Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!

3 dakika
3,394
Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim tarihinde ilk defa astronomlar, yaşamın temeli olan metil siyanit (CH3CN) gibi karbon temelli karmaşık organik molekülleri MWC480 isimli genç bir yıldızın etrafındaki ön galaksi diski içerisinde tespit etmeyi başardılar! Atacama Büyük Milimetre (Altı) Dizisi (ALMA) sayesinde yapılan keşif, Dünya ve Güneş'i doğuran koşulların Evren'imiz içerisinde bize özgü olmadığını yeniden doğruluyor. Yeni ALMA gözlemlerine göre MWC480'deki metil siyanit oranı, Dünya'nın bütün okyanuslarını doldurabilecek miktarda! Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.

Hem bu molekül, hem de daha basit kuzeni olan hidrojen siyanit (HCN), yeni oluşan yıldızın etrafındaki galaktik diskin soğuk dış bölgelerinde tespit edildi. Bu bölge, astronomların Güneş Sistemi'mizin etrafındaki Kuiper Kuşağı'yla özdeş olarak gördükleri bir bölge. Kuiper Kuşağı, Güneş Sistemi'mizin Neptün-sonrası bölgesini saran, buzul yapılı göktaşları ve kuyruklu yıldızlardan oluşan bir bölgedir.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş Sistemi'mizin erken kimyasında, daha gezegen oluşum evresinden itibaren büyük rol oynadılar. Kuyruklu yıldızların ve Güneş Sistemi'mizin dışından gelen asteroitlerin, Dünya üzerindeki su ve organik moleküllerin taşıyıcısı olduğu düşünülüyor. Böylece basit yapılı yaşamın ortaya çıkması mümkün oldu. ABD'nin Massachusetts eyaletinin Cambridge kentindeki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astronom Karin Öberg şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kuyruklu yıldızlar ve astreoitler üzerinde yapılan araştırmalar, Güneş'i oluşturmuş olan Güneş nebulasının su ve karmaşık organik malzemelerce zengin olduğunu gösteriyor. Şimdi, aynı kimyanın Evren içerisinde bir başka noktada da var olduğuna dair çok daha iyi kanıtlarımız var. Bu bölgeler, bizimkinden çok da farklı olmayan Güneş Sistemleri'nin oluşabileceği bölgelerdir. Bu oldukça heyecan verici; çünkü MWC480'de bulunan moleküller, Güneş Sistemi'ndeki kuyruklu yıldızlarda da aynı oranlarda bulunmaktadır!

MWC480 yıldızı Güneş'in iki katı kütleye sahip ve Boğa (Taurus) yıldız oluşum bölgesi içerisinde, bizden 455 ışık yılı uzakta yer alıyor. Yıldızın etrafını saran disk henüz gelişiminin erken safhalarında. Soğuk, karanlık bir toz ve gaz nebulasından yakın bir zamanda çıktı. ALMA ve diğer teleskoplarla yapılan araştırmalar henüz bu bölgede bir gezegen oluşumu tespit edemedi; ancak daha yüksek çözünürlükle yapılacak gözlemler, MWC480 ile aynı yaşlarda olan HL Tauri'de bulduğumuz gibi gezegenleri bulabilmemizi sağlayabilir.

Astronomlar bir süredir soğuk, karanlık yıldızlar arası bulutların, siyanitler de dahil olmak üzere karmaşık organik molekülleri üretmek açısından başarılı birer fabrika olduklarını biliyordu. Siyanitler ve özellikle de metil siyanit çok önemlidir; çünkü karbon-azot bağlarına sahiplerdir ve bu bağlar aminoasitlerin oluşması için gereklidir. Aminoasitler, proteinlerin ve yaşamın temel yapıtaşlarıdır.

Bugüne kadar, bu karmaşık organik moleküllerin sık sık oluşup, yeni doğan bir yıldızın etrafındaki yüksek enerjili ortamlarda varlıklarını koruyup koruyamadıkları bilinemiyordu. Çünkü bu ortamlarda şok ve radyasyon kolaylıkla kimyasal bağları kırabilmektedir. ALMA'nın şaşırtıcı düzeydeki hassaslığını kullanan astronomlar, bu moleküllerin söz konusu ortamlarda sadece varlıklarını korumadıklarını, aynı zamanda hızla çoğalabildiklerini ortaya koydular.

Daha önemlisi, ALMA'nın keşfettiği moleküller, yıldızlar arası bulutlarda bulabileceğiniz miktardan çok daha fazla bulunuyorlar! Bu da astronomlara, ön gezegen oluşum disklerinin karmaşık organik moleküllerin oluşabildiği çok etkili bölgeler olduğunu, bu moleküllerin çok daha kısa zaman dilimlerinde oluşabildiklerini gösteriyor.

Astronomlar, bu sistemin evrimleşmeyi sürdürdükçe organik moleküllerin de kuyruklu yıldızlar ve diğer buzul yapılı gök cisimleri içerisine güvenle hapsolacaklarını düşünüyorlar. Böylece yaşamın başlayabileceği bölgelere taşınma ihtimalleri de artıyor. Öberg şöyle söylüyor:

Dış gezegenler üzerinde yapılan araştırmalardan, Güneş Sistemi'mizin gezegen sayısı veya su bulunma miktarı açısından eşsiz olmadığını öğrendik. Şimdi de biliyoruz ki, organik kimya bakımından da eşsiz değiliz. Özel olmadığımızı bir kez daha öğrenmiş olduk. Evren içerisinde yaşam bulma açısından düşünecek olursak, bu harika bir haber!
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ESO | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:07:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3499

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Öberg, et al. Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!. (10 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3499
Öberg, K., Bakırcı, Ç. M. (2015, April 10). Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3499
K. Öberg, et al. “Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 10 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/3499.
Öberg, Karin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bebek Yıldız Sisteminde Yaşamın Temeli Olan Karmaşık Organik Moleküller Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 10, 2015. https://evrimagaci.org/s/3499.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close