Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
22 Haziran 2023
Corona Australis'in İçinden Yıldızlar ve Toz
Bilgiler
Yorum (0)
Corona Australis'in İçinden Yıldızlar ve Toz
Kozmik toz bulutları, Güneytacı olarak da bilinen Corona Australis'in kuzey sınırına yakın olan bu teleskopik manzarada yıldızlardan oluşan zengin bir alandan geçiyor. Genişleyen bir moleküler bulut kompleksinin bir parçası olan bu yıldız oluşum bölgesi yalnızca 500 ışık yılı uzaklıkta. Bu mesafe, Avcı Bulutsusu olarak bilinen daha ünlü bir yıldız doğumevinin mesafesinin yaklaşık üçte biri kadardır. 2 derece genişliğindeki çerçevede, bulutların tahmini mesafesine dayanarak 15 ışık yılını kapsadığı söylenebilir. Parlak bulutsuluklarla karışan toz bulutları, Samanyolu’ndaki daha uzak arka plan yıldızlardan gelen ışığı ciddi oranda engeller ve hala oluşum sürecinde olan gömülü yıldızları gözden uzak tutar. Büyük bir koyu bulutsu olan Bernes 157, sol tarafta. Sağında ise; NGC 6726, 6727, 6729 ve IC 4812 olarak kataloglanmış bir grup güzel yansıma bulutsuları bulunuyor. Karakteristik mavi renkleri, sıcak yıldızlardan gelen ışığın kozmik toz tarafından yansıtılması ile ortaya çıkar. Daha yoğun olan NGC 6729, genç değişen yıldız R Coronae Australis'i sarıyor. Hemen altında, ipliksi yaylar ve halkalar, enerjik yeni doğan yıldızlarla ilişkili Herbig Haro nesneleri olarak tanımlanır. Hatta bu bölgenin kalbinde, en yakın ve en aktif yıldız oluşum bölgelerinden biri olan Coronet Kümesi yatıyor.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Alessandro Cipolat Bares
Çeviren: Yunus Efe Erem
Çeviri Editörü: Çınar Civan
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
188
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close