Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor!

Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor! eBird
3 dakika
982
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşların duyabildiği frekans aralığını aşan sesleri, sinekkuşlarının duyup duymadığını araştırmak için Science Advances dergisinde yayınlanan bir makalede, bir sinnekkuşu türü olan Ekvadorlu Hillstar'ın (Oreotrochilus chimborazo) sinirsel ve davranışsal özellikleri gözlendi.[1] Çalışmada sinekkuşları, oynatılan yüksek frekanslı seslere karşı vücut duruşlarını değiştirerek tepki gösterdi. Davranışsal ve sinirsel gözlemler, sinekkuşlarının yüksek frekanstaki sesleri duyabildiğini ortaya çıkardı.

And Dağları'nın yüksek enlemlerinde yaşayan bir sinek kuşu olan O. chimborazo, bugüne kadar bilinen herhangi bir kuşun vokalizasyonuna göre çok yüksek (13.4 kHz kadar) yüksek frekanslı şarkı üretiyor. Bu şarkının frekansı, aynı zamanda çoğu kuşun işitme aralığının da (2-8 kHz arası) çok ötesindedir. Sinekkuşları bu açıdan, bazı baykuşlar dışındaki kuşların da yüksek frekanstaki sesleri duyabildiğine dair bir örnek oluşturuyor.

Ancak baykuşların aksine sinek kuşlarında yüksek frekansta duyma özelliği, avlanmak için değil, özellikle de erkeklerin kur yapması amacıyla evrimleşti. Dişi sinek kuşları ise erkeklerin aksine daha düşük rakımlarda bulunuyor ve erkekler onlara kur yaparken kendileri de tüneme, yiyecek arama, yuva yapma gibi (bir su kaynağının yakınında olmak üzere) davranışlar gerçekleştiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yuva yapılan yerde akış halindeki su kaynağı yüksek rakımlı bölgelerdeki rüzgar sesinin üstlendiği rolü üstleniyor: ek bir ortam gürültüsü (İng: "ambient noise") yaratıyor. Yüksek frekans (HF) sesler üreten (özellikle kur yapılan dönemi kastediyoruz) diğer And bölgesinin sinek kuşu türleri incelendiğinde, yüksek frekanslı seslerinin ortam gürültüsünün baskılanması için geliştirildiği anlaşıldı. Bunun yanı sıra sinek kuşu erkeklerinin kendilerine ait bölgelerde daha yüksek sesler çıkardığı da tespit edildi. Bu, HF seslerin geliştirilmesinin aynı zamanda bireylerin bulundukları alanları korumaları için (territoriality) bir adaptasyon da olduğunu gösteriyor.

Figür 1: A) HF (Yüksek frekans) vokalizasyonunun spektrogramı ve güç spektrumu.  B) HF şarkı üreten bir erkek O. chimborazo'nun fotoğrafı. Yanaklardaki tüyler şarkı söylerken parlıyor. Fotoğraf: Fernanda G. Duque, Georgia State University  C) Çalışmada uyarılar için iki farklı ses kullanıldı: ortam gürültüsü (ambient noise) ve yüksek frekanslı bir şarkı (HF song). Bu seslere karşı sinek kuşlarının sesin kaynağına doğru yaklaşma (approach), baş eğme, boyun uzatma (head/neck) ve vücut duruşundaki değişiklikler (body posture) olmak üzere davranışsal tepkiler gösterdiği gözlemlendi.
Figür 1: A) HF (Yüksek frekans) vokalizasyonunun spektrogramı ve güç spektrumu. B) HF şarkı üreten bir erkek O. chimborazo'nun fotoğrafı. Yanaklardaki tüyler şarkı söylerken parlıyor. Fotoğraf: Fernanda G. Duque, Georgia State University C) Çalışmada uyarılar için iki farklı ses kullanıldı: ortam gürültüsü (ambient noise) ve yüksek frekanslı bir şarkı (HF song). Bu seslere karşı sinek kuşlarının sesin kaynağına doğru yaklaşma (approach), baş eğme, boyun uzatma (head/neck) ve vücut duruşundaki değişiklikler (body posture) olmak üzere davranışsal tepkiler gösterdiği gözlemlendi.
Science advances

O. chimborazo’da diğer kuşların aksine vokal organ (syrinx) göğüs kafesinin dışında bulunmaktadır, bu da O. Chimborazoların yüksek frekans (İng: "high frequency" ya da kısaca "HF") seslerin üretimi ve algılanışı için adaptasyonlar geliştirmesini diğer kuşlardan ayırt eden bu özelliğin açıklaması olarak karşımıza çıkarıyor.

Sadece davranışsal değil, sinirsel anlamda da sinek kuşlarının yüksek frekanstaki sesleri duyabildiğine ilişkin kanıtlar mevcut. Bu kanıtların tespiti için sinek kuşlarının beyinlerinde ZENK'e verilen tepki incelendi. Ekvador bölgesindeki Chimborazo dağının çevresindeki iki bölgeden O. chimborazo sinek kuşları toplandı. Birbirlerinden izole edilen sinek kuşları, deneyin başlangıcından itibaren 15 dakikada bir sükroz çözeltisi ile inşa edilen akustik bir odada beslendiler. 25 dakika boyunca sessizlik ya da yüksek frekanslı bir şarkı olan uyaranlara maruz bırakıldılar ve beyinlerinin olabilecek en yüksek ZENK protein seviyelerine ulaşması için oda içinde 65 dakika daha dinlendirildiler. ZENK deneyi sonucunda yüksek frekanstaki sesleri duyduklarında ZENK proteini üretimlerinin arttığı gözlemlendi (Görsel 2'de bunu görebilirsiniz).

Fig 2: HF şarkıya gösterilen sinirsel tepkiler
Fig 2: HF şarkıya gösterilen sinirsel tepkiler
Science Advance

Vokal iletişim; saldırganlık, bölgesel rekabet, kur yapma gibi çeşitli sosyal bağlamların temel bir bileşenidir. Vokal sinyallerin etkili olabilmesi için alıcı bunları tespit edebilmeli ve hangi amaçla gönderildiğini ayırt edebilmelidir. Deney sonucu elde edilen bulgular akustik olarak zorlu koşullarda sosyal etkileşimleri kolaylaştırmak için vokal sinyallerin ve işitsel algının birlikte evrimi konusundaki bilimsel anlayışı genişletmeye katkıda bulunabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ F. G. Duque, et al. High-Frequency Hearing In A Hummingbird. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Science Advances doi: 10.1126/sciadv.abb9393. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:42:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9135

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Delibalta, et al. Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor!. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9135
Delibalta, F., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 16). Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9135
F. Delibalta, et al. “Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/9135.
Delibalta, Feyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bazı Sinekkuşları, Diğer Kuşların Duyamayacağı Frekansta Sesler Çıkararak Kur Yapıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/9135.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close