örneğin, Güney ve Kuzey Kore arasındaki ekonomik uyumsuzluğu gösteren, uzay istasyonunun çektiği yarımada topraklarının fotoğrafından daha iyi olan az miktarda örnekleme bulunuyor.

NASA’nın gece çekimi fotoğraflarındaki konumların kesin tespitini yapmak bilim insanlarının ışık kirliliğinin çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini ve enerji verimliliğini takibe almalarında da kolaylık sağlayabilir. 

Peki, neden uzay istasyonunun fotoğrafları çok iyi? Gece vakti görüntülerini yakalayabilen uydular yüksek yörüngelerde uçuyor ve bu da tipik olarak “düşük çözünürlük yörüngeleri”ni oluşturuyor. Buna zıt olarak uzay istasyonu, istasyonunun saatte 17,500 mil hızını karşılayabilen, motorlu tripod bulunduran Avrupa Uzay Ajansı’nın NightPod adında bir aleti ile donatıldı.

NightPod sayesinde astronotlar gezegenimizin daha keskin fotoğraflarını yakalayabilir. Artık bu fotoğrafları haritaya yerleştirmek sana ve sivil bilim insanlarına bağlı.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/04/2025 03:42:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2582

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!. (22 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2582
--, -., Tuncer, T., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 22). Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2582
-. --, et al. “Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer, Evrim Ağacı, 22 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2582.
--, ---. Tuncer, Tansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları Gece Işıklarından Şehirleri Tespit Edebilmek İçin Sizin Yardımınızı İstiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer. Evrim Ağacı, August 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/2582.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close