Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi!

4 dakika
12
Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

Milyonlarca insanın bizzat tecrübe ettiği gibi, COVID-19 aşısı gibi mRNA aşılarının en yaygın yan etkisi; aşı yerinde ağrı, kızarıklık ve bir iki gün süren genel bir halsizlik halidir. Araştırmacılar şimdi, mRNA aşılarının bu tepkiyi tamamen ortadan kaldıracak şekilde yeniden tasarlanabilmesi durumunda ne olacağını inceliyor.

Pennsylvania Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınladıkları yeni bir çalışmada, mRNA'yı hücrelere taşıyan lipit nanoparçacıkların (LNP) kilit bir bileşeni olan iyonize edilebilir lipidin yapısını hafifçe değiştirmenin, sadece iltihaplanmayı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda COVID-19'dan kansere kadar çeşitli hastalıkların önlenmesinde veya tedavisinde aşının etkinliğini de artırdığını gösteriyor.[1]

Zeytinyağı gibi gıdalarda bolca bulunan ve iltihap önleyici özelliklere sahip kimyasal bileşikler olan fenol gruplarının eklenmesi, mRNA aşılarının kilit değişikliğini oluşturuyor. Makalenin kıdemli yazarı ve Biyomühendislik Doçenti Michael J. Mitchell, konu hakkında şunlar söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu lipitlerin formülünü temelden değiştirerek, daha az yan etkiyle daha iyi çalışmasını sağladık. Bu tam bir kazan-kazan durumu.

LNP'lerin dört lipid türünden biri ve belki de en önemlisi olan iyonize edilebilir lipidlerin genellikle iki bileşenin sandviçin parçası gibi bir araya gelerek yeni bir molekül oluşturduğu kimyasal reaksiyonlarla üretiliyordu. Eski doktora sonrası araştırmacı ve makalenin eş baş yazarı Ninqiang Gong şunları söylüyor:

Bu süreçler çok başarılı olduğu için alternatifler aramak için fazla çaba sarf edildiği söylenemez.

Ancak ekip, kimya tarihine göz atarak Mannich tarafından keşfedilen alternatif bir yöntem olan Mannich tepkimesini kullandı. Bu yöntem, sadece iki değil, üç farklı bileşiği birleştirerek çok daha çeşitli moleküller elde etmeye olanak tanıyor. Gong, bu yöntemi kullanarak yüzlerce yeni lipid ürettiklerini belirtiyor.

Bu "lipid tarlasını" inceleyen ekip, fenol grubunun iyonize edilebilir lipidlere eklenmesinin iltihaplanmayı ciddi oranda azalttığını keşfetti. Gong şunları söylüyor:

Bu adeta gizli sos gibi. Fenol grubu, LNP’lerle bağlantılı yan etkileri azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda etkililiği de artırıyor.

Daha önceki çalışmalar, fenol içeren bileşiklerin, vücudun kimyasını bozabilen ve eşleşmemiş elektronlara sahip moleküller olan serbest radikallerin zararlı etkilerini nötralize ederek iltihaplanmayı azalttığını göstermişti. Bu nedenle, fenol gruplarının eklenmesi iltihapla mücadelede önemli bir rol oynuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, çok fazla serbest radikal ve az miktarda antioksidan bulunması, "oksidatif stres" denen bir duruma yol açıyor. Bu durum, proteinleri bozuyor, genetik materyale zarar veriyor ve hatta hücreleri öldürebiliyor. Araştırmacılar, oksidatif stresle ilişkili çeşitli belirteçleri kontrol ederek farklı lipitler kullanılarak formüle edilen LNP'lerin enflamatuar etkilerini karşılaştırdılar. Biyomühendislik doktora öğrencisi ve makalenin ortak yazarı Emily Han şunları söylüyor:

Mannich tepkimesiyle üretilen fenol içeren iyonize edilebilir lipit kullanarak geliştirdiğimiz en iyi performans gösteren LNP, aslında daha az iltihaplanmaya neden oldu.

