Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?

2 dakika
6,918
Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı? Nytimes
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle, konuya girmeden, cevabın "insan" olduğunu belirtelim.

Her ne kadar tuhaf görünüşü Hollywood filmlerini süsleyen bir uzaylıyı andırsa da, yaklaşık 20 yıl önce Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde bulunan 15 cm uzunluğunda dişi bir prematüre (erken doğan) insan fetüsü. Her şeye isim vermeyi seven (ama her zaman bu konuda pek de becerili olamayan) bilim insanları, bu fetüsün bulunduğu çöle ithafen kendisine "Ata" ismini verdi. İşin ilginç yanı, prematüre olmasına rağmen kemik gelişimi 6 yaşındaki bir çocukla eşdeğer! Üstelik 12 yerine 10 kaburgası var ve kafatası oldukça sıra dışı bir yapıda.

Bu tuhaf yapı, sahtebilimcilere gün doğurdu ve bu canlının "Dünya dışından gelmiş olması gerektiğini" iddia ettiler. Hlbuki bu fetüsün Homo sapiens (modern insan) türüne ait bir birey olduğu genetik kanıtlarla doğrulanmıştır. Dahası, Şilili yerel halka ait bir birey olduğu da tespit edilebilmiştir!

Tüm Reklamları Kapat

İskeletin malformasyonu (şekil bozukluğu) daha önceden rapor edilmemiş birtakım karmaşık anormallikleri bir arada barındırıyor. X-ray görüntüleri ve kemik iliği örneklemesi, canlının bir insan olduğunu anlamamızı mümkün kılıyor. Alınan DNA örneklerinde, Ata'nın 3 milyar nükleotit arasından yaklaşık 3 milyon tek nükleotit varyasyonu içerdiği, 518.365 delesyon/insersiyon içerdiği ve 1047 yapısal varyasyona sahip olduğu tespit edildi.

En önemlisi ise COL1A1, COL2A1, KMT2D, FLNB, ATR, TRIP11 ve PCNT genlerinde mutasyon saptanmış olması. Keza bu genler daha önceden cücelik (İng: "dwarfism"), kaburga anomalileri, kraniyal malformasyonlar (kafatasının şekil bozuklukları), prematüre eklem kaynaşması ve osteokondroplazi gibi vakalarda görülen sorunlar ile ilişkilendirilmişti. Bu da Ata'nın fenotipinin neden bu kadar tuhaf olduğunu açıklıyor.

Ata'nın kemiklerinde tam olarak tarihleme yapılamadığı için ne kadar önce yaşadığı kesin bilinmiyor. Yüksek ihtimalle Şili'nin kolonize edildiği 1500'lü yıllara dayandığı tahmin ediliyor. Muhtemelen Ata'ya gebe olan anne, yüksek doz teratojene (gebelikte tehlikeli kimyasallar ve diğer unsurlar) maruz kaldığı için bu fiziksel anomaliler oluştu. Dahası, bireyin kendisi de genetik yapısından ötürü halihazırda genetik problemlere de yatkın olabilir. Bu tip bir genetik altyapı, ebeveyn üzerine etkiyen yüksek doz ajanlar ile birleşince, böylesine tuhaf görünümlü bir birey ortaya çıkıyor. Ayrıca muhtemelen gen havuzu/çeşitliliği küçük olan bir popülasyon. Aynı şekilde akraba evlilikleri fazla olmalı. Dolayısıyla bu şekilde nadir bir vakaya rastlıyoruz.

Evet, canlı bir "uzaylı" olsa çok daha şaşırtıcı, "büyülü" ve sıra dışı olurdu. Ancak bunu iddia etmek, yalan söylemek olurdu. Modern bilimsel analiz yöntemleri sayesinde tespit ettiğimiz gerçekler, fetüsün fazlasıyla bozulmuş fiziksel yapıya sahip bir insan bireyi olduğunu gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Zimmer. Was A Tiny Mummy In The Atacama An Alien? No, But The Real Story Is Almost As Strange. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Nytimes | Arşiv Bağlantısı
  • S. Bhattacharya. Whole-Genome Sequencing Of Atacama Skeleton Shows Novel Mutations Linked With Dysplasia. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Genome Research | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Atacama Skeleton. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 11:01:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5358

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?. (25 Mart 2018). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5358
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2018, March 25). Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5358
P. Türkoğlu, et al. “Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Mar. 2018, https://evrimagaci.org/s/5358.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 25, 2018. https://evrimagaci.org/s/5358.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close