Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
3 Ocak 2024
Yeni Zelanda'dan Bir SAR Yayı
Bilgiler
Yorum (0)
Yeni Zelanda'dan Bir SAR Yayı
Bu auroranın çevresindeki sıra dışı kırmızı hale de ne? Bu, bir Stabil Auroral Kırmızı (SAR) yayı. SAR yayları oldukça nadirdir, var oldukları 1954'ten beri bilinmekle birlikte hâlâ çalışılmaktadır. Bu geniş açılı fotoğrafta yaygın olarak görülen yeşil ve kırmızı auroranın çevresinde SAR yayı görülebilir. Fotoğraf, Aralık 2023 başlarındaki bir jeomanyetik fırtına sırasında Poolburn, Yeni Zelanda'da çekildi. SAR yaylarının neden oluştuğu hâlâ araştırılsa da Dünya'nın derinliklerinde akan erimiş demirin yarattığı ve Dünyamızı koruyan manyetik alan ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu manyetik alan, Güneş rüzgârından gelen yüklü parçacıkları Dünya'nın kutuplarına doğru dağıtır ve iyon halkasını ekvatora yakın bir yerde hapseder. Bu iyonlar, Güneş'teki yüksek aktivite sırasında manyetosferden enerji kazanırlar. İyon halkasındaki yüksek enerjili elektronlar, Dünya'nın iyonosferinde aşina olduğumuz auroralardan daha yüksekte bulunan oksijenle çarpışır. Uyarılan oksijen, kırmızı renkte parıltı oluşmasına neden olur. Yapılan bazı araştırmalar, kırmızı SAR yayının STEVE adı verilen mor ve yeşil renkteki bir atmosferik olaya dönüşebileceğini bile göstermektedir.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Tristian McDonald; Metin: Tiffany Lewis (Michigan Teknik Üniversitesi)
Çeviren: Ufuk Derin
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
91
APOD Arşiv Büyüklüğü 10685
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 960 (%8.98)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close