Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!

2 dakika
5,050
Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!
Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), insanlık olarak inşa ettiğimiz en masraflı ve en büyük mühendislik harikası. En az 150 milyar dolara mâl olan bu uzay istasyonunu her yıl sürdürmenin maliyetinin 3-4 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Yerden 400 kilometre civarında bir yükseklikte, Dünya yörüngesinde dönen istasyon, saniyede 8 kilometreye yakın bir hızla, yani saatte 28.800 kilometre civarında bir hızla hareket ediyor! Bu nedenle ISS'i gökyüzünde tespit edecek olursanız, ufkunuzda kaybolana kadar kısa bir süreniz var. Eğer ISS'in, gökyüzünde sadece 0.5 derece civarında bir alan kaplayan Güneş'in önünden geçişini fotoğraflamak isterseniz, bu, kulağa neredeyse imkansız bir iş olacaktır. Birçok fotoğrafını Astrofotoğrafçılık projemizden bulabileceğiniz astrofotoğrafçı Mehmet Ergün ise bu, keyifli bir meydan okumadan ibaret!

11 Nisan 2020'de Almanya'nın Rheinböllen kentinde kurduğu Lunt LS100 B3400 tipi teleskobu, RainbowAstro RST-135 tipi takip sistemi (kundağı) ve QHY5III 174m tipi astronomi kamerasıyla ISS'in Güneş önünden geçişini bekleyen Mehmet Ergün, aşağıdaki ikonik fotoğrafı yakalamayı başardı:

Tüm Reklamları Kapat

Güneş önünde beyaz silüeti gözüken ISS'i yakalayabilmek için saniyede 34 kare çekilmesi gerekti.
Güneş önünde beyaz silüeti gözüken ISS'i yakalayabilmek için saniyede 34 kare çekilmesi gerekti.
Mehmet Ergün

Sadece fotoğraf da değil! Çektiği karelerden elde edilen bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Mehmet Ergün

Böylesi bir işlemin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için bir miktar plan yapılması gerekiyor. Ergün, bu anları yakalayabilmek için yaptıklarını Evrim Ağacı'na şöyle anlatıyor:

3 hafta öncesinden Transit Finder sitesini kullanarak ISS geçişini planlamam gerekti. Google Maps'i kullanarak, bulunduğum yere yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta uygun bir gözlem noktası tespit ettim. Geçişten birkaç saat önce ekipmanlarım ile buraya gidip, açık bir park alanına her şeyi kurdum ve beklemeye başladım. Tabii o kadar ekipmanı park yerinin ortasına kurunca, gelip geçen arabalardaki insanların tuhaf bakışlarını tahmin edebilirsiniz.
Mehmet Ergün

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş önünden geçiş anını ise şöyle anlatıyor:

Geçişe kalan son birkaç saniyede kalp atışlarımı duyabiliyordum. Geçiş 1 saniye bile sürmedi; ancak doğru zamanda doğru yere bakmayı başarınca, aksi takdirde asla göremeyeceğiniz bu detayların ortaya çıkması mümkün oluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 60
  • Muhteşem! 32
  • Umut Verici! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:54:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8553

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!. (16 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8553
Bakırcı, Ç. M. (2020, April 16). Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8553
Ç. M. Bakırcı. “Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8553.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Astrofotoğrafçı Mehmet Ergün, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Güneş Önünden Geçişini Fotoğrafladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 16, 2020. https://evrimagaci.org/s/8553.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close