Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!

2 dakika
3,021
Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nörobilim alanı yakın tarihimizde geliştirilen fMRI sayesinde hareketlendi. İnsanlar fMRI makinesinin içine uzandıkları zaman, bilim insanları kişinin gerçek zamanlı beyin aktivitelerini görebiliyor. Bu, beynimizin gri maddesi üzerindeki sırları açığa çıkaracağını vaat eden bir beyin okuma türüdür.

Nisan ayında bir grup Japon bilim insanı kişinin rüya gördüğü sırada, rüyasında neler gördüğünü aydınlattığını açıklamıştı. Geçtiğimiz kasım ayında bir grup ise, köşe yazarı David Pogue’un çilek mi yoksa gökdelen mi düşüneceğini aynı yöntemle tahmin etti. 

Önceki çalışmalarda tespit edilemeyen şey, kişinin aslında ne hissediyor olduğuydu. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden açıklanan bir yeni araştırma ise, duyguların aslında sinirsel aktiviteye bağlı olduğunu haritalandırdı. Bu bunu yaparken de fMRI makinası kullanıldı. 

Tüm Reklamları Kapat

Duygular, hayatımız için kritik öneme sahiptir, fakat bilimsel konuşacak olursak onları saptamak son derece zordur” diyor araştırmanın başyazarı Karim Kassam. Kişinin nasıl hissettiğini kolayca anlamamız için altın standart onlara sormaktır. “Fakat eğer birisi cinsel uyarıcılar tarafından utandırılırsa ve ya görünümünün ırksal kuralların dışına çıktığını bildiği zaman, bu nasıl hissettiğini anlama şekli geçersiz olur.

CMU’nun Dietrich Beşeri ve Sosyal Bilimler Kolejinden araştırmacılar, deneyde kullandıkları aktörlere öfke, tiksinti, kıskançlık, şehvet, gurur, üzenti, utanç gibi kelimeleri gösterildi. Bundan sonra, aktörlere gördükleri kelimelerdeki duygusal hale gelmeleri istendi ve beyinleri fMRI tarafından görüntülendi ve bilgisayar tarafından sonuçlar çıkarıldı. 

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG), nöral aktiviteyi değil, aktif beyin alanlarını sadece kanın oksijenlenme seviyesiyle belirlediği için yeterli bulunmuyordu. Bu yöntemi, beynin 450 bölgesinde, elektriksel ve manyetik dalgalanmaları kaydeden EEG ve MEG gibi yöntemlerle karşılaştıran, yaklaşık 100.000 bağımsız veri noktasını ve beynin 450 farklı alanını ölçen araştırmacılar, fMRG ile yapılan görüntülemelerin aslında nöral aktiviteleri ve bu aktivitelerin nasıl gerçekleştiğini oldukça gerçekçi bir şekilde yansıttığını gösterdiler. fMRG, sinirbilim araştırmaları için daha fazla güvenilirlik kazandı.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG), nöral aktiviteyi değil, aktif beyin alanlarını sadece kanın oksijenlenme seviyesiyle belirlediği için yeterli bulunmuyordu. Bu yöntemi, beynin 450 bölgesinde, elektriksel ve manyetik dalgalanmaları kaydeden EEG ve MEG gibi yöntemlerle karşılaştıran, yaklaşık 100.000 bağımsız veri noktasını ve beynin 450 farklı alanını ölçen araştırmacılar, fMRG ile yapılan görüntülemelerin aslında nöral aktiviteleri ve bu aktivitelerin nasıl gerçekleştiğini oldukça gerçekçi bir şekilde yansıttığını gösterdiler. fMRG, sinirbilim araştırmaları için daha fazla güvenilirlik kazandı.

Bu taramaya göre, bilgisayar, duyguları anımsatacak seri fotoğraflarını gören aktörlerin duygularını düzgünce tahmin edebildi. Her duygunun özel bir sinirsel imzası bulunmaktadır. Bilgisayarın öğrendiği beyin aktivitesinin desenleri bu bireylerle sınır değil. Aktörlerin beyinlerinin taramasına göre, bilgisayar model teste daha önce hiç girmemiş olan yeni aktörlerin duygularını aydınlattı. 

Yeni araştırma duyguların objektif bir şekilde ölçülmesine bir temel oluşturuyor. “Beyinde aktif olan farklı desenlerin pozitif ve negatif duygular olmak üzere ayrıldığını fark ettik.” diyor Kassam. Beynin duygusal yapıtaşları modeli oluşturarak, araştırmacılar duygusal rahatsızlıklardaki düşüncenin farkının ne olduğuna dair bir bakış açısı kazanabildi. 

Hatta bazı buluşlar gelecekteki şairler için bile kullanışlı olabilir. Kassam şöyle diyor:

Bu duygular üzerine çalışan biri olarak, iyi ya da kötü olarak değerlendirilebilecek bir duygu olan şehvetin hangisine uygun olduğunu merak ediyordum. İkisinin de olmadığını gördüm.

Tüm duyguların, bilgisayarın en iyi aydınlattığı duygu olan şehvetin de, diğer tüm duygulardan farklı, benzersiz bir sinirsel imzası vardır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Verge | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:21:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1275

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Popper, et al. Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!. (24 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1275
Popper, B., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, June 24). Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1275
B. Popper, et al. “Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 24 Jun. 2013, https://evrimagaci.org/s/1275.
Popper, Ben. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyin Aktivitenize Bakarak Duygularınızı Tahmin Etmek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, June 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1275.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close