Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?

2 dakika
2,464
Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat
Şimdiye kadarki biyolojik olarak gerçekçi ilk matematiksel model.

Beynimizin nasıl işlediğini derinlemesine anlamak, bilim insanları için hayranlık verici ve bir o kadar da zorlu bir iş. Yeni çalışmalar, karmaşık bir matematiksel model aracılığıyla zihnimizin iç işleyişine dair daha kapsamlı ve ayrıntılı bilgiler ortaya çıkarmayı vaat ediyor. Birleşik Krallık’tan bilim insanları; beynin karmaşık kararları verme şekliyle uyuşan bu modelin, oluşturulan ilk biyolojik olarak gerçekçi matematiksel model olduğunu belirtiyorlar.

Bu model sadece davranışı önceden kestirmekle kalmıyor; gerçek sinirsel aktiviteyi de tahmin edebiliyor. Model, zihnin karar verme sürecinde izlediği yolları olduğu kadar hatalarımızdan öğrenme ve gelecekteki davranışlarımızı ona göre yönlendirme şeklimizi de simüle ediyor. Araştırmacıların bulguları, zamanla, obsesif kompülsif bozukluktan Parkinson hastalığına kadar birçok durumu daha iyi anlamamızı sağlayabilir.

Model üzerine çalışan araştırmacılardan Johannes Friedrich (Columbia Üniversitesi), bu tür modellerin oluşturulmasının zor olduğunu söylüyor ve nedenini şöyle belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Model, süreçteki her an için tüm olası kararları planlamalı ve hesaplamalar (computation) biyolojik açıdan makul şekilde yapılmalı. Hem insanlar hem de diğer hayvanlar için “karar verme” temel bir yeti olduğundan bu model, beynin nasıl işlediğini anlamamızda önemli bir parçadır.

Friedrich ve çalışma arkadaşları, çalışmalarının odağına alışkanlığa dayalı kararların (üzerinde düşünmeden ve duraksamadan, her gün kullandığınız yoldan işe gitmeniz gibi) yerine; amaca dayalı kararları (her gün kullandığınız yol güzergahında kapanmış bir yolla karşılaştığınızda tepki göstermeniz gibi) aldılar. Alışkanlığa dayalı kararlar hakkında yapılan oldukça çok çalışma varken amaca dayalı kararlar ölçülüp biçilmesi gereken çok fazla değişken kapsadığı için çalışılması daha zor bir alan. 

Araştırmacıların yazdığı girift matematiksel algoritma, deneysel verilerle karşılaştırıldı ve hem davranışsal seçim ihtimallerini hem de karar değişikliklerini ön görme işlemini (karmaşık karar verme sürecinin ayırt edici özelliği) hassas bir şekilde yakaladı. Model; sinir hücrelerinin oluşturduğu bir ağın, belli bir düzende bağlandığında, verilen her durum için en uygun kararı ve sonrasındaki birikimsel ödüllendirmeyi (belirli bir zamana kadarki ödüllendirmenin toplamı) nasıl belirlediğini gösteriyor.

Modelin önemli özelliklerinden bir diğeri ise, sinir kavşaklarının geçmişte neyin işe yarayıp yaramadığına dayanarak kendilerini nasıl yeniden şekillendirebildiklerini ve duruma uyum sağlayabildiklerini açıklaması. Sinir kavşaklarının geçmişe dayalı çıkarsamalarda bulunma özelliği, insanlarda ve diğer hayvanlarda sürekli karşılaşılan bir davranıştır. 

Araştırmacılar; sinir hücrelerini bir araya getiren sinir kavşaklarının, amaca dayalı karar verme sürecinde, seçilen harekete ve anlık ödüllendirmeye bağlı olarak durumların nasıl art arda birbirini izlediği bilgisini işin içine kattığını buldular. Araştırmacılardan Máté Lengyel şunları söylüyor:

Heyecan verici bulduğum diğer bir nokta da şu: Beynin bunu nasıl yapıyor olabileceğinin anlaşılması, şimdiden bize bilgisayarlarda benzer görevleri yapmak için kullanılabileceğimiz yeni algoritmalar sağladı.

Model üzerinde çalışan araştırmacıların bulguları Journal of Neuroscience’de yayınlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • J. Friedrich, et al. (2016). Goal-Directed Decision Making With Spiking Neurons Johannes Friedrich And Máté Lengyel Journal Of Neuroscience 3 February 2016, 36 (5) 1529-1546; Doi: Https://Doi.org/10.1523/Jneurosci.2854-15.2016. Journal of Neuroscience, sf: 1529-1546. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:51:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4205

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Nield, et al. Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?. (20 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4205
Nield, D., Özkan, E., Ölez, Ş. (2016, February 20). Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4205
D. Nield, et al. “Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Ece Özkan, Evrim Ağacı, 20 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4205.
Nield, David. Özkan, Ece. Ölez, Şule. “Beynimizin Karmaşık Kararları Nasıl Verdiğini Matematiksel Olarak Açıklayabilir miyiz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Ece Özkan. Evrim Ağacı, February 20, 2016. https://evrimagaci.org/s/4205.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close