Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
14 Ocak 2025
Kuzey Yıldızı: Polaris ve Çevresindeki Tozlar
Bilgiler
Yorum (1)
Kuzey Yıldızı: Polaris ve Çevresindeki Tozlar
Polaris'e neden Kuzey Yıldızı deniyor? Bunun ilk nedeni Polaris'in, Dünya'nın kuzey dönme eksenine en yakın parlak yıldız olması. Hatta o kadar yakındır ki Dünya döndükçe yıldızlar da Polaris'in etrafında dönüyor gibi görünür fakat Polaris'in kendisiyse daima aynı yönü, yani kuzeyi gösterir ve bu nedenle de Kuzey Yıldızı olarak adlandırılır. Dünya'nın güney dönüş eksenine yakın parlak bir yıldız bulunmadığı için ne yazık ki henüz bir Güney Yıldızı da bulunmuyor. Dünya'nın dönüş ekseni, bundan binlerce yıl öncesinde şu anda olduğundan biraz farklı bir yönü gösteriyordu ve dolayısıyla o zamanların "Kuzey Yıldızı" Polaris değil, Vega'ydı. Polaris, gökyüzündeki en parlak yıldız olmasa da Büyük Ayı (Lat: "Ursa Major") takımyıldızının Büyük Kepçe (İng: "Big Dipper") olarak adlandırılan parçasının çanağındaki iki yıldızla neredeyse aynı hizada yer aldığından kendisini bulmak oldukça kolaydır. Yüzlerce pozun dijital olarak birleştirilmesiyle ortaya çıkan beş derece genişliğindeki bu fotoğrafı incelediğimizde, Bütünleşmiş Değişen Bulutsu'nun (IFN) soluk renkli gaz ve tozlarının tüm kareyi kapladığını ve Polaris'in de bunların merkezinde yer aldığını görüyoruz. Sefe türü değişen bir yıldız olan Polaris'in yüzeyinin yavaşça titreşmesi, bu meşhur yıldızın sahip olduğu parlaklığın birkaç günlük bir süreç içerisinde bir miktar değişmesine yol açıyor.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Davide Coverta
Çeviren: Tolunay Dündar
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
72
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1097 (%10.15)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close