Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı!

2 dakika
3,072
Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı! NASA/ESA
Leah Hustak'ın başka kara deliklerle çatışması sonucu galaksisinden ayrılan bir kara deliği gösteren resmi. Çizim, haberdeki keşfin Hubble tarafından çekilen görüntüsünden esinlenmiş.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz günlerde astronomi alanındaki en ilginç keşiflerden birisi yapıldı. Galaksiler arası uzayda saniyede yaklaşık 1.600 kilometre hızla hareket eden 20 milyon Güneş kütleli bir kara delik, arkasında yeni doğmuş yıldızlardan oluşan ve 200.000 ışık yılı uzunluğunda olan devasa bir iz bıraktı. Yapılan araştırma, Astrophysical Journal Letters'da yayımlandı.[1]

Kara delik, Hubble Uzay Teleskobu tarafından tesadüfen gözlendi. Yale Üniversitesi'nden astronom Pieter van Dokkum bu konuda şunları söyledi:

Bu, tesadüfen yakaladığımız bir fırsat. Hubble'ın fotoğrafını tarıyordum ve fotoğraflarda küçük bir çizgi olduğunu fark ettim. Hemen 'Ah, kamera detektörüne çarpan ve doğrusal bir görüntüleme artefaktına neden olan bir kozmik ışın.' diye düşündüm. Kozmik ışınları ortadan kaldırdığımızda ise hâlâ orada olduğunu fark ettik. Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyordu.
200.000 ışık yılı uzunluğunda olan ve genç, mavi yıldızlardan oluşan doğrusal iz. Kara delik, zincirin sol altında yer almaktadır ve sağ üstteki galaksiden kopmuştur.
200.000 ışık yılı uzunluğunda olan ve genç, mavi yıldızlardan oluşan doğrusal iz. Kara delik, zincirin sol altında yer almaktadır ve sağ üstteki galaksiden kopmuştur.
NASA

Hawaii'deki WM Keck Gözlemevi'nin gözlemleri de nesnenin varlığını ve uzunluğunu doğruluyordu. Kara delik, ait olduğu galaksisini terk etmişti ve galaksiler arası uzayda yol alıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumun üç büyük kara delik arasındaki nadir, tuhaf bir "galaktik bilardo oyununun" sonucu olduğu düşünülüyor. Muhtemelen bu duruma süper kütleli kara deliklerin yaşadığı çoklu çarpışmalar sebep oldu. Astronomlar iki galaksinin aşağı yukarı 50 milyon yıl önce birleştiğinden şüpheleniyor. Bu hipoteze göre iki galaksinin merkezlerinde bulunan iki süper kütleli kara delik bir araya geldi ve birbirlerinin etrafında dönmeye başladı. Ardından sisteme başka bir süper kütleli kara deliğe sahip bir diğer galaksi katıldı. Üçüncü süper kütleli kara deliğin de olaya dahil olması ile birlikte kaotik bir durum ortaya çıktı. Sonunda da kara deliklerden birisi diğer ikisinin momentumunu çaldı ve ev sahibi galaksinin dışına fırladı.

Galaksiler arası uzaya fırlayan bu kara delik önüne çıkan gaz ve tozlar ile etkileşime geçerek yıldız oluşum sürecini hızlandırdı. Van Dokkum bu konuda şunları söylüyor:

Uzun zamandır, her galaksinin geniş bir hidrojen gazı rezervuarına gömülü olduğu varsayılmakta. Kara deliğin galaksisinden hızla uzaklaşırken hidrojen gazını yaktığını ve bize bu anlaşılması zor maddenin nadir bir görüntüsünü verdiğini düşünüyoruz.
Astrophysical Journal Letters

Van Dokkum ayrıca yıldızların yaşlarından yola çıkarak kara deliğin yaklaşık 40 milyon yıl önce galaksiyi terk ettiğini tahmin edebileceğimizi belirtiyor. Ancak bu senaryonun tam olarak doğrulanabilmesi için ek verilere ihtiyaç var. Dolayısıyla, bu konuda atılacak bir sonraki adım, kara delik hipotezini doğrulamak için James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi ile gözlemler yapmak ve daha çok veri toplamak olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 23
  • Bilim Budur! 12
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:18:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14406

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı!. (23 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14406
Evren, S. B., Alparslan, E. (2023, April 23). Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14406
S. B. Evren, et al. “Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/14406.
Evren, Sadık Berk. Alparslan, Eda. “Aşırı Hızlı Bir Kara Delik Galaksiler Arası Uzayda 200.000 Işık Yılı Uzunluğunda Bir İz Bıraktı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 23, 2023. https://evrimagaci.org/s/14406.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close