Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!

2 dakika
932
Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yale Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar bir bakterinin bütün genomunu, baştan aşağıya yeniden kodladılar ve onu virüslere karşı daha dirençli olacak şekilde ayarladılar. Bu, gelecekte yapılabilecek yeniden kodlamaların potansiyel gücünü gösteren en ciddi örneklerden biri oldu. 18 Ekim 2013'te Science dergisinde yayımlanan makalenin yazarlarından Yale Üniversitesi Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Farren Isaacs şunları söylüyor:

Bu, genetik kodun kökten değiştirildiği ilk örnek. Bir organizmayı yeni bir genetik kod ile yeniden yaratmak, biyolojik fonksiyonların ufkunu güçlü yönlerde genişletmemizi sağladı.

Genetik olarak yeniden kodlanarak yaratılmış bir organizma, gelecekte doğayı yeniden yaratma ve yeni protein formları yaratarak onları çok çeşitli amaçlarla kullanmamızın mümkün olabileceğini gösteriyor: hastalıklarla savaşmaktan yeni malzeme türlerinin oluşturulmasına kadar...

Prof. Isaacs ve Harvard Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Prof. Dr. George Church tarafından yapılan araştırma, sentetik biyoloji alanında yapılan ve yıllardır süren araştırmaların bir ürünü. Sentetik biyolojinin ana amaçlarından birisi doğadaki biyolojik sistemleri yeniden tasarlayarak faydalı amaçlarda kullanmak.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmada araştırmacılar, biyolojinin temel kurallarını değiştirdiler.

Proteinler, DNA tarafından kodlanırlar, 20 aminoasitten oluşurlar ve hücre içerisinde birçok önemli fonksiyonu yürütürler. Aminoasitler üçlü kodlar halinde, DNA'daki nükleotitlerin oluşturduğu bilgiye göre üretilirler. Üç nükleotitten oluşan bu üçlülere "kodon" adı verilir ve yaşamın genetik alfabesini oluştururlar.

Yale Üniversitesi'nden Prof. Isaacs ve Jesse Rinheart ile Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, doğanın yaptığı çalışmayı genişleterek var olan kodonları genom boyunca değiştirip, sonrasında tamamen yeni harfler ekleyerek doğada bulunmayan aminoasitleri üretip üretemeyeceklerini araştırdılar. Bu araştırma, bir organizmanın genetik kodunun tamamen değiştirildiği ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

Bu yeni araştırmada araştırmacılar E. coli bakterisinin kodonlarını değiştirler ve onun protein sentezini durduran doğal durdurma işaretini devredışı bıraktılar. Bu şekilde üretilen yeni genom, virüslerin bakterilere bulaşmak için kullandıkları doğal proteinlerin sentezine engel olarak, bakterileri virüslere karşı daha dirençli hale getirdi. Araştırmacılar, bunun üzerine durdurma kodonunu başka aminoasitleri kodlayan kodlara dönüştürerek, bu şekilde "tak-ve-oyna" yöntemiyle, adım adım genomu oluşturdular.

Bu araştırma sayesinde yeniden kodlanan bakteri, birçok "egzotik" proteini ve polimeri biyolojik olarak üretebiliyor. Bu yeni ürünler, yeni malzemelerin, nanoyapıların, ilaçların, ilaç iletim sistemlerinin oluşturulmasında kullanılabilir. Prof. Isaacs şunları söylüyor:

Genetik kod evrensel olduğu için, diğer organizmaların da genlerini yeniden kodlamak mümkün olacaktır. Bunun biyoteknoloji endüstrisi üzerinde inanılmaz büyük bir etkisi olacak ve yepyeni araştırma alanları ve imkanları yaratacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 9
  • Umut Verici! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Yale News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:10:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1547

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Hathaway, et al. Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!. (22 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1547
Hathaway, B., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 22). Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1547
B. Hathaway, et al. “Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 22 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1547.
Hathaway, Bill. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bakterinin Bütün Genomu Yeniden Yazıldı! Hem De Orjinalinden Daha Güçlü Şekilde!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 22, 2013. https://evrimagaci.org/s/1547.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close