İltihaplanmanın azaldığına dair bu umut verici işaretlerin ardından araştırmacılar, yeni lipidlerin aşı performansını artırıp artırmadığını test etti. Yapılan çok sayıda deneyde, en iltihap önleyici lipidi içeren C-a16 LNP'leri, piyasadaki mRNA teknolojilerinde kullanılan LNP'lerden daha iyi performans gösterdi. Mitchell Laboratuvarı'nda doktora sonrası araştırmacı ve makalenin eş baş yazarı olan Dongyoon Kim şunları söylüyor:

Oksidatif stresi azaltmak, LNP'lerin işlerini yapmasını kolaylaştırır.

Sonuçlar, C-a16 LNP’lerin sadece daha uzun süreli etkiler sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda CRISPR gibi gen düzenleme araçlarının etkinliğini ve kanser tedavisi için aşıların gücünü artırdığını gösterdi.

Araştırmacılar yeni C-a16 lipidlerinin bir hayvan modeli üzerindeki etkisini test etmek için önce bu lipidleri, ateşböceklerinin parlamasını sağlayan geni hücrelere taşımak için kullandı Bu yöntem, genelde genetik bilgilerin hücre içinde ne kadar etkili çalıştığını test etmek için kullanılır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Farelerdeki parlama, nadir bir genetik karaciğer hastalığı olan kalıtsal transtiretin amiloidozunun (hATTR) tedavisinde FDA tarafından onaylanmış bir ilaç olan Onpattro'da kullanılan LNP'lere kıyasla yaklaşık 15 kat daha parlaktı.

C-a16 lipidleri ayrıca, CRISPR gibi gen düzenleme araçlarının hATTR'ye neden olan hatalı geni düzeltmede daha iyi bir iş çıkarmasına yardımcı oldu. Hatta, mevcut dağıtım yöntemlerine kıyasla bir fare modelinde tedavinin etkinliğini iki katından daha fazlasına çıkardı.

Kanser tedavilerinde de sonuçlar benzer şekilde çarpıcıydı. Melanom hayvan modelinde, C-a16 lipidleri ile iletilen bir mRNA kanser tedavisi, COVID-19 aşılarında kullanılan LNP'lerle iletilen aynı tedaviye göre tümörleri üç kat daha etkili bir şekilde küçülttü. Yeni lipidler ayrıca, kanserle savaşan T hücrelerini güçlendirerek, tümör hücrelerini daha verimli bir şekilde tanımalarına, yok etmelerine ve bunu daha az oksidatif stresle yapmalarına yardımcı oldu.

Son olarak ekip COVID-19 mRNA aşılarını hazırlamak için C-a16 lipidlerini kullandığında, hayvan modellerindeki bağışıklık tepkisi standart formüllerle hazırlanan aşılara kıyasla beş kat daha güçlüydü. Kim, faydaları şöyle özetliyor:

Fenol içeren bu yeni lipidler, hücre içi düzeni daha az bozarak LNP’lerin kullanıldığı birçok alanda etkinliği artırabilir.

Araştırmacılar, yeni lipidlerin mRNA aşılarındaki yan etkileri azaltma potansiyelini araştırmanın yanı sıra, Mannich tepkimesi gibi göz ardı edilmiş kimyasal süreçlerin, LNP'leri geliştirecek yeni formüllerin önünü nasıl açabileceğini de keşfetmeyi hedefliyor. Mitchell sözlerini şöyle bitiriyor:

Yüz yıl önce keşfedilmiş bir tepkimeyi uygulamayı denedik ve bunun, en ileri tıbbi tedavileri büyük ölçüde iyileştirebildiğini gördük. Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen daha ne kadar çok şey olduğunu hayal etmek heyecan verici.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Gong, et al. (2025). Mannich Reaction-Based Combinatorial Libraries Identify Antioxidant Ionizable Lipids For Mrna Delivery With Reduced Immunogenicity. Nature Biomedical Engineering, sf: 1-15. doi: 10.1038/s41551-025-01422-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/07/2025 06:56:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21069

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi!. (22 Temmuz 2025). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/21069
Derin, U., Derin, U. (2025, July 22). Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved July 23, 2025. from https://evrimagaci.org/s/21069
U. Derin, et al. “Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Jul. 2025, https://evrimagaci.org/s/21069.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Aşıların Yan Etkilerini Azaltıp Gücünü Artıran Yeni Bir Yöntem Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 22, 2025. https://evrimagaci.org/s/21069.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close