Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
5 Mayıs 2023
ShadowCam'den Shackleton Krateri
Bilgiler
Yorum (0)
ShadowCam'den Shackleton Krateri
Shackleton krateri, Ay'ın güney kutbunda yer alıyor. 21 kilometre çapındaki kraterin kenarlarını oluşturan zirveler güneş ışığı altında, ancak zemini daima bu zirvelerin gölgelerinin karanlığında kalıyor. Yine de Shackleton kraterinin gölgeli dış duvarı ve zemininin bu görüntüsü, Ağustos 2022'de fırlatılan Kore Ay Keşif Uydusu (Korea Pathfinder Lunar Orbiter-KPLO) üzerinde bulunan NASA'nın ShadowCam aygıtı ile yakalandı. Ay Keşif Uydusu'nun (Lunar Reconnaissance Orbiter) Dar Açı Kamera'sından yaklaşık 200 kat daha hassas olan ShadowCam, Ay yüzeyinin daimi gölgede kalan bölgelerini fotoğraflamak için tasarlandı. Direkt güneş ışığından korunan bu bölgeler, gelecekteki Ay görevleri için kullanışlı olabilecek su buzu ve diğer değişken maddelerin antik kuyruklu yıldız çarpmaları sonucu birikmesi öngörülen yerler olarak görülüyor. Tabi ki bu daimi gölgede kalan bölgeler etraflarındaki Ay yüzeyinden yansıyan güneş ışığıyla bir miktar aydınlanıyorlar. Bu büyüleyici ShadowCam fotoğrafında, Shackleton kraterinin kenarından aşağı yuvarlanan bir kayanın izleri ok işaretiyle gösteriliyor. Görüntü ölçeği fotoğrafın alt kısmında belirtilmiş durumda.
Görsel Kaynağı: NASA, ShadowCam, Korea Aerospace Research Institute, Arizona State University
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Çınar Civan
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
145
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1098 (%10.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close