Aradan Geçen 30.000 Yıldan Sonra, Dev Virüs Yeniden Güçleniyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Sibirya tundralarının altında derinlerdeki donmuş toprak şaşırtıcı bir keşfi açığa kavuşturdu: aşağı yukarı 30000 yıldır buzun içinde olmalarına rağmen dev virüsler hala bulaşıcı. Yeni bulunan virüs, çıplak gözle görülemiyor olsa da dünyada var olan en büyük virüs; hatta çoğu bakteriden ve kimi hücrelerden bile daha büyük, ve yeni bir dev virüs soyağacının yeni bir dalı olabilir.
Virüs insanlar için bir tehlike teşkil etmiyor, sadece amiplere, yani tek hücreli canlılara bulaşıyor. Ancak bu yeni süper virüsü tanımlayan biliminsanları, çalışmalarının permafrosta, yani donmuş tabakaya zarar verildikçe bu kadar iyi huylu olmayabilecek yeni virüslerle karşılaşılabileceği sonucunu getirdiğini söylüyor. Kuzeyde iklim değişmesi ısınmaya sebep oldukça bu daha da büyüyen bir olasılık.
Donmuş tabaka, insanlar ve hayvanlar için zararlı olabilecek virüsleri barındırıyor olabilir. Fransa'daki Aix Marseille Üniversitesi'nden Jean-Michel Claverie şöyle diyor:
Şu anda onların da aynı koşullarda uzun süre kalmaya dayanıklı olduklarını düşünmemek için hiçbir sebep yok. Şu anda denizdeki buzların erimesi mineral zengini kuzey Sibirya'yı daha ulaşılabilir kıldı, eskiden insanların ulaşamadığı yerlere artık ulaşılacak, ve insanlar bir milyon yıldır bozulmadan kalmış tabakaları işleterek bozacak.
Yeni mikrobun alışılmadık kaynağı, kuzeydoğu Rusya'da ağaçsız tundraların yaklaşık 30 metre altında bir donmuş tabakaydı. Toprak binlerce yıl önce donmuş, ve canlılara zarar verecek oksijen ve ışıktan korunmuştu. Donmuş tabakanın tarih öncesi virüsler için sağlam bir sığınak olduğunu umarak, araştırmacılar suda ve karada yaşayan küçük damlamsı organizmalar olan amip kolonilerine kazılarak elde edilmiş bazı maddeler eklediler. Bazı amipler bir virüs tarafından enfekte edildiklerini gösterecek şekilde çatlayarak öldü.
Çalışmaya göre virüs "şişman, sünmüş bir dev"di. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinin 4 Mart 2014 tarihli sayısına göre bilim insanları onu Pithovirüs olarak adlandırdı, bu isim eski zamanda geniş seramik saklama kabı anlamına gelen Yunanca 'pithos' kelimesinden geliyor.
Pithovirüs var olan tüm diğer dev virüslerden daha büyük ve sıradan virüslerin 10 ya da 20 katı büyüklükte ama yine de bir kum tanesinden çok daha küçük. Dev virüslerin nasıl evrimleştiği ile ilgili olarak ise Claverie şöyle diyor:
Dürüst olmak gerekirse, şu anda bizim tahminlerimiz sizinkilerden daha iyi olmayacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: USA Today | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:16:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2041
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in USA Today. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.