Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!

2 dakika
3,698
Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları 700.000 yıllık bir atın genomunu çözdüler ve böylece sadece atların evrimine ışık tutmakla kalmadılar, aynı zamanda şimdiye kadar çözülmüş en yaşlı genom rekorunu da kırdılar!

Bu tarih öncesi genom, 700.000 yıl önce yaşamış Equidae (atgiller) ailesinden bir türün 15 santimetrelik bir bacak kemiğinden elde edildi. Bulunduğu yer olan Batı Kanada'nın Yukan bölgesinde dondurucu soğuklar sayesinde genom, günümüze kadar kısmen de olsa korunabildi. Her ne kadar kemik kısmen bozulmuş ve bakteriler tarafından işgal edilmiş olsa da, gelişmiş teknikler ve bilgisayar yazılımları kullanan araştırma grubu sayesinde antik at DNA'sının kontamine (yabancı gen bulaşımı) olmamış hali elde edilebildi.

Elde edilen bu genom, zebralar, eşekler ve vahşi Asya atları gibi at ailesinin günümüzdeki üyelerinin genleriyle kıyaslandı. Bu araştırmalar sonucunda, günümüz modern atları olarak bilinen Equus cinsinin günümüzden 4.5 ila 4 milyon yıl önce atalarından ayrılarak bildiğimiz türlere evrimleştiğini net olarak ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

DNA analizinin ortaya koyduğu bir diğer gerçek de, Przewalski'nin atı olarak da bilinen Moğol atlarının, vahşi atların günümüzde yaşayan son temsilcisi olduğudur. Yani Moğol atları dışında kalan diğer tüm atlar, evcilleştirilmiş ve insan eliyle, yapay seçilim sayesinde evrimleştirilmiş olan atlardır. Şu anda soyları tehdit altında olan bu Moğol atları, günümüzdeki diğer at türlerinden 50.000 yıl kadar önce ayrılarak evrimleşmiştir. Bir diğer deyişle Mongol atları, günümüzdeki tüm atların ortak atasına en yakın olan at türüdür. Araştırmacılar, genom analizi sonuçlarına bakarak at popülasyonlarının nesiller içerisinde iklime bağlı olarak dalgalandığını belirtmektedirler. Bunun haricinde elde edilen bir diğer veri de, neredeyse tüm nesillerde üstün koku alma yeteneğinin ve güçlü bağışıklık sisteminin seçilerek doğal seçilim karşısında avantaj sağladığıdır.

Peki bu araştırma, diğer soyu tükenmiş canlıların genomlarını okumak konusunda bize ne söylüyor? Her ne kadar bu araştırmayla analiz edilebilen genom yaşı epey geriye çekilmiş olsa da, halen elde edilen genomun yaşı, analizin mümkün olabilmesi için çok büyük bir önem arz ediyor. Kuşkusuz, dondurucu soğukların görüldüğü bölgelerde genler, tropikal bölgelere göre çok daha iyi korunuyor. Ayrıca bu araştırma sayesinde, eskiden çok kısa veya bozulmuş olduğu için kullanılamayacağı düşünülen DNA'ların da analiz edilebileceği gösterilmiş oldu. Yani eğer şanslıysak, kendi atalarımızın genomları o kadar da ulaşılmaz olmayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. C. Hayden. First Horses Arose 4 Million Years Ago. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • Wired. 700,000-Year-Old Horse Genome Shatters Record For Sequencing Of Ancient Dna. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • J. J. Lee. World's Oldest Genome Sequenced From 700,000-Year-Old Horse Dna. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • Scientific American. Horse Fossil Yields Astonishingly Old Genome Are Similarly Ancient Human Genomes Next?. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:09:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1283

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!. (27 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1283
Bakırcı, Ç. M. (2013, June 27). Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1283
Ç. M. Bakırcı. “Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Jun. 2013, https://evrimagaci.org/s/1283.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Atların Evrimine 700.000 Yıllık Kanıt!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1283.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close