Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir!

2 dakika
9,740
Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir! Michigan Radio
Tüm Reklamları Kapat

Ekolog Kevin Lafferty şöyle diyor:

Parazitler her yerde; ama çok az dikkat çekerler. Bu, değişmeli!

Neden en az sevilen yaratıklar olan parazitler üzerine yoğunlaşmayı tercih ettiniz çalışmanızda?

Parazitoloji dersi için öğretim görevlisi asistanı olup olamayacağımı sorana kadar aslında parazitlerle ilgilenmiyordum. Bu konuda hiç ders almadım; parazitlerden tiksiniyordum. Ama öğrencilere kesip incelemeleri için getirdiğimiz balıklardan, köpek balıklarından ve omurgasız hayvanlardan çok etkileniyordum. Bir deniz biyologu olarak bu organizmalar hakkında hemen her şeyi bildiğimi düşünüyordum. Fakat hiç kimse içlerinde parazit aramamı söylememişti. Bunu yaptığımızda, birçok tür bulduk. Bu, eğitimimin koca bir parçasının tamamen ihmal edildiği gerçeğini suratıma vurdu. O noktadan sonra ben de, parazitlerin rolünü bilmenin gerçek bir ihtiyaç olduğuna karar verdim.

Parazitler doğa için ne kadar önemlidir?

Emin değiliz fakat biliyoruz ki asalaklık dünyadaki en popüler yaşam şeklidir. Çoğu hayvan türü asalaktır. Sadece insanlarda bile, 100 kadar insanlara özgü parazit türü vardır. Gezegenimizde açıklanan türler arasında, parazit olmayanların parazit yaşayanlara oranının yüzde 60'a yüzde 40 olduğu söylenir. Ama bu sayı, parazitizmin gerçek sayısını fazlasıyla küçümsüyor. Aslında sayılar parazitik yaşamdan yanadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar yaygınsa neden daha fazla dikkate almıyoruz? 

Parazitler üzerine yöneldiğimiz çalışmalar genellikle onları nasıl öldürebiliriz ya da nasıl engelleyebiliriz şeklinde oluyor. Bu, onların ekolojik rollerini anlamak için iyi bir yol değil. Eski ekologlar parazitlerin farkındaydı, fakat modern zamanlarda parazitlere karşı olan düşünme biçimimiz değişti. Organizmaların içine bakmak için pek bir eğitim verilmiyordu. Neyse ki son 10 yılda bu konuda inanılmaz bir ilgi artışı gördük.

Ekosistemler için parazitlerin önemi nedir? 

Parazitler ekosistemlerin ayrılmaz, temel bileşenleridir. Daha az el değmiş ekosistemlerde, daha fazla parazit bulursunuz. Bu, parazitlerin bulunduğu sistemlerin dengesinin bozulduğunu düşünen insanları şaşırtabilir. Genelde gördüğümüz, dengesi bozulmamış yerlerde parazit bulma ihtimalinin daha yüksek olduğudur. 

Fakat size parazitler hakkında romantik şarkılar söylemek istemiyorum ya da onların mükemmel olduğunu iddia etmeyeceğim. Sonuçta onlar bizim düşmanlarımız. Vücudunda parazit taşıyan kimse, onlara karşı sıcak duygular beslemez.

İklim değişimi parazitleri nasıl etkileyecek?

Serbest yaşayan organizmalar için beklentimiz, iklim değişimi ile bazı kazananlar ve kaybedenler olacak. Parazitlerin çoğu için de aynı durum geçerli. Yaşam alanları kayacak; kayamayanlar ise yok olacak veya sayıları azalacak. Mesela Afrika’daki sıtma riski haritası tamamıyla değişebilir, fakat bu değişim sonucu durum daha kötü olmak zorunda değil. Bu oldukça tartışmalı bir ifade, çünkü daha önce de iklim değişikliği sonucu daha hasta bir dünya ortaya çıkacağı konusunda birçok şey yazıldı çizildi. 

Hiç ilginç bir parazite "ev sahipliği" yaptınız mı?  

Parazitlerle ilgili ilk tecrübem bir yaz kampında olmuştu. Bir kene, testisime yapışmıştı. Bu, duygusal olarak da yaralayıcıydı. Kamptaki bütün çocuklar, kamp danışmanın kibritle keneyi yakmaya çalışırken beni gördüler. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İğrenç! 8
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:27:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1333

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Nuwer, et al. Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir!. (1 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1333
Nuwer, R., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, August 01). Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1333
R. Nuwer, et al. “Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 01 Aug. 2013, https://evrimagaci.org/s/1333.
Nuwer, Rachel. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Asalaklık (Parazit Yaşam), Dünyadaki En Popüler Yaşam Şeklidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, August 01, 2013. https://evrimagaci.org/s/1333.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close