Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
30 Haziran 2023
Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitlerin Yörüngeleri
Bilgiler
Yorum (0)
Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitlerin Yörüngeleri
Asteroitler tehlikeli midir? Bazıları öyle, ancak herhangi bir yılda Dünya'ya tehlikeli bir asteroit çarpma olasılığı düşük. Geçmişteki bazı kitlesel yok oluş olayları asteroit çarpmalarıyla bağlantılı olduğundan, insanlık bir gün Dünya'daki yaşamı etkileyebilecek asteroitleri bulup kataloglamayı bir öncelik haline getirdi. Burada gösterilenler, bilinen 1000'den fazla Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroit'in (PHA, İng: "Potentially Hazardous Asteroids") yörüngeleridir. Bu belgelenmiş yuvarlanan kaya ve buzlar 140 metreden daha geniştir ve Dünya'nın 7,5 milyon kilometre yakınından geçecektir, bu mesafe Ay'a olan mesafemizin yaklaşık 20 katı. Önümüzdeki 100 yıl içinde bunların hiçbiri Dünya'ya çarpmayacak olsa da tüm Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitler keşfedilmiş değil ve son 100 yılda birçok yörüngeyi tahmin etmek zorlaşıyor. Örneğin, bu boyutta bir asteroit Dünya'ya çarparsa, tehlikeli tsunamiler yaratabilir. NASA, Dünya'yı kurtarma stratejilerini araştırmak için geçen yıl Çift Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART, İng: "Double Asteroid Redirection Test") görevini başarıyla test etti. Tabii ki, çok daha küçük boyutlu kayalar ve buz parçaları her gün Dünya'ya çarpıyor, genellikle tehlike oluşturmuyor ve bazen unutulmaz ateş topu ve meteor gösterileri yaratıyor.
Görselleştirme Kaynağı: NASA, JPL-Caltech
Çeviren: Yunus Efe Erem
Çeviri Editörü: Çınar Civan
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
168
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10779
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1068 (%9.91)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close