Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor!

3 dakika
696
Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2.000'den fazla ergenlik öncesi çocuğun beyin taramaları, erken yaşta sıcak ve soğuğa maruz kalmanın özellikle daha fakir mahallelerde yaşayan çocuklarda beynin beyaz madde mikro yapısında kalıcı etkiler yaratabileceğini gösteriyor. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bu çalışma, fetüslerin ve çocukların aşırı sıcaklıklara karşı savunmasızlığını ortaya koyuyor.[1]

Mevcut iklim acil durumunda, aşırı sıcaklıkların insan sağlığı üzerindeki etkisi bilim topluluğu ve toplum için büyük bir endişe kaynağıdır. Özellikle çocuklar, termoregülasyon mekanizmaları henüz olgunlaşmadığı için sıcaklık değişimlerine karşı daha çok savunmasızdır. ISGlobal, Erasmus MC ve CIBERESP araştırmacısı Mònica Guxens şöyle söylüyor:

Fetüslerin ve çocukların gelişen beyinlerinin çevresel etkilere karşı özellikle hassas olduğunu biliyoruz. Soğuğa ve sıcağa maruz kalmanın çocuklar ve ergenlerde zihinsel sağlık ve bilişsel performansı etkileyebileceğine dair bazı ön kanıtlar olsa da bu etkilerin beyin yapısında potansiyel değişikliklere neden olup olmadığına yönelik çalışmalar şu an için yetersiz.

Guxens liderliğindeki bir ekip, erken yaşamda soğuğa ve sıcağa maruz kalmanın dayanıklıklarını belirlemek için ergen öncesi çocukların beyinlerindeki beyaz madde yapısını inceledi. Analiz, Rotterdam'daki bir doğum kohortu olan Generation R Study'den 9-12 yaşları arasında manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapılan 2.681 çocuğu ele aldı. Araştırma ekibi, her katılımcı için gebelikten 8 yaşına kadar olan dönemdeki aylık ortalama sıcaklıklara etkisi ve bunların 9-12 yaşlarında ölçülen MRI bağlantı parametreleri (ortalama difüzyon ve fraksiyonel anizotropi) üzerindeki etkisini tahmin etmek için ileri bir istatistiksel yöntem kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar, gebelik sırasında ve doğumdan itibaren 3 yaşına kadar sıcaklığa maruz kalmanın, ergenlik öncesinde daha yüksek ortalama difüzyon ile ilişkili olduğunu gösteriyor ve bu da beyaz maddenin olgunlaşmasının daha yavaş olmasına sebep oluyor. Bu bağlamda araştırmacılar soğuk ve sıcak kavramlarını, “çalışma bölgesindeki sıcaklık dağılımının alt ve üst uçlarındaki sıcaklıklar” olarak tanımladıklarını belirtiyor. IDIBELL ve ISGlobal araştırmacısı ve çalışmanın başyazarı Laura Granés şunları söylüyor:

Beyaz maddenin lifleri, beynin farklı bölgelerini birbirine bağlayarak aralarındaki iletişimi sağlar. Beyaz madde geliştikçe, bu iletişim daha hızlı ve daha verimli hale gelir. Çalışmamız, belirli bir zamanda çekilmiş bir fotoğraf gibi ve bu görüntüde soğuğa ve sıcağa daha fazla maruz kalan katılımcıların beyaz maddenin olgunlaşma seviyesiyle ilgili olan bir parametre olan ortalama difüzyonda farklılıklar gösterdiğini görüyoruz. Önceki çalışmalarda, bu parametrenin bozulması daha düşük bilişsel işlev ve belirli zihinsel sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

Makalenin yazarlarından Carles Soriano ise şöyle diyor:

Bağlantı parametrelerindeki en büyük değişiklikler hayatın ilk yıllarında gözlemleniyor. Sonuçlarımız, beynin hızlı gelişim döneminde soğuğa ve sıcağa maruz kalmanın beyaz maddenin mikro yapısında kalıcı etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Sosyoekonomik koşullara göre yapılan bir analiz, daha fakir mahallelerde yaşayan çocukların soğuğa ve sıcağa daha savunmasız olduğunu gösterdi. Bu çocukların soğuk ve sıcağa karşı duyarlılığı genel kohortta belirlenenlere benzerdi ancak daha erken başlıyordu. Bu farklılıklar, konut koşulları ve enerji yoksulluğu ile ilgili olabilir.

Çevresel sıcaklığın nörogelişim üzerindeki etkisini açıklayabilecek önemli bir mekanizma, daha düşük uyku kalitesi ile ilişkili olabilir. Diğer olası mekanizmalar arasında plasental fonksiyonların bozulması, hormonal aksın aktivasyonu sonucu daha yüksek kortizol üretimi veya enflamatuar süreçler yer alabilir.

Bulgular, yaklaşan iklim acil durumuyla karşı karşıya en savunmasız toplulukları korumak için halk sağlığı stratejileri tasarlamanın gerekliliğini de vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 07:57:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17850

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor!. (12 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17850
Derin, U. (2024, June 12). Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17850
U. Derin. “Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17850.
Derin, Ufuk. “Beyin Taramaları Aşırı Sıcakların Çocukların Beyin Gelişimi Üzerindeki Etkisini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17850.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close