Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti!

2 dakika
599
Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti! SciTechDaily
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Her gün, suyumuzdan, yiyeceklerimizden ve hatta soluduğumuz havadan gelen küçük plastik parçacıklar vücudumuza alıyoruz. Ancak bu parçacıklar bir kez vücuda girdikten sonra ne olur?

Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, mikroplastiklerin sindirim yolları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu bağırsaktan böbrek, karaciğer ve beyin dokularına geçtiğini buldular.[1] New Mexico Üniversitesi Tıp Fakültesinde İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü’nde doçent olan Eliseo Castillo şöyle söylüyor:

Bağırsak sağlığının önemi araştırmalarla devam ediyor. Sağlıksız bir bağırsak, beyin ve karaciğer gibi birçok diğer dokuyu etkiler. Mikroplastiklerin bağırsakta bir şeyler yaptığını ve sürekli maruz kalmanın sistemik etkilere yol açabileceğini hayal etmek bile korkutucu. Son birkaç on yılda mikroplastikler okyanusta, hayvanlarda ve bitkilerde musluk suyu ve şişe suyunda bulundu.

Bilim insanları, insanların her hafta ortalama 5 gram mikroplastik parçacık sindirdiğini tahmin ediyor. Diğer araştırmacılar sindirilen mikroplastikleri tanımlamaya ve miktarını belirlemeye yardımcı olurken, Castillo ve ekibi mikroplastiklerin vücutta, özellikle gastrointestinal yol ve bağırsak bağışıklık sisteminde ne yaptığını inceliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Castillo ve ekibi dört haftalık bir süre boyunca fareleri içme sularındaki mikroplastiklere maruz bıraktı. Ekip, mikroplastiklerin bağırsaktan karaciğer, böbrek ve hatta beyin dokularına geçtiğini buldu. Çalışma ayrıca, mikroplastiklerin etkilenen dokularda metabolik yolları değiştirdiğini gösterdi. Castillo endişelerini şu şekilde aktarıyor:

Maruz kalındıktan sonra belirli dokularda mikroplastikleri tespit edebildik. Bu da bize bağırsak bariyerini aşıp diğer dokulara sızabileceğini gösteriyor. Bu fareler dört hafta boyunca mikroplastiklere maruz kaldı, biz doğumdan yaşlılığa kadar maruz kalırsak insanların nasıl etkileneceğini düşünün.

2021 yılında Cell Biology & Toxicology dergisinde yayınlanan bir makalede, Castillo ve ekibi, makrofajlar mikroplastiklerle karşılaştığında ve bunları sindirdiğinde, işlevlerinin değiştiğini ve iltihaplanma molekülleri salgıladığını da keşfetmişti. Castillo şöyle anlatıyor:

Hücrelerin metabolizmasını değiştiriyor, bu da iltihaplanma tepkilerini değiştirebilir. Bağırsak iltihabı sırasında (her ikisi de iltihaplı bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kronik hastalık durumları) bu makrofajlar daha iltihaplı hale geliyor ve bağırsakta daha fazla bulunuyorlar.

Castillo’nun araştırmasının bir sonraki aşaması, doktora sonrası araştırmacı Sumira Phatak tarafından yürütülüyor ve diyetin mikroplastik alımında nasıl rol oynadığını araştıracak. Araştırmacılar şöyle diyor:

Herkesin diyeti farklı. Bu yüzden, laboratuvar hayvanlarına yüksek kolesterol/yüksek yağ diyeti veya yüksek lif diyeti vereceğiz ve mikroplastiklere maruz kalacak veya kalmayacaklar. Amaç, diyetin vücudumuza mikroplastik alımını etkileyip etkilemediğini anlamak.

Castillo, doktora öğrencilerinden biri olan Aaron Romero’nun da bağırsak mikrobiyotasında neden bir değişiklik olduğunu anlamaya çalıştığını söylüyor:

Birçok grup mikroplastiklerin mikrobiyotayı değiştirdiğini gösterdi, ancak nasıl değiştiği henüz ele alınmadı.

Castillo, araştırmasının mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya çıkarmaya yardımcı olacağını, toplumun plastik üretim ve filtreleme yöntemlerinde değişikliklere yol açacağını umuyor. Castillo, son olarak şunları söylüyor:

Sonuç olarak yapmaya çalıştığımız araştırma bu durumun bağırsak sağlığını nasıl etkilediğini bulmaya odaklanıyor. Araştırmalar bağırsak sağlığının önemini göstermeye devam ediyor. Sağlıksız bir bağırsak beyni, karaciğeri ve birçok diğer dokuyu etkiler. Bu yüzden mikroplastiklerin bağırsakta bir şeyler yaptığını hayal etmek bile sürekli maruz kalmanın sistemik etkilere yol açabileceğini düşündürüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:29:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17868

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti!. (15 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17868
Derin, U. (2024, June 15). Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17868
U. Derin. “Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17868.
Derin, Ufuk. “Araştırmacılar, Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkilerini Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/17868.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close