Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı!

5 dakika
162,904
Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı! Travel Butlers
Podcast
Yunus Sahin
Seslendiren 28 Şubat 7:15
42
Tüm Reklamları Kapat

Birçoğunuz bir bal porsuğunun bir yılanla mücadelesinden sonra, yılanı afiyetle yediğini ya da herhangi bir hayvana kafa tuttuğunu görmüşsünüzdür. Birçok hayvanla karşılaştırıldığında küçük bir bünyeye sahip bu tür, akıl almayacak işlere kalkışıyor. Korkusuzluğu ve cesareti yüzünden Guinness Dünya Rekorları'nda yani eski adı ile Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki adı "World's Most Fearless Creature" yani ''Dünyanın En Korkusuz Hayvanı'' olarak geçiyor. Bu hayvanı biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Bal Porsuğunun Hayvanlar Alemindeki Yeri ve Fiziksel Özellikleri

Bal porsuğu (Mellivora capensis), sansargiller familyasının Mellivorinae altfamilyasındaki Mellivora cinsine ait tek türdür ve 12 tane alt türü bulunmaktadır. Nesli tükenmekte olan bir hayvan değildir ve IUCN Kırmızı Listesi'nde asgari endişe altındaki bir türdür. Yaşadığı alanlar ise Güney Fas'tan Güney Afrika'ya ve Hazar Denizi'nden Hindistan'a kadar uzanır.

Bal porsuklarının yaşadığı bölgeler yeşil renk ile gösterilmiştir.
Bal porsuklarının yaşadığı bölgeler yeşil renk ile gösterilmiştir.
Wikipedia

Bal porsuğunun adı porsuk olmasına rağmen porsukların aksine, gelinciklere daha çok benzemektedir. Bal porsuğu denilmesinin sebebi bal yemeyi sevmelerindendir. Aşağıdaki videoda bal porsuğunun, bal yiyebilmek için arı sokmalarına dahi nasıl katlandığını görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden inanılan hikayeye göre; büyük bal kılavuzu adı verilen (İng. Greater honeyguide) kuşlar bal porsuğunu bal kovanına götürür ve sonra bal porsuğunun kovanı açmasını bal ve arı larvalarını yemesini sabırla beklerler. Bal porsuğu kovandan ayrıldığında kalan bal mumu ile beslenirler. Yalnız, bu olayın gözlenmemesi böyle bir şeyin yaşanmadığını göstermektedir.

Anne bal porsukları, yavrularına on iki ila yirmi iki ay arasında bağımsız hale gelinceye kadar yiyecek, barınak ve koruma sağlarlar. Erkekler, yavruları yetiştirmede yer almazlar. Bal porsukları çok eşli olup, yavruların doğduğu belirli bir dönem yoktur. Gebelik süreleri altı ila sekiz haftadır ve çoğunlukla bir yavru doğururlar.

Yavrular tüysüz ve kör doğarlar; yavruların gözleri iki ay içinde açılır.
Yavrular tüysüz ve kör doğarlar; yavruların gözleri iki ay içinde açılır.
How Stuff Works

Bal porsukları uzun gövdeli olup kısa bacaklara sahiptirler; vücut uzunluğu 55–77 cm aralığında, kuyruk uzunluğu ise 12-30 cm aralığındadır. Dişiler erkeklerden daha küçüktür; erkekler 9 ila 16 kg arasında, dişiler ise 5 ila 10 kg arasındadır. Derileri çok gevşek ve kalındır; gevşeklik onlara serbestçe dönme ve yakalandıklarında savaşma yeteneğini sağlar. Kürkleri sırt taraflarında beyaz veya gri ve omuzlardan aşağı siyahtır.

Bal porsuklarının, sırtında bir pelerin gibi taşıdığı beyaz gri tonlarında bir bölge bulunur. Pençeleri kavramak ve kazmak için elverişli gelişmiştir. Küçük kulaklar ve küçük gözleri daha çok küçük hayvanları hedeflediğinin göstergesidir.
Bal porsuklarının, sırtında bir pelerin gibi taşıdığı beyaz gri tonlarında bir bölge bulunur. Pençeleri kavramak ve kazmak için elverişli gelişmiştir. Küçük kulaklar ve küçük gözleri daha çok küçük hayvanları hedeflediğinin göstergesidir.
National Geographic

Bal porsukları kuru habitatların hayvanlarıdır ve bu bölgelerde yaşarlar. Genellikle yalnız yaşarlar. Güçlü ön pençeleri yuva kazmak için çok kullanışlıdır. Hepçil hayvanlardır ve yenilebilir olan her şeyi tüketirler; kemirgenler, kuşlar, böcekler, sürüngenler, kurbağalar, meyveler ve sebzeler gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bal Porsuklarını, Hayvanlar Aleminde Avantajlı Kılan Özellikleri

Bal porsukları, hayvanlar aleminde korkusuz olmalarına yardımcı olacak bazı özelliklere sahiptir.

Derileri Kalın ve Boyları Kısadır

Bal porsukları oldukça kalın bir deriye sahiptir. Bu diğer yırtıcı hayvanların saldırısına karşı dayanıklı olmalarını sağlar. Derileri kalın olmasına rağmen oldukça gevşektir yani çok rahat bir şekilde istedikleri tarafa çok hızlı dönebilmelerine izin verir. Ayrıca, kıllarla kaplı kısa bir kuyrukları diğer hayvanların saldırılarından kolayca kurtulmalarını sağlar.

Aşağıdaki videoda bal porsuklarının aslanlara karşı nasıl kafa tuttuklarını görüyoruz. Kalın ve gevşek derilerini bir avantaj olarak kullanmayı çok iyi beceriyorlar.

