Bantlı kızböceği (Calopteryx splendens)
- Bilimsel Adı Calopteryx splendens
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Bantlı kızböceği
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Banded damselfly
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad İlkin Ağızlılar (Protostomia)
- Üst Şube (Superphylum) Ekdisozoa (Ecdysozoa)
- Şube (Phylum) Eklembacaklılar (Arthropoda)
- Klad Pancrustacea
- Alt Şube (Subphylum) Altı bacaklılar (Hexapoda)
- Sınıf (Class) Böcekler (Insecta)
- Takım (Order) Yusufçuklar ve Kızböcekleri (Odonata)
- Tür (Species) Bantlı kızböceği (Calopteryx splendens)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Zonguldak/Filyos'ta Evrim Ağacı olarak gözlemlediğimiz erkek bir bantlı kızböceği türü. Kendisi, ırmağın karşısında yaklaşık 6 metre uzaklıktaydı. Tamron 150-600 mm'lik bir lens kullanarak fotoğraflamayı başardık.
Tanım ve Genel Bilgiler
Yaklaşık 45-48 mm'lik boyutu ile bilinen en büyük kızböceklerinden biridir. Çünkü kızböcekleri genelde oldukça küçük hayvanlardır. Fakat bantlı kızböceği, neredeyse yusufçuk kadar iridir. Bu yüzden yusufçuk ile sık sık karıştırılırlar.
Seksüel dimorfizm, yani cinsiyetler arası dış görünüş (morfoloji) farkı bantlı kızböceğinde (Calopteryx splendens) oldukça belirgindir. Dişiler metalik yeşil renkte iken; erkekler daha çok metalik mavi rengindedir. Ayrıca erkeklerin kanadında yarı saydam iri bir leke bulunur. Dişiler, dakika başı 10 tane yumurta bırakabiliyor. Ardından yaklaşık 14 gün içerisinde yavrular çıkmaya başlar ve 2 yıllık bir gelişim evresine girerler.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Şuradan ulaşabileceğiniz kısa belgeselimizde de bahsettiğimiz gibi, kızböcekleri ve yusufçuklar farklı hayvanlardır. Kızböcekleri kanatlarını dinlenme pozisyonunda arkada tutmaları ile yusufçuklardan ayrılırlar. Keza yassı kafa yapısı ve iki bölümlü göğüs (toraks) da bu ayrımlar arasındadır. Taksonomik olarak farklı alt takımlarda bulunurlar. Yusufçuklar Anisoptera alt takımına üye iken, kızböcekleri Zygoptera alt takımına üyedirler.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Irmak veya nehir kenarlarında yaşarlar. Irmağın yavaş ve sakin aktığı kısımları terih ederler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:08:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7223
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.