Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!

Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!
2 dakika
1,408
Tüm Reklamları Kapat

Sözünü ettiğimiz canlıların isimleri oldukça acayip, kabul etmek lazım. Bdelloidea, 450 farklı türü içerisinde barındıran bir rotifer sınıfıdır. Türkçeye "tekerlekliler" olarak çevirebileceğimiz rotiferler ise, evrimsel süreçte gerçek vücut boşluklarına sahip hayvanlarla, vücut boşlukları olmayan hayvanlar arasında geçiş özelliği gösteren bir canlı şubesidir. Çoğu tatlı sularda yaşayan mikroskobik veya ufak makroskobik hayvanlardır. Bir kısmı tuzlu sularda da bulunur. Rotiferler ise tek hücreli hayvanlar ile çok hücreli hayvanlar arasındaki geçişi temsil eden ara basamakları içerisinde bulunduran bir şubedir. 25 kadar türünün koloniler oluşturabildikleri bilinmektedir. Bunun haricinde rotiferler içerisinde hareketsiz türler bulunduğu gibi, planktonik olarak süzülen hayvanlar veya tamamen bağımsız hareket edebilen hayvanlar da bulunur. 

İşte bu rotiferlerin içerisinde bulunan bdelloid rotiferlerde oldukça ilginç özellikler tespit edilmiştir. Örneğin evrimsel açıdan son 40 milyon yıldır bdelloid rotiferlerin sadece dişilerden oluşan popülasyonlara sahip olduğu görülmektedir. Bu oldukça şaşırtıcıdır, çünkü 450 türü tespit edilmiş ve incelenmiş olmasına rağmen tek bir erkek birey bile tespit edilememiştir. Yapılan moleküler analizler, on milyonlarca yıldır popülasyonda hiçbir erkeğin bulunmadığını göstermektedir. Bu canlılar partenogenez adı verilen eşeysiz üreme yöntemiyle çoğalırlar. Dişiler yumurta üretiler; ancak bu yumurtalar erkekler bulunmadığı için döllenemez. Bu yumurtalar, ebeveynlerin kopyası olacak şekilde yavrulara dönüşürler.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak burada bir sorun vardır: eşeysiz üreme, Hayvanlar Alemi için pek de kullanışlı bir yöntem değildir. Her ne kadar partenogenez birçok diğer hayvanda görülüyor olsa da, çoğu zaman bu diğer canlılarda özellikle kritik dönemlerde erkekler üretilerek eşeyli üremeye geçilir. Aksi takdirde hızla çeşitlilik yitirilecektir; bu yüzden bilim insanları mutlak olarak partenogenezle üreyen bir canlının nihayetinde soyunun tükenmesi gerektiğini düşünmektedirler. Çünkü eşeysiz üreme sırasında çeşitlilik giderek azalacak ve nihayetinde, popülasyonu etkileyen herhangi bir hastalık ya da olumsuz durum tüm bireylerin yok olmasına neden olacaktır. Ancak bdelloid rotiferler milyonlarca yıldır gayet rahat yaşıyor gibidirler.

Bdelloid rotiferler, popülasyonlarına yeni genler katmanın yolunu bulmuşlardır: DNA'ları yerler! Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London'dan araştırmacıların bdelloid rotifera mRNA'sı üzerinde yaptığı incelemede, bu canlıların genlerinin %10'unun, türe ait olmayan genlerden oluştuğunu göstermişlerdir. Bu %10'luk kısım, 500 farklı canlı türünün, özellikle alglerin, mantarların ve mikroskobik diğer canlıların genlerinin bir karışımıdır! Bdelloid rotiferler, yedikleri canlıların DNA'larını sindirmek yerine, onları kendi genlerine katmaktadırlar. Bu sayede, aşırı kuraklığa dayanmak gibi çok ilginç ve normalde rotiferlerde pek görmediğimiz becerileri diğer canlılardan çalmayı başarmışlardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Boschetti, et al. Biochemical Diversification Through Foreign Gene Expression In Bdelloid Rotifers. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2020. Alındığı Yer: PLos Genetics | Arşiv Bağlantısı
  • Science Daily. Tenth Of Quirky Creature's Active Genes Are Foreign: Believed To 'Ingest' Dna From Other Simple Organisms. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2020. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
  • Live Science. 'Odd Little Creature' Skips Sex And Eats Dna. (21 Mart 2020). Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • Wired. Asexual, All-Female Animal's Survival Trick: Dna Hijacking. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 14:37:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2400

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!. (4 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2400
Bakırcı, Ç. M. (2014, June 04). Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2400
Ç. M. Bakırcı. “Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2400.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bdelloid Rotiferlerde DNA Hırsızlığı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 04, 2014. https://evrimagaci.org/s/2400.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close