Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
9 Ekim 2021
51 Pegasi’ye 50 Işık Yılı
Bilgiler
Yorum (0)
51 Pegasi’ye 50 Işık Yılı
Bu bina, 51 Pegasi’ye sadece 50 ışık yılı uzaklıkta. Bu yıldızın konumu, Fransa’daki Haute-Provence Gözlemevi’nin kubbesi üzerinde çoğunlukla parlak yıldızların görülebildiği, Ağustos ayına ait puslu bir gecede çekilen görüntüde belirtilmiştir. Yirmi altı yıl önce 1995 yılının Ekim ayında, Michel Mayor ve Didier Queloz isimli gökbilimciler, bu gözlemevinde yapılan etkileyici bir keşfi duyurdular. Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde döndüğü bilinen ilk ötegezegen olan 51 Peg’i, hassas bir spektrograf kullanarak tespit ettiler. Mayor ve Queloz, yıldızın radyal hızındaki değişiklikleri ölçmek için spektrograf kullandılar. Bu hız, yörüngedeki gezegenin çekim kuvvetinin neden olduğu düzenli bir yalpalamadır. 51 Pegasi b olarak adlandırılan gezegenin, Jüpiter‘in kütlesinin en az yarısı kadar bir kütleye sahip olduğu belirlendi. Yörünge periyodunun ise 4.2 gün olması, onu ana yıldızına Merkür’ün Güneş’e olan mesafesinden çok daha yakın hale getiriyor. Keşifleri hızlıca doğrulandıktan sonra, Mayor ve Queloz 2019 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü aldılar. Artık sıcak Jüpiter‘ler olarak bilinen ötegezegenler sınıfının prototipi olarak bilinen 51 Pegasi b, 2015 yılında resmi olarak Dimidium olarak adlandırıldı. Bu kelime Latince'de "yarım" anlamına geliyor. İlk gezegenin keşfedilmesinden bu yana 4000’den fazla ötegezegen bulundu.
Görsel Kaynağı & Telif: Josselin Desmars
Çeviren: Seda Baştürk
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
62
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1015 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close