Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
3 Mayıs 2024
Ötegezegen WASP-43b'deki Sıcaklıklar
Ötegezegen WASP-43b'deki Sıcaklıklar
Açıklama
Dünyadan yalnızca 280 ışık yılı uzaklıkta bulunan, kütleçekimsel olarak kenetlenmiş, Jüpiter büyüklüğündeki ötegezegen WASP-43b ana yıldızının yörüngesinde her 0,8 Dünya gününde bir tur tamamlıyor. Bu da onun küçük, soğuk güneşinden yaklaşık 2 milyon kilometre uzakta (Merkür'ün yörünge mesafesinin 1/25'inden daha az) olduğu anlamına geliyor. Yine de her zaman ana yıldızına bakan gündüz tarafında James Webb Uzay Teleskobu üzerindeki MIRI cihazı tarafından kızılötesi dalga boylarında ölçülen sıcaklıklar 2500 Fahrenheit derece gibi kavurucu sıcaklıklara yaklaşıyor. Sıcak ötegezegenin yörüngesini gösteren bu çizimde, Webb ölçümleri gece sıcaklıklarının da 1000 Fahrenheit derecenin üzerinde kaldığını gösteriyor. Bu da güçlü ekvator rüzgarlarının gündüz tarafındaki atmosferik gazları tamamen soğumadan gece tarafına doğru taşıdığını göstermektedir. Ötegezegen WASP-43b artık resmi olarak Astrolábos olarak biliniyor ve K tipi ana yıldızı Gnomon olarak adlandırıldı. Webb'in kızılötesi spektrumları, gezegenin hem gece hem de gündüz tarafında su buharı bulunduğunu gösteriyor ve Astrolábos'taki bulut örtüsü hakkında bilgi veriyor. 
Görselleştirme Kaynağı: NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI) Science: Taylor Bell (BAERI), Joanna Barstow (The Open University), Michael Roman (University of Leicester)
Çeviren: Simay Aladağ
Çeviri Editörü: Ufuk Derin
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10563
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 877 (%8.3)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close