Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!

2 dakika
38,093
Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!
Tüm Reklamları Kapat

Bu muhteşem görselde, "mantık safsatası" ya da "mantıksal safsata" olarak bilinen argüman geliştirme hatalarının en bilindiklerini bir arada göreceksiniz. Fotoğrafın üzerine tıklayarak dev boyda görebilirsiniz. Bunların her birini okumanızı ve en azından aşina olmanızı önemle tavsiye ederiz. Bu sayede, herhangi bir konuda tartışmaya girdiğinizde, bu safsatalara düşerek düşük seviyeli argümanlar üretmekten kurtulabilir ve karşınızdakinin saçma safsatalara başvurarak konuyu saptırmasını önleyebilirsiniz. 

Evrim Ağacı ile Your Logical Fallacy Is, an itibariyle iş birliği halindedir. Bu görselin yüksek çözünürlüklü versiyonları çok yakın bir gelecekte okurlarımıza sunulacaktır.
Evrim Ağacı ile Your Logical Fallacy Is, an itibariyle iş birliği halindedir. Bu görselin yüksek çözünürlüklü versiyonları çok yakın bir gelecekte okurlarımıza sunulacaktır.
Your Logical Fallacy Is

Günlük yaşantımızda kararlar alırken her zaman profesyonel, objektif ve bilimsel bir perspektiften bakamayız. Çünkü bu birçok insan için pratik değildir; hatta birçok insan için önemli bile değildir! Fakat Dünya'nın (ve muhtemelen Evren'in) en etkileyici ve aynı zamanda hataya en açık yapılarından birisi olan beynimiz, sayısız yanılgıya düşerek kararlarımızda hatalara neden olabilir. Bu hatalara neden olan faktörlerin başında, önyargılar gelir.

Aslında önyargılarımız özünde "kötü" değildir. Sonuçta önyargılara sahip olmamızın bir nedeni vardır: önyargılar, vahşi yaşamda gerek toplumsal, gerek bireysel deneyimler dolayısıyla çeşitli kişi, olay ve durumlara tedbirli yaklaşmamızı sağlar. Bu da, basitçe, ölmenize engel olur. Tabii ki modern toplum yapımız dahilinde önyargıların ezici bir çoğunluğu "kötü" olarak algılanır, çünkü diğer insanlara "iyi" veya en azından "nötr" yaklaşmamız tembihlenir. Bunun erdemlerine ve zararlarına burada girmeyeceğiz, çok uzun bir yazı yazmak gerekir; fakat önyargıların sadece diğer insanlara ve gruplara yönelik geliştirilmediğini söyleyebiliriz. Aldığınız her kararda ve attığınız her adımda önyargılarınız devrededir. Bunlara "bilişsel önyargı" adı verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki görselimizde, bilimsel olarak tespit edilip açıklanabilmiş 20 temel bilişsel önyargıya yer vereceğiz. Bunları bilmek, bir sonraki kararınızda çok daha ayakları yere basan bir adım atmanızı sağlayabilir.

Samantha Lee

Günümüzde tartışma adabının neredeyse hiç kalmadığı ülkemizde, gerçek anlamıyla münazara kültürünü yaşatmaya çalışanlar için faydalı olmasını umuyoruz.

İyi okumalar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Your Logical Fallacy Is | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:33:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3560

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!. (23 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3560
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 23). Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3560
Ç. M. Bakırcı. “Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/3560.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3560.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close