Babaların Yaşadığı Stres, Spermler Aracılığıyla Yavruyu Olumsuz Etkiliyor!

Özgün İçerik Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.

Çiftleşme öncesinde, ister ergenlik döneminde, isterse de yetişkinlik döneminde strese maruz kalan babaların yavrularının beyinlerinde bulunan hipotalamik-hipo-adrenal eksenin normalden farklı olduğu tespit edildi.
Beyinlerimizde bulunan bu alan, birçok diğer işlev ile birlikte, strese tepki verebilmemizi sağlıyor. Bu farklılığın bir sonucu olarak babaları strese kalan yavrularda strese tepki verebilme yeteneği azalıyor. Bu durum, birçok zihinsel hastalığın temelinde yatan nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
University of Pennsylvania'da yapılan ve Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan makaleye göre şimdiye kadar hiç fark edilmemiş olan bu epigenetik etki, anksiyete ve benzeri zihinsel hastalıkların yavrulara nasıl aktarıldığını anlamamızı sağlayabilir. Fareler üzerinde araştırma yapan ekip, 6 hafta boyunca erkek fareleri yoğun ve kronik strese maruz bıraktılar ve sonrasında üremelerine izin verdiler. Doğan yavruların ilginç bir şekilde strese tepki veremediğini ya da çok az verebildiğini gördüler. Bunun fizyolojik ve genetik sebeplerini analiz ettiler, bu süreçte mikroRNA ve gen ifadesi üzerinde çalıştılar.
Bulguları, çevresel bir etmen olan stresin, babanın spermlerinde değişime neden olduğunu ve bunun yavrulara aktarılabildiğini gösterdi. Babanın spermlerindeki bu değişim, yavruların fizyolojik özelliklerini değiştiriyor, dolayısıyla evrimsel uyum başarılarını etkiliyor. Bu da, çevrenin evrim üzerindeki etkisiyle ilgili önemli bilgiler sunuyor. Araştırmanın epigenetiğin evrimsel sürece etkisinin anlaşılmasında ve birçok zihinsel hastalığın tedavisinde önemli ufuklar açtığı düşünülüyor.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Süt ineklerin neresinde üretilir?
- Borsalarda işlem gören altınlar mevcut altın rezervleri baz alınarak mı yapılıyor yoksa bitcoin gibi tamamen sanal mı?
- Maymun dna'sı ile %98 benzerlik bu kadar fark yaratıyorsa iki insan arasındaki %0,01'lik farklılık da ırkları yaratmaz mı?
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. of Communications. Stressed Dads Can Affect Offspring Brain Development, Penn Study Finds. (12 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 08 Mart 2019. Alındığı Yer: Penn Medicine News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/02/2021 12:55:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1259
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.