Araştırma, İnsan Beynindeki Alzheimer Moleküllerinin Yapısını Ortaya Çıkarıyor!
Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Nature dergisinde bugün yayımlanan bir çalışma, araştırmacıların Alzheimer hastası bir beynin derinliklerini incelemek için yeni bir yöntem kullandıklarını anlatıyor. Bilim insanları, floresan mikroskopla yönlendirilen kriyoelektron tomografisi adı verilen bir teknik kullanarak beynin iç yapısını ayrıntılı bir şekilde görüntülemeyi başardılar. Bu yöntem, beynin içindeki en küçük yapıları bile görmelerini sağlayarak Alzheimer hastalığını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek önemli bilgiler sundu.
Araştırmacılar özellikle Alzheimer hastalığına neden olan beta-amiloid ve tau adlı iki proteine odaklandılar. Beta-amiloid, beyinde küçük yapışkan birikintiler oluştururken, Tau ise hastalık sırasında normal görevini yapamaz hale geliyor. Bunun yerine, hücrelerin içinde anormal ipliksi yapılar oluşturuyor ve bu yapılar zamanla tüm beyne yayılıyor.
Bu araştırma, dokudaki tau'nun moleküler yapısını, amiloidlerin nasıl düzenlendiğini ve beyindeki bu patoloji içinde karışmış yeni moleküler yapıları ortaya çıkardı.
Demans, Birleşik Krallık'ta önde gelen ölüm nedenidir ve demansın en yaygın formu da Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığında, hem β-amiloid plakların hem de anormal tau filamentlerinin hücreler arası iletişimi bozduğu, bu durumun da hafıza kaybı ve kafa karışıklığı gibi belirtilere ve hücre ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. Çalışmanın baş yazarı ve Leeds Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde Doçent olan Dr. Rene Frank şöyle söylüyor:
İnsan beynindeki moleküllerin yapısına dair bu ilk bakış, Alzheimer hastalığında proteinlere ne olduğuna dair daha fazla ipucu sunuyor, aynı zamanda diğer yıkıcı nörolojik hastalıkları daha iyi anlamak için uygulanabilecek deneysel bir yaklaşım ortaya koyuyor.
Son 70 yılda, bilim insanları proteinleri tek tek inceleyerek geniş bir moleküler yapı kataloğu oluşturdu. Ancak, biyolojik işlevlerin çoğunun birçok farklı proteinin birlikte çalışmasıyla gerçekleştiği bilinmektedir.
Leeds Üniversitesi'nde, Amsterdam UMC, Zeiss Microscopy ve Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanlarıyla işbirliği içinde yürütülen bu çalışmada araştırmacılar, proteinleri doğal ortamlarında, yani doğrudan hücrelerin ve dokuların içinde incelemeye çalışıyor. Bu yöntemle, proteinlerin nasıl birlikte çalıştıklarını ve birbirlerini nasıl etkilediklerini anlamayı hedefliyorlar.
Ayrıca yazarlar, uzun vadede, dokular içindeki bu protein etkileşimlerini gözlemlemenin, yeni nesil mekanizma temelli tedaviler ve tanı yöntemleri için yeni hedeflerin belirlenmesini hızlandıracağını düşündüklerini belirtiyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:01:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18181
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.