Paylaşım Yap

Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?

Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?
3 dakika
6,514
Tüm Reklamları Kapat

Ateş Yürüyüşü (İng.: Firewalking) birçok izleyeni büyülemiştir. Fiji Adaları’ndaki Sawau kabilesinden Thimithi festivalini kutlayan Hindulara kadar pek çok farklı kültür ve inanışta yer edinmiştir. Hatta Pakistan’ın bazı kabilelerinde bir adalet sistemi olarak kullanılmaktadır, yani kişi yaralanırsa suçlu, yaralanmazsa suçsuzdur. Tarihsel bilgilerimize göre bu geçit töreni Hindistan’ın Demir Çağ’ından beri, yani MÖ 1200’den beri vardır.

Ateş Yürüyüşü olarak sözü edilen şey aslında sıcak taşların ve kömürlerin üzerinden yapılan bir yürüyüştür. Bu yürüyüşte kişinin gücü ve inancı teste tabi tutulmaktadır. Böylelikle kişinin ne kadar cesaretli olduğu ya da dini inancının ne kadar kuvvetli olduğu görülebilmektedir. Aynı şekillerde Çin’de yapılan yürüyüşler gerçekleşebilecek doğa felaketlerini engellemek amacıyla ve Bangalore’da (Hindistan) bir grup şans getirmek amacıyla inekleri de yürüttükleri bilinmektedir.

Yazar Tolly Burkan bu yürüyüşü ABD ile Avrupa ülkelerinde 20. yüzyılda popülerize etmiştir ve Ateş Yürüyüşü & Eğitim Enstitüsü’nü kurmuştur. Bu uygulamayı Kuzey Amerika’yla tanıştıran ilk kişi olmasıyla birlikte bu yürüyüş ile korkularımızın üstesinden gelebileceğimize ve bunun için de maddeden daha üstün olan zihin gücüyle başarabileceğimize inanılmıştır. Peki ama gerçekten de fizik-ötesi kavramlar mı rol oynamaktadır?

Tüm Reklamları Kapat

İşin bilimsel kısmına bakınca fizik bilimine odaklanmamız gerekmektedir. Farklı derecelere sahip iki şey bir araya geldiklerinde, soğuk olan ısınmaya ve sıcak olan da soğumaya başlayacaktır. Bu durum da ya ayrılana dek ya da ortak bir dereceye ulaşana dek devam eder. Bunlar termodinamik özelliklerine bağlıdır, bu özellikler de şunlardır: Derece, yoğunluk, belirli ısı kapasitesi ve termal iletkenlik.

Pittsburgh Üniversitesi fizik profesörü olan David Willey ateşte yürümenin doğa-üstü ve paranormal olmadığını ve basit fizik kuralları ile açıklanabileceğini söyledi. Wiley, birçok ateş yürüyüşün en fazla 1000 fahrenheit (550 santigrat derece) sıcaklıktaki kömürlerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu yürüyüşlerde ayakların ıslak olması durumunda “Leidenfrost” etkisi yer almaktadır. Leidenfrost etkisi özetle şöyledir: Sıvı, kendi kaynama noktasından daha yüksek bir ısıya sahip yüzeyle temas ettiğinde, aralarında bir buhar tabakası oluşup ısı engelleyicisi görevi yapmasıyla sıvının aniden ısınmasını bir süreliğine bile olsa durdurmasıdır. Ancak, demin de belirttiğimiz gibi, bir süreliğine olduğu için ağır davranmamak gerekir, bu sebeple bu Ateş Yürüyüşünü gerçekleştirirken yavaş olmamalısınız, aksi taktirde en az ikinci derece yanıklarla başa çıkmak zorunda kalırsınız. Bu durumu şöyle düşünün: Güneşte kalmış bir demire dokunduğunuzda eliniz yanar, ancak ıslak elle dokunduğunuzda birkaç saniye bile olsa tutabilirsiniz, fakat tutmaya devam ettikçe aradaki koruyucu tabaka yok olur ve eliniz yeniden yanmaya başlar.

Elbette her yürüyüşte önceden ayakların ıslatıldığı görülmez, bazen yürüyüşün sonunda ayaklarınızı sokabileceğiniz bir su kovası konulabilir. Ancak demin de belirttiğimiz gibi, ıslatılmamış çıplak ayakla bile sıcak kömürlerin üzerinden yürürken ağır davranılmaz. Kömürler sıcak olabilir (genellikle 400 santigrat derece), ancak önemli olan ısı enerjisinin ayaklarınıza ne kadar hızlı bir şekilde ulaştığıdır. Bir şey ısınmadan önce ısı derecesine yükselmek için yeterli oranda ısı enerjisi alması gerekir. Isı enerjinin aktarma hızı bunlara bağlıdır:

  • Sıcak kömür ile soğuk ayaklarınız arasındaki ısı farkı.
  • Sıcak kaynaktaki mevcut ısı ve sıcak kaynağın ısıyı iletim hızı.

Kömürler ısıyı iyi iletemez ve yüksek oranda ısı enerjisine sahip değillerdir. Eğer bu yürüyüşte çelik kullanılsaydı, işte o zaman yaralanmadan hiç yürüyemezdiniz. Kömürün üzerinden yürüdüğünüzde bir saniyeden fazla durmadığınız için, ayaklarınıza gelen ısı çok düşüktür ve ısının çoğu kömürün içinde kalmaktadır. Böylece (yavaş yürümediğiniz sürece) rahat bir şekilde sıcak kömürlerin üzerinden yürüyebilirsiniz. Bütün bunları söylemekle birlikte, lütfen profesyonel denetim altında olmadan böyle bir deneye kalkışmayınız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 09:27:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1854

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?. (11 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1854
Acar, A. B., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 11). Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1854
A. B. Acar, et al. “Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1854.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beden vs Zihin: Sıcak Kömürlerin Üzerinden Acı Çekmeden Yürüyebilir Miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/1854.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close