Argüman Üretirken ve Karar Alırken Mantıksal Safsatalara Geçit Vermeyin!
Bu muhteşem görselde, "mantık safsatası" ya da "mantıksal safsata" olarak bilinen argüman geliştirme hatalarının en bilindiklerini bir arada göreceksiniz. Fotoğrafın üzerine tıklayarak dev boyda görebilirsiniz. Bunların her birini okumanızı ve en azından aşina olmanızı önemle tavsiye ederiz. Bu sayede, herhangi bir konuda tartışmaya girdiğinizde, bu safsatalara düşerek düşük seviyeli argümanlar üretmekten kurtulabilir ve karşınızdakinin saçma safsatalara başvurarak konuyu saptırmasını önleyebilirsiniz.
Günlük yaşantımızda kararlar alırken her zaman profesyonel, objektif ve bilimsel bir perspektiften bakamayız. Çünkü bu birçok insan için pratik değildir; hatta birçok insan için önemli bile değildir! Fakat Dünya'nın (ve muhtemelen Evren'in) en etkileyici ve aynı zamanda hataya en açık yapılarından birisi olan beynimiz, sayısız yanılgıya düşerek kararlarımızda hatalara neden olabilir. Bu hatalara neden olan faktörlerin başında, önyargılar gelir.
Aslında önyargılarımız özünde "kötü" değildir. Sonuçta önyargılara sahip olmamızın bir nedeni vardır: önyargılar, vahşi yaşamda gerek toplumsal, gerek bireysel deneyimler dolayısıyla çeşitli kişi, olay ve durumlara tedbirli yaklaşmamızı sağlar. Bu da, basitçe, ölmenize engel olur. Tabii ki modern toplum yapımız dahilinde önyargıların ezici bir çoğunluğu "kötü" olarak algılanır, çünkü diğer insanlara "iyi" veya en azından "nötr" yaklaşmamız tembihlenir. Bunun erdemlerine ve zararlarına burada girmeyeceğiz, çok uzun bir yazı yazmak gerekir; fakat önyargıların sadece diğer insanlara ve gruplara yönelik geliştirilmediğini söyleyebiliriz. Aldığınız her kararda ve attığınız her adımda önyargılarınız devrededir. Bunlara "bilişsel önyargı" adı verilir.
Aşağıdaki görselimizde, bilimsel olarak tespit edilip açıklanabilmiş 20 temel bilişsel önyargıya yer vereceğiz. Bunları bilmek, bir sonraki kararınızda çok daha ayakları yere basan bir adım atmanızı sağlayabilir.
Günümüzde tartışma adabının neredeyse hiç kalmadığı ülkemizde, gerçek anlamıyla münazara kültürünü yaşatmaya çalışanlar için faydalı olmasını umuyoruz.
İyi okumalar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 5
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Your Logical Fallacy Is | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3560
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.