Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz!

Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz! thephoblograper.com
2 dakika
20,375
Tüm Reklamları Kapat

Saçlarınızı yapmak için aynanın karşısına geçtiğinizde aslında şu anı değil geçmişimizi gördüğünüzü biliyor muydunuz? Bu, ilk defa duyulduğunda oldukça şaşırtabilir: "Nasıl yani? Şu an ben geçmişime mi bakıyorum? İyi de bu nasıl olur?"

Aynanın karşısına geçip oturun. Öncelikle yavaş yavaş elinizi sallayın. Tek gördüğünüz şey, sizinle birebir aynı hızda, aynı şeyleri yapan bir yansımanız olacaktır. Ellerinizi daha da hızlı sallayın. Değişen hiçbir şey olmayacak. Yansımanız, sizinle birebir aynı hızda olacaktır. Buna rağmen, gördüğünüz ufak bir farkla geçmişiniz. İzah edelim:

Tüm Reklamları Kapat

Aynada Görüntümüz Nasıl Oluşuyor?

Aslına bakarsak her cisim, ışığı birazcık da olsa yansıtır ama aynanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olduğu için ışığı daha çok yansıtır. Bizim aynada oluşan görüntümüzü görebilmemiz için herhangi bir ışık kaynağından çıkan fotonların yüzümüze çarptıktan sonra aynaya ulaşıp normalle -aynaya dik olarak çizilmiş bir çizgi hayal edin- gelme açısına eşit olarak yansıması gerekir.

Aynada ışığın yansıması...
Aynada ışığın yansıması...
Fen Bilimi

Yansıyan ışık ilk olarak gözümüzde korneaya gelir, orada ilk kez kırılır ve göz bebeğinden içeri girer. Göz bebeğine gelen ışınlar göz merceğine gelir, ikinci kez kırılır ve camsı cisimden içeri geçer. Camsı cisimden geçen ışınlar ağ tabakada bulunan sarı lekede ters görüntü oluşturur. Oluşan ters görüntü görme sinirleri ile beyne ulaşır ve beyindeki görme merkezinde cismin net, renkli, düz görüntüsü oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Siz aynadan yansıyan görüntünüzün beyne ulaşma sürecini okurken 34 saniyeye yakın bir süre geçti. Peki bu gerçekte ne kadar hızlı? Tüm bunlar kaç saniyede gerçekleşiyor? Hesaplayalım:

Işık hızı yaklaşık olarak 300.000.000 m/s'dir. İlk olarak yaklaşık 1 metre uzağımızda bulunan bir aynaya ışınların ulaşma süresini bulalım. Işık kaynağından çıkan ışınların yüzümüze çarptıktan sonra aynaya ulaşma süresi 1/300.000.000'dan 3.31093.3*10^{-9} saniyeye denk gelir. Yani yaklaşık 3 saniyenin 1 milyarda biri! Aynaya ulaşan görüntümüzün gözümüze gelme süresi de bu sayıya eşittir. O zaman bu sayıyı ikiyle çarpalım. İşte 6.61096.6*10^{-9} saniyede tüm bunlar gerçekleşti.

Yani biz, 1 metre uzaktaki bir aynaya her baktığımızda, kendimizin 6.61096.6*10^{-9} saniye önceki görüntüsünü görmüş oluyoruz! Tabii ki bu süre, beynimizin iki an arasındaki farkı algılama kapasitesinin çok ama çok üzerinde! Dolayısıyla bu süreyi algılamamız imkansız. Ama bu, aynaya baktığınızda geçmişi gördüğünüz gerçeğini değiştirmiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Çünkü bunu 1 metre değil de, 1 ışık yılı, yani 9 katrilyon metre (9.410159.4*10^{15} metre) düzeyinde düşünecek olursanız, bu geçmiş etkisini çok daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer ki 1 metre değil de, 9 katrilyon metre uzaktaki bir aynaya bakabilecek olsaydınız, ışığın o aynaya ulaşıp sizin gözünüze dönmesi 2 yıl sürerdi! Yani aynada gördüğünüz, sizin 2 yıl önceki haliniz olurdu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 32
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 16
  • Bilim Budur! 13
  • Güldürdü 12
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 09:28:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7236

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Yaman, et al. Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz!. (4 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7236
Yaman, B., Şahin, D. (2018, August 04). Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7236
B. Yaman, et al. “Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 04 Aug. 2018, https://evrimagaci.org/s/7236.
Yaman, Busenur. Şahin, Damla. “Aynaya Bakarken Aslında Geçmişimizi Görüyoruz!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, August 04, 2018. https://evrimagaci.org/s/7236.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close