Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons)

2 dakika
2,521
Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons)
Tüm Reklamları Kapat
Beyaz yüzlü çalı çekirgesi
  • Bilimsel Adı Decticus albifrons
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Beyaz yüzlü çalı çekirgesi
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı White-faced bush cricket
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Yüzündeki kısmi beyazlık nedeni ile bu isim verilmiştir.
Yüzündeki kısmi beyazlık nedeni ile bu isim verilmiştir.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde gözlemlediğimiz Decticus albifrons türü bir uzun antenli çekirge (Ensifera) alt takımı üyesi. Kendisini Bülent Ecevit Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nin bahçesindeki bir duvarda fotoğrafladık. Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği (rakım) 117 metredir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kendisi çalılık, çalı ya da çayır çekirgesi (bush cricket) olarak bilinir. Boyutlarından ve anatomik özelliklerinden dolayı grasshopper (çekirge) denilen böceklerden filogenetik olarak ayrılırlar. Her ne kadar Türkçe'de cricket ve grasshopper farkı için doğru tanım bulunmasa da; cırcır böceği ve çekirge diyebiliriz. Bazı kaynaklar cricket için yeşil çekirge terimini de kullanıyor. Fotoğrafta gördüğünüz yetişkin bir erkek. Karın bölgesinin (abdomen) ucunda uzun sivri iğne benzeri bir kanal olsaydı dişi olduğunu anlardık. Çünkü o kanal ovipositor adı verilen yumurta kanalı olacaktır. Bacağındaki (tibia) tırtıklar, stridülasyon (organları sürterek ses çıkarma) yöntemi ile ses çıkarmasını sağlamaktadır. Böylece çiftleşme çağrıları yapabilmektedir. Yüzünün bir kısmı kısmen beyaz renkli olduğu için zaman zaman "beyaz yüzlü" olarak tanımlanır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bu türü ilk tanımlayan entomolog ve zoolog Johan Christian Fabricius'tur. Kendisi 1775'te bu türü taksonomiye kazandırmıştır. Aynı zamanda 10.000'den fazla tür için katkı sağladığı da bilinmektedir. Çoğu kaynakta Johan'ın bir entomolog (böcek bilimci) olarak tanıtılmamasının nedeni, 18. yy'da böcekler (insecta) sınıfı hakkında fazla bilgiye sahip olunmamasındandır. Çünkü o zamanlar bütün arthropod (eklem bacaklılar) şubesi, insecta sınıfı dahilindeydi. Şimdi ise böceklerin aslında eklem bacaklılar şubesi altında bir sınıf olduğunu biliyoruz. Örümcekler de bu sınıfa dahil değil, arachnidler sınıfına dahildirler. Böcekler, kanatları ve evrimi hakkındaki ayrıntılı makalemiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa'nın güneyinde yayılım gösteren bir türdür. Avrupa'nın merkezinde ise Avusturya'nın güneyinde ve Avrupa'nın merkezindeki Avusturya Macaristan arasında yer alan, Avrupa'nın en büyük ikinci kapalı havzası olan Neusiedler gölünde görülebilirler.

Davranış ve Etoloji

Bu çekirge türü plectrum adı verilen tırtıklı yüzeyli bacağı (tibia), stridülasyon yöntemi ile ses çıkarmak için kullanıyor. Yani belirli vücut bölgelerini birbirine sürterek iletişim kurma (genelde çiftleşme çağrısı). Gerçi bu yöntem sadece böceklere özgü değil. Bazı yılan, örümcek ve balık türleri de yapabiliyor. Bilindiği kadarıyla Madagaskar'da izole olmuş çizgili tenrekler (Hemicentete sp.) de bu yöntemi kullanabilen tek memeliler.

Etimoloji

Tür ismindeki albifrons, Latince "beyaz yüzlü" anlamını taşır. Yüzünün bir kısmının beyazımsı renk tonundan dolayı bu isim verilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:15:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons). (17 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5240
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2017, October 17). Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5240
P. Türkoğlu, et al. “Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2017, https://evrimagaci.org/s/5240.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 17, 2017. https://evrimagaci.org/s/5240.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close