Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
31 Ağustos 2024
Bütünleşmiş Değişen Bulutsular ve NGC 7771 Grubu
Bilgiler
Yorum (0)
Bütünleşmiş Değişen Bulutsular ve NGC 7771 Grubu
Bu oldukça etkileyici görselde, NGC 7771 grubunun galaksilerinin öne çıktığını görmekteyiz. Görselin ortalarına baktığımızda, Pegasus takımyıldızına doğru yaklaşık 200 milyon ışık yılı kadar uzağımızda ve yaklaşık 75.000 ışık yılı genişliğinde olan NGC 7771 ve hemen altındaki iki küçük galaksi dikkatimizi çekiyor. Sağ tarafa doğru baktığımızda gördüğümüz büyük sarmal ise NGC 7769'in ta kendisi. NGC 7771 grubunun galaksileri sürekli bir etkileşim hâlindedirler ve birbirlerine çok yakın geçişler yapmaktadırlar. Kozmik takvim ölçeğinde düşünürsek, bu tekrar eden geçişler günün birinde ilgili galaksilerin birleşmesiyle sonuçlanacaktır. Bu etkileşimleri, galaksilerin şekillerinde meydana gelen bozulmaları ve karşılıklı olarak maruz kaldıkları kütleçekim gelgiti nedeniyle ortaya çıkan yıldızların soluk izlerini inceleyerek takip etmek mümkün. Ancak derin uzay görüntülerinin büyük bir kısmını bir hayli geniş toz bulutlarının kaplaması nedeniyle bu galaksi grubunun net bir görüntüsünü elde etmek oldukça güç. Görselde görmekte olduğumuz toz parçacıklarıyla çevrili sönük galaktik sirüs bulutları, Bütünleşmiş Değişen Bulutsular (İng: “Integrated Flux Nebulae”, kısaca “IFN”) olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde yer aldığımız Samanyolu Galaksisi'nden gelen yıldız ışıklarını yansıtan bu soluk IFN, galaktik düzlemin yalnızca birkaç yüz ışık yılı yukarısındadır.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Steve Mandel ve Bob Fera
Çeviren: Tolunay Dündar
Çeviri Editörü: Çınar Civan
3
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
72
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close