Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
21 Mayıs 2023
Kara Yosunundaki Tardigrad
Kara Yosunundaki Tardigrad
Açıklama
Bu bir uzaylı mı? Muhtemelen değil, ancak Dünya'da bulunan bütün hayvanların arasındaki en iyi aday tardigrad olabilir. Bunun sebebi; tardigradların onlarca yıl boyunca aç ve susuz kalabilmeleri, mutlak sıfıra yakın sıcaklıklardan kaynama noktasının çok üstüne kadar olan sıcaklıklarda hayatta kalabilmeleri, okyanus tabanlarında, sıfırdan çok üstüne kadar olan basınçlarda hayatta kalabilmeleri ve tehlikeli düzeydeki radyasyonlara doğrudan maruz kaldıklarında bile hayatta kalabilmeleridir. Bu ekstremofillerin geniş kapsamlı hayatta kalma yetenekleri, 2011 yılında yörüngede bulunan bir uzay mekiğinin dışında test edilmiştir. Tardigradların bu kadar dayanıklı olmalarının sebebi, kendi DNA'larını kısmen onarabilmeleri ve vücutlarındaki su oranını oldukça düşürebilmeleridir. Bu küçük su ayılarından bazıları, 2011 yılında Mars'ın uydusu Phobos'a doğru fırlatıldıklarında ve 2021 yılında Dünya'nın uydusuna fırlatıldıklarında adeta Dünya dışından varlıklar gibi davranıyorlardı. Ancak önceki fırlatma başarısız oldu ve ikincisi de düştü. Tardigradlar, Dünya'nın büyük bir kısmında insanlardan daha yaygın görülmektedir. Bu içerikte; renklendirilmiş elektron mikrografında görülen, milimetre uzunluğundaki bir tardigradın kara yosunu üzerinde süründüğü görselini görüyorsunuz.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Nicole Ottawa & Oliver Meckes / Eye of Science / Science Source Images
Çeviren: Çınar Civan
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10545
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 865 (%8.2)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close