Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!

Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!
2 dakika
1,609
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları bazı böceklerin muhteşem beyazlığının, ince oluşlarına rağmen son derece verimlilikle ışık saçabilen kabuklarının karmaşık geometrisinin altında yattığını söylüyor. Cyphochilus böcekleri şimdiye kadar üretilmiş olan kağıt ya da herhangi diğer materyalden daha beyaz. Ancak araştırmacılar bu böceklerin sırrını daha yeni yeni tam olarak açıklamaya başlıyor. Fiziksel mekanizmaları anlamak üreticilerin daha beyaz kağıt, plastik ve boya üretmelerini sağlayabilir. Scientific Reports’ta yayınlanan bir araştırma projesinin ortak yazarı, Cambridge Üniversitesinden Dr Silvia Vignolini, BBC News’e şöyle dedi: "Prof. Pete Vukusic’in çalışmalarından ilham aldık çünkü çok beyaz olan bu böcekleri gördüğümüzde kafamız oldukça karışmıştı."

Prof Vukusic birkaç yıldır böceklerin etkileyici aydınlatma özelliği üzerine çalışıyor. Bu sırada, Dr. Vignolini, İtalya, Florance’de Doğrusal Olmayan Spektroskopi için Avrupa Laboratuvarından Dr Matteo Burresi ile görüştü. Dr Vignolini şöyle söylüyor: "Böyle bir parlaklığı sağlayan ağın ana özelliklerini anlamak için bu böceklerin içindeki ışık yayılımı üzerine bir araştırma yapmaya çalışmalıyız diye düşündük."

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, kabukların içinde uzun, ince liflerden oluşan karmaşık ve yoğun bir ağ buldular.
Bilim insanları, kabukların içinde uzun, ince liflerden oluşan karmaşık ve yoğun bir ağ buldular.

Beyaz görebileceğimiz bütün renklerin kombinasyonudur. Cyphochilus böcekleri beyaz kabuklar üretmek için, doğada nadir bulunan bir özellik olarak, eşit güçle bütün renkleri yansıtıyorlar. Yoğun renkler genellikle mümkün olduğunca çok materyal katmanının eklenmesiyle elde ediliyor. Dr. Vignolini örnek olarak beyaza boyamak istediğimiz kırmızı bir duvar kullandı. Boyayı daha kalın, daha beyaz ve daha az transparan yapan beyaz katmanlarını ekledikçe, altta daha az kırmızı renk görülmeye başlandı.

Ancak Cyphochilus böcekleriyle ilgili inanılmaz olan, kabuklarının aynı zamanda fazlasıyla beyaz ve fazlasıyla ince olması. Bu kabukları çok beyaz yapan şey çeşitli şekil ve boyutlarıyla birlikte içlerindeki kitin elementlerinin özel düzenlenişidir. Bu kitin lifleri bir metrenin sadece milyonda biri kalınlığında, yani standart bir kağıt sayfadan çok daha ince. Böcekler beyaz mantarların arasında kendilerini kamufle etmek için beyaz kabukları geliştirdiler. Elementler sıkıca paketli, verimli bir şekilde ışık saçıyor, ancak yine de şekillerinin içinde bir derece kargaşa bulundurabiliyorlar. Vignolini şöyle açıkladı: "Bu elementler uzun ve ince yapıda, fakat bazıları daha kısa, bazıları daha uzun."

Tüm Reklamları Kapat

Kargaşa böceği beyaz tutmak için önemli. Diğer renkleri oluşturmak için elementlerin düzenlenmesine ihtiyacınız var. Cyphochilus böcekleri beyaz mantarların arasında yaşadıkları Güney Doğu Asya’ya özgüdür.

Bu yeni araştırma, uçan böcekler için çok önemli olan, kabuklarını mümkün olduğunca parlak tutarken, yaşadıkları çevrelerde kamufle olmak için doğal seçilim tarafından bu böceklerin optimize edildiklerini kanıtlıyor. Dr. Buressi’nin ekibi Cyphochilus kadar parlak olan diğer böceklerin de olduğunu söylüyor, fakat bunu elde etmek için, hayvanlar kabuklarının kalınlıklarını yaklaşık iki katına çıkarmak zorunda kaldılar.

Zor olan bu yüksek saçılımı ince bir materyalle gerçekleştirmek ve Cyphochilus’un iyi olduğu şey de bu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 02:37:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2584

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. D. Espuig, et al. Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!. (10 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2584
Espuig, M. D., Tuncer, T., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 10). Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2584
M. D. Espuig, et al. “Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer, Evrim Ağacı, 10 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2584.
Espuig, Maria Dasi. Tuncer, Tansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bazı Böceklerin Aşırı Beyaz Olabilmesinin Sebebi Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tansu Tuncer. Evrim Ağacı, September 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/2584.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close