Bal porsukları, kısa bacaklı ve nispeten kısa hayvanlardır. Bu durum, diğer hayvanlarla savaşırken dayanıklılıklarını arttırır. Güçlü ve keskin pençelerini savunmak için kullanılırlar; keskin pençeler diğer hayvanların derisini yırtabilir. Bütün bunlar bal porsuklarını yaban hayatta yaşamını kolaylaştıran özelliklerdir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Zehirli Yılanları Yiyen Bal Porsukları Nasıl Hayatta Kalıyor?

Zehirli yılanlar her yıl on binlerce insanın ve hayvanın ölümüne sebep olmaktadır. Yalnız bu hayvanlardan biri var ki, yani bal porsukları bu zehirlere dayanıklılıklarını ispatlamışlardır. Evrimsel süreçte kazandıkları bu avantaj, zehirli yılanların diyetlerinde büyük bir yer kaplamasına neden olmuştur. Hem böylece ekolojik dengeyi sağlamaya da yardımcı olmaktadırlar. Aşağıdaki videoda bal porsuklarının yılanları nasıl avladıklarını görüyoruz.

Bir yılanın kurbanını potansiyel olarak zehirleyebilecek 100'den fazla proteine ​​ve diğer moleküle sahiptir. Bilim insanları, bal porsuklarının muhtemelen firavun fareleri gibi diğer zehirlere dayanıklı hayvanların kullandığı savunma gibi bir savunma geliştirdiğini tahmin ediyorlar.

Solunum için kullanılan kasları felç eden alfa-nörotoksinler adı verilen, kobra zehirindeki nörotoksinler bir kas hücresinin nikotinik asetilkolin reseptörüne yerleşerek hücrenin sinir sisteminin sinyallerini almasını önler. Bilim insanları, bal porsuklarından kan aldıktan sonra DNA'larındaki gen dizisini sıraladılar ve gen içinde reseptörü değiştiren birkaç mutasyon keşfettiler.

Kobra nörotoksini, bu reseptöre de uyuyordu bu nedenle bal porsuğunu felç edemedikleri düşünülüyor. Bilim insanları, bal porsuğunun dirençli reseptöründeki bu moleküler ince ayarların anlaşılmasının daha iyi antivenomlar oluşturmak için yeni yollar önerebileceğini öne sürüyorlar.Aşağıdaki videoda köstebek yılanının bu mücadeleyi nasıl kaybettiğini izleyebilirsiniz.

Diğer bir olay, bal porsuklarının zehirli böcekleri ve hayvanları yavrularına yavaş yavaş tanıştırmasıdır. İlk önce akrep gibi zehirli hayvanlarla başlayıp yetişkinliğe ulaştığında zehirli kobra yılanı yiyecek hale gelmektedirler.

Bal Porsukları Zeki Hayvanlardır

Bal porsukları pek çok hayvana göre daha zeki olup bazı aletleri kendi amaçları için kullanabileceklerini ispatlamışlardır. Moholoholo Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ndeki esir bal porsuğu Stoffel'in inanılmaz görüntüleri, sayısız kez kaçmak için kullandığı şaşırtıcı derecede akıllı araç kullanımını ve davranışları onların ne kadar zeki olduklarının göstergesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bal Porsukları Kötü Koku Salgılarlar

Bal porsukları, kuyruklarının altında, kokmuş bir sıvıyı depolayan bir salgı bezine sahiptirler. Bu rahatsız edici kokuyu genellikle, bulundukları bölgeleri işaretlemek için kullanılırlar ancak bir bal porsuğu korkar veya tehdit edilirse, kokarca akrabalarının yaptığı gibi kokuyu püskürtmek yerine bir ''koku bombası''nı ortama salarlar. Bal porsuğunun kokusu, bir kokarca gibi uzun sürmez ancak mesaj aynıdır: ''Beni rahat bırak!''

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 31
  • Tebrikler! 27
  • İnanılmaz 18
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Güldürdü 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Shields. Honey Badgers Don't Care Because They're Ferocious. (22 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
  • Animals Network Team. Honey Badger. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Animals Net | Arşiv Bağlantısı
  • Travel Butlers. The Honey Badger. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Travel Butlers | Arşiv Bağlantısı
  • All About Honey Badgers Blog. How Does A Honey Badger Take Care Of Its Young Ones?. (19 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: All About Honey Badgers Blog | Arşiv Bağlantısı
  • M. Cartwright. Biology Finally Explains Why Honey Badger Don’t Care. (16 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
  • The Conversation. The ‘Houdini’ Honey Badger … And Other Surprisingly Clever Animals. (2 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • Animals. Honey Badger (Ratel). (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Animals | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Bal porsuğu (Mellivora capensis), sansargiller familyasının Mellivorinae altfamilyasındaki Mellivora cinsine ait tek türdür ve 12 tane alt türü bulunmaktadır.

Sırtlarında beyaz ve gri arasında değişen bir bölge olup ve geri kalan kısmı siyahtır. Kısa boylu, kısa bacaklı ve kısa kuyruklu hayvanlardır. Vücut uzunlukları; 55–77 cm civarındadır.

Kalın ve gevşek bir deriye sahiptirler. Bu, çok dayanıklı ve kıvrak olmalarını sağlar. Ayrıca gelişmiş pençelerini de kullanırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/01/2025 23:45:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9058

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever. Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı!. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9058
Sever, M. Ç. (2020, July 31). Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 17, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9058
M. Ç. Sever. “Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 31 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9058.
Sever, Meltem Çetin. “Bal Porsuğu: Dünyanın En Korkusuz Hayvanı!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, July 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/9058.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close