Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), insanlık olarak inşa ettiğimiz en masraflı ve en büyük mühendislik harikası. En az 150 milyar dolara mâl olan bu uzay istasyonunu her yıl sürdürmenin maliyetinin 3-4 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
Yerden 400 kilometre civarında bir yükseklikte, Dünya yörüngesinde dönen istasyon, saniyede 8 kilometreye yakın bir hızla, yani saatte 28.800 kilometre civarında bir hızla hareket ediyor! Bu nedenle ISS'i gökyüzünde tespit edecek olursanız, ufkunuzda kaybolana kadar kısa bir süreniz var. Eğer ISS'in, gökyüzünde sadece 0.5 derece civarında bir alan kaplayan Güneş'in önünden geçişini fotoğraflamak isterseniz, bu, kulağa neredeyse imkansız bir iş olacaktır. Birçok fotoğrafını Astrofotoğrafçılık projemizden bulabileceğiniz astrofotoğrafçı Mehmet Ergün ise bu, keyifli bir meydan okumadan ibaret!
11 Nisan 2020'de Almanya'nın Rheinböllen kentinde kurduğu Lunt LS100 B3400 tipi teleskobu, RainbowAstro RST-135 tipi takip sistemi (kundağı) ve QHY5III 174m tipi astronomi kamerasıyla ISS'in Güneş önünden geçişini bekleyen Mehmet Ergün, aşağıdaki ikonik fotoğrafı yakalamayı başardı:
Sadece fotoğraf da değil! Çektiği karelerden elde edilen bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Böylesi bir işlemin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için bir miktar plan yapılması gerekiyor. Ergün, bu anları yakalayabilmek için yaptıklarını Evrim Ağacı'na şöyle anlatıyor:
3 hafta öncesinden Transit Finder sitesini kullanarak ISS geçişini planlamam gerekti. Google Maps'i kullanarak, bulunduğum yere yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta uygun bir gözlem noktası tespit ettim. Geçişten birkaç saat önce ekipmanlarım ile buraya gidip, açık bir park alanına her şeyi kurdum ve beklemeye başladım. Tabii o kadar ekipmanı park yerinin ortasına kurunca, gelip geçen arabalardaki insanların tuhaf bakışlarını tahmin edebilirsiniz.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş önünden geçiş anını ise şöyle anlatıyor:
Geçişe kalan son birkaç saniyede kalp atışlarımı duyabiliyordum. Geçiş 1 saniye bile sürmedi; ancak doğru zamanda doğru yere bakmayı başarınca, aksi takdirde asla göremeyeceğiniz bu detayların ortaya çıkması mümkün oluyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 60
- 32
- 7
- 7
- 5
- 4
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:42:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8553
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.