Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
4 Ocak 2024
Zeta Oph: Kaçak Yıldız
Bilgiler
Yorum (0)
Zeta Oph: Kaçak Yıldız
Kaçak yıldız Zeta Ophiuchi, kozmik denizlerde ilerleyen bir gemi gibi, bu çarpıcı kızılötesi portrede gördüğünüz "yıldızlararası yay dalgası” veya “yay şoku” görüntüsünü oluşturmaktadır. Sahte renkli görüntüde mavimsi bir renkte görünen Zeta Oph, çerçevenin soluna yakın bir konumda yer almaktadır. Güneş'ten yaklaşık 20 kat daha büyük bir kütleye sahip olan yıldız, saniyede 24 kilometre hızla sola doğru hareket etmektedir. Güçlü yıldız rüzgârı önden gelerek tozlu yıldızlararası malzemeyi sıkıştırıp ısıtıyor ve kavisli şok cephesini şekillendiriyor. Peki acaba bu yıldızı harekete geçiren ne? Zeta Oph muhtemelen bir zamanlar ikili yıldız sisteminin bir üyesiydi. Yoldaş yıldızın kütlesi daha büyük olduğundan daha kısa ömürlüydü. Yoldaş yıldız çok hızlı şekilde kütle kaybederek bir süpernova olarak patladığında Zeta Oph da sistemin dışına fırladı. Yaklaşık 460 ışık yılı uzaklıktaki Zeta Oph, Güneş'ten 65.000 kat daha parlaktır. Bunu engelleyen tozlarla çevrilmiş olmasaydı gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olurdu. Fotoğraf, Zeta Ophiuchi'nin tahmini uzaklığında 1,5 derece veya 12 ışık yılı kadar bir alanı göstermektedir. Ocak 2020'de NASA, Spitzer Uzay Teleskobu'nu güvenli moda alarak 16 yıldır başarıyla sürdürdüğü evreni keşfetme görevine son verdi.
Görsel Kaynağı: NASA, JPL-Caltech, Spitzer Uzay Teleskobu
Çeviren: Ufuk Derin
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
128
APOD Arşiv Büyüklüğü 10746
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1014 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close